Излог књиге

Зоран Аврамовић
КЊИЖЕВНА РАСКРШЋА: ИДЕНТИТЕТ, АНДРИЋ, ЦРЊАНСКИ
„Лагуна“, Београд, 2016

9788652122639-knjizevna raskrsca- identitet- andric- crnjanski-zoran avramovic-Књига Књижевна раскршћа: идентитет, Андрић, Црњански полази од претпоставке да књижевност, поред митологије и православне вере, има кључну улогу у систему српске културе. Ова књига разматра појмовна средства помоћу којих препознајемо културни идентитет једне националне заједнице, при чему се посебна пажња посвећује односу националног и страног у културној динамици. Осврћући се на феномен литераризације српске политике и на значењску промену појма политике у новијој српској културној историји, књига се бави конкретном анализом односа српске културе и других култура посредством стваралачке биографије Милоша Црњанског и обликовања културног идентитета у књижевном делу Иве Андрића. Аврамовић у овој књизи доказује да припадност једној књижевности уоквирују писац, дело, читалачка публика, културни и политички простор. Ова изузетна студија доприноси новом разумевању односа идентитета, културе и књижевности. Проучавање књижевне уметности стално се суочава с једним питањем: по чему се једна национална књижевност разликује од других? Језик је, свакако, први разграничавајући чинилац. Међутим, није једини. Национална припадност једне књижевности одређује се и њеним некњижевним атрибутима попут политичке културе, националне свести писаца, националних тема и великих стваралачких личности, што ова књига јасно показује.

Михаел Лидерс
Ко сеје ветар – Шта су западни политичари урадили на Оријенту
„Лагуна“, Београд,2016

Књига пружа нова, проверена сазнања о догађањима на Блиском истоку и о томе како су САД утицале на настанак талибана и Исламске државе. Аутор се руководи изреком ,,Ко сеје ветар, жање олују“ док износи на видело начин на који Запад сам себи ствара непријатеље. Писац сматра да не можемо разумети однос Ирана према Западу ако не узмемо у обзир чињеницу да су ЦИА и МИ6 1953. године организовали рушење демократски изабраног премијера Ирана Мохамеда Мосадика. Не можемо разумети ни успех Исламске државе ако не сагледамо историјске догађаје који су претходили: рат против Ирака и политичке потезе Запада према Асаду у Сирији. Оријенталиста Михаел Лидерс описује политичке и војне интервенције западних земаља на Блиском и Средњем истоку почев од доба колонијализма и објашњава позадину данашње политичке ситуације. Најбољу оцену Лидерсовог бестселера, који је за веома кратко време доживео велику популарност и седамнаест поновљених издања, дао је немачки ,,Штутгартер цајтунг“ описујући га као,,подстицајну књигу која се не додворава медијско-политичком мејнстриму“.

Антоније Ђурић
ЖЕНЕ СОЛУНЦИ ГОВОРЕ
„Evro Book“, Београд, 2016

zene_solunci_govore_vvПотресно сведочанство о храбрим и одважним кћерима Србије које су браниле образ и част свог народа у Првом светском рату. Чувени француски генерали, попут Франше д’Епереа, у њима су видели велику узданицу за одбрану од непријатеља. Светска штампа доносила је њихове слике на својим насловним странама и с дивљењем извештавала о јуначким подвизима велике Милунке Савић, српске Јованке Орлеанке, Софије Јовановић, чувене бранитељке Београда. Антоније Ђурић приповеда нам о подвизима и јунаштву одважне Василије Вукотић, ћерке сердар Јанка Вукотића, Наталији Бјелајац, храброј Словенки која је напустила родни Марибор и пошла да брани српску земљу. Ту су и приче о Марици Савић, Милосави Перуновић, Ленки Рабасовић и многим другим хероинама које су преживеле све страхоте Албаније и храбро закорачиле на Солунски фронт како би учествовале у ослобађању своје вољене отаџбине…
,,Ја сам их гледао и на ратишту, с пушком и бомбом у руци, и у болницама, у којима су на материнске и сестринске груди привијале рањене јунаке, и у повлачењу кроз непроходне албанске гудуре, где се на немоћне и сломљене болом пуцало у леђа из заседа, и у којима се масовно умирало од глади и зиме… Гледао их и дивио им се! Ни страха, ни колебања, ни суза, ни уздаха! Није било жртве коју оне не би могле да поднесу за своју отаџбину. То су одважне кћери Србије, мајке и сестре јунака са Цера и Колубаре, мојих ратних другова, којима је отаџбина била преча од живота и које су, бирајући између понижења и смрти – изабрале смрт“, записао је Анри Барби, француски књижевник.

САВРЕМЕНИК
Књижевни часопис, троброј 243–244–245
Београд, 2016

SavremenikНови број овог часописа дуге традиције (први број објављен јануара 1955) доноси низ значајних и занимљивих прилога из пера домаћих угледних књижевних аутора и познатих књижевних критичара. У оквиру сталних рубрика – Тумачења, Критика, Поезија–Проза, штампани су, између осталих, и текстови Радомира Путниковића, Србе Игњатовића, Милоша Јанковића, Горана Лабудовића, Анђелка Анушића и бројних других аутора. Посебно се издвајају – у рубрици Нова читања – прилози Миливоја Анђелковића (о Михаилу Булгакову), Воје Марјановића (о Александру Поповићу) и Жарка Ђуровића ( о Ћамилу Сијарићу)…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *