Вилијам Енгдал: Неуспели војни пуч у Турској – Катастрофални пораз за Вашингтон и ЦИА

Vilijam Engdalразговарала Биљана Ђоровић

Читава ствар није ни издалека завршена. САД ће сада започети финансијски рат. Напашће турску лиру – напашће рејтинг турске валуте. Волстрит је деградирао турски дуг. Он ће добити статус ризичних обвезница и то ће створити огроман одлив капитала, ослабиће економију и изазваће незадовољство у турском народу, како би Ердоганова политичка база ослабила

Ко стоји иза неуспелог пуча у Турској и покушаја збацивања њеног председника Реџепа Тајипа Ердогана? Да ли је државни удар био реакција Вашингтона и ЦИА на Ердоганов недавни драматични геополитички заокрет? Шта тај заокрет и неуспех пуча значе за неолиберални пројекат „Новог Блиског истока“? Какву опасност за Србију и Балкан представља довођење затвореника из Гвантанама?

На ова и друга питања за „Печат“ одговара Вилијам Енгдал, један од најбољих геополитичких истраживача на свету, аутор експлозивних студија које су бриљантно осветлиле пројекат Новог светског поретка као што су „Столеће рата: Англо-америчка нафтна политика и Нови светски поредак“, „Семе уништења: Скривена агенда ГМО“, „Богови новца: Волстрит и смрт америчког века“, „Митови, лажи и ратови за нафту“, „Доминација пуног спектра: Тоталитарна демократија и Нови светски поредак“ и „Пропаст хегемона“.

Ко заиста стоји иза неуспелог пуча у Турској? Ердоган је одмах окривио свог бившег савезника који се налази у добровољном егзилу у Пенсилванији под заштитом ЦИА, исламисту Фетулаха Гулена.

Ово је један од ретких тренутака када могу да кажем да се слажем са Реџепом Тајипом Ердоганом. ЦИА стоји иза неуспелог државног удара. Гулен је пројекат ЦИА, под чијом је стопостотном контролом. Живи у егзилу у Сејлорсбургу, у Пенсилванији, након што је добио зелени картон 2007. од бивших топ-оперативаца ЦИА. Три припадника ЦИА који су подржавали издавање зелене карте Гулену били су бивши амерички амбасадор у Турској Мортон Абрамовиц, званичник ЦИА Џорџ Фидас и Грејем Е. Фулер. Сибил Едмондс, бивши ФБИ преводилац за турски и „звиждач“, именовала је Абрамовица, заједно са Грејемом Фулером, за део тамне кабале америчке владе која је користила мреже из Турске за напредовање криминалне „дубоке државе“ широм турског света, од Истанбула до Кине. Мрежа је значајно укључена у трговину хероином из Авганистана.

Фулер је одиграо кључну улогу у ЦИА у управљању муџахединима и другим политичким исламистичким организацијама од 1980. године. Провео је 20 година као оперативац ЦИА у Турској, Либану, Саудијској Арабији, Јемену и Авганистану и био је један од раних заговорника коришћења Муслиманског братства и сличних исламистичких организација у циљу напредовања спољне политике САД.

Ради се о најамбициознијем пројекту политичког ислама икад, названом Покрет Фетулах Гулен, познатом на турском као Cemaat или „Друштво“. Њихов фокус је био Хизмет, или оно што се дефинише као „дужност службе“ исламској заједници. Занимљиво, турски покрет је основан из Сејлорсберга. Ту, где је њен кључни човек, повучени Фетулах Гулен, наводно био заузет изградњом глобалне мреже исламских школа, предузећа и фондација, чијим је оснивачким средствима немогуће ући у траг. Његов покрет нема адресу ни поштанско сандуче, нема официјелну регистрацију организације, нема рачун у централној банци – ништа. Његови следбеници никад нису демонстрирали за шеријат или џихад – њихово пословање је потпуно сакривено од погледа. Покрет располаже веома моћним средствима унутар Турске и мрежу грађену током више од три деценије. Његови људи су инфилтрирани у националну полицију, у судски и војни систем и то на највишим официрским нивоима и контролисали су разлаз између Гулена и Ердогана три године раније. Контролишу и министарство просвете, тако да комплетан садржај образовања одређују Гуленови људи.

Ову мрежу поседује, усмерава и води ЦИА. Зашто ово кажем овако јасно? Веома добро сам у ово упућен, будући да имам врло моћне пријатеље у Турској. Све то су потврдили моји многобројни, изузетно информисани турски пријатељи у алтернативним политичким партијама. Они ни у једном смислу нису Ердоганови пријатељи и свакако нису пријатељи Фетулаха Гулена. Ради се о секуларним турским националистима, веома трезвеним људима, а добио сам и потврду од водећег новинара, кога је Ердоган одбацио последњих година, али су и даље у блиском контакту.

Цео случај државног удара је представљао монтипајтоновску фарсу. Такозвани државни удар је доживео колапс за само неколико сати. Можете да видите на интернету фотографије Турака који су на улицама испред тенкова снимали селфије својим мобилним телефонима. Није се ни у ком случају радило о атмосфери државног удара.

Забављала ме је у први мах помисао да је то била операција под лажном заставом коју је инсценирао Ердоган, како би добио одрешене руке да одстрани све припаднике нелојалне опозиције, али то није био случај. Била је то ЦИА операција где су се показале слабости Ердоганове одбране и контроле Турске у Гуленовој организацији. Оригинално су испланирали да ухвате Гулена. Последње информације из кредибилних извора говоре да је руска обавештајна служба заправо ухватила поруке емитоване из  турских војних хеликоптера и доставила их Ердогану. Ако пажљиво слушате Едоганов интервју дат „Си-Ен-Ену“, видећете да је он споменуо да су његови људи добили информације и да је тако план његовог заробљавања пропао.

[restrictedarea]

Због чега је управо сада изведен пуч од стране водеће земље НАТО-а – САД?

Одговор је веома једноставан. Погледајте спољну политику Реџепа Тајипа Ердогана од маја ове године. Отпустио је Давутоглуа, свог дугогодишњег министра и премијера, стратега у рату против Башара ел Асада и много чему другом што је НАТО иницирао. Отпуштен је и замењен човеком лојалним Ердогану, што Давутоглу нипошто није био. Давутоглу је био човек Џона Керија унутар Ердогановог режима. Дакле, радило се о невољном савезништву, од тренутка када је отпочео разлаз између Ердогана и Фетулаха Гулена 2013, када су Гуленови медији у Турској напали Ердоганово разбијање протестаната на Тргу Гизи у Истанбулу, након чега је Ердоган започео отворени рат против Гулена унутар Турске.

Споменули сте да су Ердогана информисали руски обавештајци. Како то коментаришете?

Руси су пресрели комуникацију а руски обавештајци имају најсофистициранију обавештајну технику на свету. Како су ми рекли највиши војни експерти у САД, постоје три обавештајне агенције које могу да надзиру и знају све о свима. Једна је НСА у САД, друга је кинеска, а трећа руска. Тако свет функционише. Руси наравно неће признати да надзиру војне комуникације НАТО-а, али све указује на то да се тако догодило. Иранци су такође интервенисали. Претпостављам да су и њих Руси обавестили. Иран је предложио Ердогану да уради оно што је и сам учинио у сличној прилици: да позове своје присталице на улице у масовном броју, и то се десило. Бројност људи на улицама далеко је надишла  динамику удара.

Зашто би САД ризиковале да им пропадне државни удар у Турској у овом тренутку?

Читава ствар није ни издалека завршена. САД ће сада започети финансијски рат. Напашће турску лиру – напашће рејтинг турске валуте. Волстрит је деградирао турски дуг. Он ће добити статус ризичних обвезница и то ће створити огроман одлив капитала, ослабиће економију и изазваће незадовољство у турском народу, како би Ердоганова политичка база ослабила. Шта је Ердоган урадио да изазове овакву акцију? Иронично, можемо рећи да га је на то наговорио амерички државни секретар Џон Кери. Када је променио премијера Давутоглуа у мају, Ердоган је променио и спољну политику Турске зато што је био огорчен на Обамину администрацију, као и на Израел, јер је створио непријатеља у Русији када је прошлог новембра турски авион оборио руски, изнад сиријског ваздушног простора. Ердоган се измирио са Нетанијахуовим Израелом. Истог дана пружио је руку помирења Владимиру Путину и Русији. Извинио се због обарања руског авиона, пропративши то озбиљним речима које су навеле Русију да отвори дијалог са Ердоганом, први пут након прошлог новембра. И Руси су поново ставили „Турски ток“ на преговарачки сто са Анкаром. Но најзначајнија је била спремност турског премијера да уђе у дијалог са самим „сатаном“ – Башаром ел Асадом, председником Сирије. Уколико је Турска довољно озбиљна да стави тачку на тајну обавештајну подршку Даешу, Ал Нусра фронту и другим терористичким групама које је хранила последњих година, сиријски рат би заправо био завршен. Саудијци би могли још мало да га подржавају, али и они зависе од турских база у наоружању, снабдевању и регрутовању нових терориста. Дакле, ово је створило геополитичку констелацију на Блиском истоку која ће представљати најразорнији пораз САД у свету од 1945. године.

Да ли је пропали пуч у Турској променио геополитички пејзаж преко ноћи и поцепао вашингтонски план прекрајања Блиског истока који је сада у дроњцима?

Вашингтонској политици проширеног Блиског истока коју је покренуо Џорџ Буш 2004, након инвазије на Ирак, нимало не иду у прилог догађаји у Турској о којима смо говорили. То је катастрофални пораз за вашингтонске неоконзервативне јастребове рата.

Русија се понашала веома интелигентно, одмеравајући и успостављајући санкције након обарања руског авиона…

Ердогана је поставио Вашингтон, који га је изиграо и обмануо.

На известан начин, он је то разумео. Имао је амбицију да буде нови султан нове турске империје од Кине, кроз централну Азију до Турске и ко зна где још, и направио је председничку палату од милијарду долара да прослави овај пројекат. Руси су се заиста понели веома интелигентно након обарања авиона. Зауставили су сав увоз турске хране у Русију, што је представљало огроман извор прихода Турској. Најзначајније је пресецање могућности Турске да зарађује 10 милијарди долара годишње од руских туриста.

Треба подсетити и да је Турска својевремено добила обећање да ће, уколико сарађује са Саудијском Арабијом на свргавању Башара ел Асада, успоставити контролу на раскрсници нафтовода и гасовода Блиског истока, да би сва нафта из Катара и осталих држава пролазила кроз Турску. А шта је Русија урадила? О Владимиру Путину може се много тога рећи, али једна ствар која се тиче руског вођства је непобитна: оно је веома лукаво. И начинило је понуду која се не може одбити, када је упитању неко попут Ердогана. Руси су тражили да Турска заустави помоћ ИСИС-у, Ал Нусри и свим терористичким групама за које Џон Кери има тако велики афинитет и да започне мировне дијалоге са суседним државама, а заузврат ће добити перспективу руског гасног транзита, и то тако да Ердоган има улогу у снабдевању Европске уније гасом без уништавајућег рата који Вашингтон води против Асада. Русија је такође донела изненађујућу одлуку 30. септембра прошле године, како би одговорила на молбу Башара ел Асада за војну помоћ против терориста, која је потпуно разбуцала стратегију Вашингтона и Турске.

Шта ће САД предузети, будући да је Турска један од најзначајнијих савезника НАТО-а, већ и само ако узмемо у обзир важност турске НАТО базе Инџирлик за спровођење ваздушних напада на Сирију. Овај објекат је и база за 50 америчких тактичких нуклеарних бомби.

Свака индикација коју поседујем искомпликована је чињеницом да се налазимо у средини изборне године у Америци. Политичке иницијативе које стижу од одлазеће Обамине администрације су веома бледе. Буквално нису дозвољени никакви крупни потези јер би утицали на предстојеће изборе. Мислим да ће они викати и вриштати и понављати све те осуде Ердогана за кршење људских права због тога што је похапсио силне Гуленове људе, заправо агенте САД у турској влади. И ништа више од тога.

Какав је ваш утисак о председничкој кампањи у САД?

Тешко је рећи било шта позитивно о председничкој кампањи. То је избор између не мањег од два зла већ између колере и куге, дакле између два начина на који ћете умрети. Хилари Клинтон је: рат, рат, рат, а Доналд Трамп лажи, лажи, лажи и моћ, моћ, моћ. Он нема интернационално искуство нити софистицираност, тако да је питање ко добија од његовог председниковања. Веома тешка и непредвидива ситуација. Постоје бројне врло тешке оптужбе против Хилари Клинтон. Наравно, ФБИ је корумпиран и они су средили да не дође до њеног процесуирања. Обама је корумпиран, државни тужилац такође. Али на крају: што су сејали то ће и пожњети. Време је да се пожању многи плодови вашингтонске сетве.

Европска комисија је у јуну ове године за 18 месеци продужила своју сагласност на употребу канцерогеног „убице корова“ – глифосата, који се користи у „Монсантовом“ раундапу. Како коментаришете ову застрашујућу ситуацију, у којој су људи изложени смртоносним нападима корпорација подржаних политичким естаблишментом?

Ова одлука Брисела је криминална. Злочиначка је и морала би да буде предмет криминалног гоњења. Ради се о криминалном, намерном и вољном злочину против људског живота. У ЕУ постоји закон о превентивном принципу који налаже да „уколико постоји значајна научна контроверза око опасности по здравље одређеног хемијског пестицида, глифосата или ма ког другог, његова употреба се не сме дозволити“. Неопходно је урадити комплетна, ригорозна независна тестирања која би показала да је производ безбедан да би он ушао у употребу. Европска комисија у Бриселу преставља гомилу безличних, безимених бирократа, најкорумпиранију скупину, не рачунајући Вашингтон, на земаљској кугли. Ради се о слугама пакла купљеним од „Монсанта“, „Бајера“, „Дупонт дау кемикала“, ГМО лобиста, лобиста агробизниса – „Каргила“ и других – и они једноставно раде шта год желе. Није чудо што су Британци одлучили да напусте Брисел.

Према извештају „Вашингтон поста“, 107 добитника Нобелове награде потписало је писмо у коме налажу „Гринпису“ да престане да се супротставља ГМО, и да стопира своје напоре да блокира увођење такозваног „Златног пиринча“, генетички модификоване врсте пиринча која наводно смањује дефицијенцију витамина А код деце у земљама у развоју.

То показује да Нобелова награда није доказ да неко поседује мозак. То показује да ових 107 научника нису истински интелигентни, или да се ради о још једној групи научних проститутки вољних да продају своју репутацију за неколико шекела које добијају од „Монсанта“ и њему сличних. Или потврђује обе изнесене тврдње. У овом писму, потписаном од не баш племенитих (nobel, на енглеском језику значи племенит) каже се: „Апелујемо на ’Гринпис’ и њихове присталице да преиспитају искуства пољопривредника и потрошача широм света у вези са усевима и храном побољшаном кроз биотехнологије, да признају налазе овлашћених научних органа и регулаторних агенција, и напусте своју кампању против ГМО уопште и ’Златног пиринча’ посебно.“ Писмо је упућено „лидерима ’Гринписа’, Уједињеним нацијама и владама широм света“. Њихова писмо завршава се молбом достојном највећег презира: „Колико још сиромашних људи у свету мора да умре пре него што схватимо да је ово злочин против човечности?“ Ово је крупна изјава. Такође је и велика превара и велика глупост.

Писмо представља научну глупост и бесмислицу од почетка до краја. Све што су написали о ГМО, научно се показало као неистина.

Једна од таквих лажи је да генетички модификован „Златни пиринач“ обезбеђује потребне количине витамина А. Количина пиринча коју би особа морала да свакодневно поједе како би унела довољну количину витамина А запањујућа је и немогућа. Становници Азије би морали да једу 9 килограма куваног пиринча дневно, само да би добили потребни минимални унос витамина А. Типични дневни унос у Азији од 300 грама пиринча би обезбедио само 8 одсто дневних потреба. Наравно, на овај начин се потпуно занемарују остали извори витамина А из јетре, жуманца, пилетине, меса, млека, маслаца… Бета-каротен, прекурсор витамина А, обезбеђује се из лиснатог поврћа, спанаћа, шаргарепе, бундеве, тамнозеленог лиснатог поврћа какво је спанаћ. „Златни пиринач“ не представља никакву солуцију за дефицијенцију витамина А. Потписници апела, добитници Нобелове награде, тврде чисте научне лажи и користе своја имена како би подржали пропагандне лажи о ГМ „Златном пиринчу“, након 16 година током којих је потпуно дискредитован. Какав новац се налази иза њиховог напора да представе „Златни пиринач“ као наводно чудо за спасавање људских живота? Да ли се ради о напору „Сингенте“, која сада под аквизицијом „ХемКине“ (ChemChina), жели да оживи пројекат „Златног пиринча“? Да ли се ради о сличном покушају „Монсанта“, који ће ускоро нестати под еугеничким кишобраном „Бајер АГ“? Како било да било, као што рекох, ово је јасан доказ да Нобелова награда није доказ да неко поседује мозак.

Министарство одбране САД је недавно саопштило да је извршен трансфер двојице затвореника из Гвантанама у Србију. Експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да су оба затвореника способна за извођење терористичких операција експлозивним средствима…

То је заиста веома опасно. Операција Гвантанамо ЦИА постоји у сврху испирања мозга и имплементацију техника контроле ума МК ултра који је ЦИА усавршила од 1950-их наовамо стварајући „зомби убице“ које одатле шаљу широм света. То је веома софистицирана операција. Опсежно сам је истраживао много година. Те особе се на површини појављују као обични грађани, раде своје послове, имају посао, породицу, своје суседе, а онда је довољан само један телефонски позив у којем ће неко рећи реч која представља окидач и ти људи постају психопате и почињу да секу свакога на кога наиђу или изводе нападе попут оних у Француској. Имамо посла са „зомби“ спавачима који могу бити активирани помоћу кључних кодираних речи, које су им утиснуте дубоким програмирањем. Ту технику је ЦИА довела до перфекције. Постоје бројни подаци о овоме у литератури, а свако ко сумња у моје речи може то да истражи. Укуцајте, рецимо, у интернет претраживач речи „Кети О’Брајан“ и пронаћи ћете један од најстрашнијих описа ових техника. Због тога сте добили ове затворенике. Они желе да направе што више пакла Србима, Русији и Евроазији. Нечасно је од српске владе што је тако нешто дозволила.

 

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *