Четврти Бољшој фестивал од 15. до 17. јула, уз подршку „Гаспром њефта“

Фестивал БољшојЧетврти музички фестивал „Бољшој“ одржаће се од 15. до 17. јула на Мећавнику, уз подршку компаније „Гаспром њефт“, најавили су на конференцији за медије, оснивач фестивала Емир Кустурица и Сања Лубардић из Гаспром њефта/НИС-а.
Као и претходних година, на фестивалу ће се учествовати млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије а ове године више од 100 њих ће се такмичити за златну, сребрну и бронзану матрјошку. О најбољима одлучиће жири који чине прослављени руски пијаниста Јуриј Розум, професор Зоран Комадина и декан Факултета музичке уметности у Београду, Љиљана Несторовска.
Овогодишњи гости фестивала ће бити Нарек Хакназарајан, јерменски виолончелиста и победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И.Чајковски“, као и наши прослављени уметници, Зоран Тодоровић, тенор и Немања Радуловић, виолиниста. Сви посетиоци Бољшој фестивала у вечерњим сатима, моћи ће да уживају у правом „ватромету“звукова. Нарек Хакназарајан у Србију долази после наступа у најистакнутијим концертним дворанама међу којима су Концертгебоу у Амстердаму, Сали Плејел у Паризу, Вигмор хола, Концертхауса у Берлину,Филхармонија из Есена, Концертхаус у Бечу, Оџи Хол у Токију, Карнеги хол,Џордан хол у Бостону и многим другим.
Поред Хакназарајана, у ревијалном делу концерте ће одржати и наши уметници који су данас међу најпризнатијим светским музичарима, тенор Зоран Тодоровић и виолиниста Немања Радуловић.
Тенор Зоран Тодоровић први пут ће се представити публици на Мећавнику. Као међународно признат лирски тенор (lirico spinto) наступао је у водећим позориштима као што су: Баварска државна опера, Берлинска државна опера, Холандска опера, Краљевска Опера Ла Моне у Бриселу, Бечка државна опера,Опера Сан Франциско, Лос Анђелес oпера, Немачка опера Берлин, позориште Капитол у Тулузи, Опера из Марсеја,Семперопер у Дрездену, Краљевска кућа опере у Ковент Гардену, Народном позоришту у Токију и многим другим.
Виолиниста Немања Радуловић ће након успешног прошлогодишњег наступа на Бољшој фестивалу, ове године поред вечерњег наступа са ансамблом Double Sense, одржати и мајсторску радионицу са такмичарима фестивала.
Новина овогодишњег фестивала јесте управо одржавање мајсторских курсева, које ће младим музичарима поред Немање Радуловић, одржати и Зоран Тодоровић, Нарек Хакназарајан као и пијаниста Јуриј Розум.
Емир Кустурица и Сања Лубардић“У свету се данас све заснива на квантитету, а ми инсистирамо на квалитету”, рекао је Кустурица. Он је навео да се већи део живота данас не одвија у реалности, него у фикцији и потпуно је свеједно да ли ће на једном тргу бити 300.000 људи или ће их бити 300, јер после тога, све то долази у руке седме силе чији рад се преноси друштвеним мрежама
“Подршком овом јединственом музичком фестивалу, “Гаспром њефт” као један од највећих инвеститора у Србији, осим у економске пројекте, улаже и у развој културне сарадње Србије и Русије и помаже јачање историјских веза две земље. Бољшој фестивал је део програма “Родни градови”, којим компанија “Гаспром њефт” настоји да побољша квалитет живота у регионима у којима послује. Циљ фестивала је подршка младим талентованим музичарима, који кроз јавне наступе и учење од великана данашње музичке сцене, развијају свој таленат и стичу афирмацију у уметничкој сфери. За многе извођаче, Бољшој фестивал је прва прилика да учествују у овој међународној музичкој манифестацији “, изјавила је Сања Лубардић, директор Функције за односе са јавношћу и комуникације НИС-а.
Циљ Бољшој фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт“, јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. Поред тога, компанија „Гаспром њефт“ на овај начин настоји да пружи подршку јачању пријатељских веза Србије и Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *