Печат недеље

РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ У СРБИЈИ

Иако то, сасвим сигурно, није у складу с ИПАП споразумом између Србије и НАТО-а, Војска Србије је од ове недеље (нешто) боље наоружана и опремљена, и то војним хеликоптерима које је купила у Русији. На београдски аеродром „Никола Тесла“ у уторак су стигла два руска транспортна хеликоптера Ми-17.

Свечаној примопредаји ових хеликоптера – прва таква набавка после чак 36 година – присуствовали су премијер Александар Вучић, министри у (техничкој) Влади Србије, командант Ваздухопловства и противваздушне одбране генерал-мајор Ранко Живак, представници руског војног изасланства…

Чињеница да су два хеликоптера дочекана на овако високом нивоу и на свечан начин болан је показатељ стања у које је српска војска доведена после деценије и по примене НАТО стандарда за њено реформисање. У Војсци Србије, наиме, тренутно је у употреби само један транспортни хеликоптер Ми-17 – други који смо имали срушио се трагично у марту 2015. године – и неколико хеликоптера Ми-8 од којих су, међутим, употребљива само два. Другим речима, куповином ова два хеликоптера Војска Србије увећала је своје капацитете за читавих 60 одсто…

Да ли дугогодишњем реформисању српске војске најзад долази крај? Премијер Вучић најављује набавку ловачких авиона за патролирање нашим небом, а и ова набавка ће, финализује ли се као што се најављује, имати подразумевајућу политичку поруку која, такође, није усклађена с НАТО ИПАП споразумом – Србија, наиме, намерава да своје ваздухопловство употпуни руским ловцима, „миговима 29“.

ЕГЗИСТЕНЦИЈАЛНА ПРЕТЊА СВЕТУ

Бивши главни командант снага НАТО у Европи генерал Филип Бридлав оценио је да је Русија „егзистенцијална претња за САД, савезнике и читав светски поредак“. „Основа сваке стратегије у Европи треба да буде свест да Русија представља непремостиву егзистенцијалну претњу“, навео је он. Према њему, Русија намерава поново да постане светска сила, а своје амбиције показала је симулацијом напада војних авиона на амерички разарач у Балтичком мору и летовима стратешких бомбардера дуж обале САД. У тексту „Наредни кораци НАТО: Како се понашати према Русији и другим претњама“, објављеном у часопису Форин аферс, Бридлав тврди да је НАТО лоше припремљен за савремене изазове и „руску агресију“. „Интервенција Русије у Сирији показала је жељу Москве да прошири утицај у иностранству. Без обзира на пораст милитаризације Русије, ни САД ни њихови савезници нису адекватно обучени за брзо реаговање на отворену војну агресију“, навео је Бридлав. Према њему, НАТО и савезници нису довољно спремни да се супротставе „хибридном рату“ који Москва „води на истоку Украјине“. Како би се боље припремили за те изазове, САД би требало да појачају позиције у Европи и прогласе Русију за „непремостиву глобалну претњу“, препоручио је Бридлав.

НАТО ВЕЖБЕ У УКРАЈИНИ

Више од 1.800 војника из 14 НАТО чланица и партнерских земаља стигло је у западну Украјину где ће учествовати на великим војним вежбама под називом „Брзи трозубац“.Вежба је започета у понедељак у Лавову и трајаће до 8. јула, саопштила је команда америчке војске у Европи. У највећим досадашњим мултинационалним војним вежбама у Украјини поред 1.800 војника учествују и десетине борбених возила, авиона и тешког наоружања.

НОВИ ИЗБОРИ, СТАРИ ПРОБЛЕМ

Конзервативна Народна партија шпанског премијера Мариана Рахоја победила је на поновљеним парламентарним изборима, али ни овог пута није освојила довољно гласова да самостално формира владу, тако да ни новим гласањем није решена политичка криза која у овој земљи траје од избора одржаних у децембру. Ни тада ниједна партија није освојила већину, а ни после пола године преговора међу странкама није постигнут договор о формирању владе. На изборима одржаним у недељу Народна партија добила 137 од 350 посланичких места, 15 више него после децембарских избора, док су све друге странке освојиле мање гласова или су добиле мање посланика, или обоје. На другом месту је Социјалистичка радничка партија (ПСОЕ) са 85 посланика, пет мање него после децембарских избора, што је њен најгори резултат. Иза ње су нова левичарска коалиција „Унидос Подемос“ (Заједно можемо) с 71 посланичким местом и странка десног центра Сиудаданос (Грађани) с 32 посланика. „Унидос Подемос“, коалиција комуниста, Зелених и партије Подемос настале пре две године из протеста због владиних мера штедње, изгубила је више од милион гласова, насупрот очекивањима да ће престићи социјалисте и постати друга најјача партија.

КНЕЗ ЛАЗАР ЈЕ ОВДЕ ДА ТУ И ОСТАНЕ
Обележавање Видовдана на Косову и Метохији ове године почело је литургијом у порти Манастира Грачаница, настављено парастосом испред спомен обележја косовским јунацима на Газиместану, док је у послеподневним сатима у Северној Митровици откривен споменик кнезу Лазару. Споменик кнезу Лазару изливен из 136 бронзаних комада, који левом руком показује ка Газиместану, а десном се ослања на мач, огрнут владарском одором рад вајара Мирољуба Стаменковића открио је Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.
„Кнез Лазар је овде да остане, јер су и Срби овде да би остали и нека данас, овде пред Богом и пред светим кнезом Лазаром, то буде наша заклетва“, поручио је у име државе Србије Марко Ђурић .Он је навео да народ и државу можете волети на разне начине, али се Србија не може волети без Косова и Метохије.
„Видовданска заклетва коју изговарамо на овој земљи заклетва је читавог српског народа. Без Лазара не можемо бити успешан колектив, а изазове пред нама не можемо решавати као појединци. Можемо бити разједињени, али неслоге не сме бити“, указао је Ђурић, истичући да „без косовске легенде не може бити ни будућих победа.
Владика рашко-призренски Теодосије освештао је и благословио споменик, истакавши да је „тај Видовдан определио нашу историју“.
Ваљда погођен чињеницом да је управо на овом месту где је подигнут споменик кнезу Лазару стало све што је православна, европска цивилизација на Балкану имала последњих хиљаду година, те да је тако било и пре отоманских освајања, било је тако пет стотина година њиховог терора, тако и данас, тако ће и после пропасти привремене владавине подстанара у прадомовини свих Срба, огласио се и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај.
„Битка на Косову један је од најважнијих датума у историји Косова и Балкана“, навео је Харадинај, на Фејсбуку предложивши да се на Газиместану подигне споменик Албанцима страдалим у Косовском боју.
Споменик кнезу Лазару, висине седам и по метара и тежак више од шест тона, смештен је на постољу који је украшен каменом у старовизантијском стилу са 24 медаљона од бронзе који симболизују српску историју.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *