Српско лето

milorad vucelic 660x330Сусрет нашег премијера Александра Вучића са Владимиром Путином у Москви, тродневна историјска посета кинеског председника Си Ђинпинга Србији са свим изванредним већ сада видљивим и опипљивим резултатима, заједничко симболично кинеско-српско одавање поште погинулим Кинезима у НАТО бомбардовању, боравак мисије ММФ-а у Београду и тешки преговори, охрабрујући математички показатељи економског опоравка наше земље, примиривање српско-хрватских односа на основу споразума потписаног у Суботици и после одустајања немоћних хрватских власти од блокаде наших европских интеграција, охрабрујући знаци јединства у Републици Српској… чине један и на срећу доминантан ток у српској политици.
[restrictedarea] Као да је грануло српско пролеће!
Паралелно са овим политичким и јавним током тече и један други опозициони ток. Од чега је саткан тај, казао би један, ток пловних отпадних вода? Ту је жута паткица и грађанистички протест у вези са Савамалом и „Београдом на води“. Лидер Демократске странке Бојан Пајтић затражио је окупљање свих „жутих“ око стратегије приступања НАТО-у и реализације коначног озакоњења геј бракова. Отворено и без стида и срама, који и не поседује, понудио се Западу за извршиоца свих могућих антисрпских операција. Узгред, он на тај начин покушава да задржи своје лидерско место у ДС и то после више него заслуженог катастрофалног пораза и на покрајинским и на републичким изборима. На тим НАТО и геј основама Пајтић покушава да се поново уједини и нађе заједнички именитељ са другим раштрканим групама жутих.
У том циљу, и пливајући са жутом паткицом на челу колоне, написао је Вучићу, непосредно уочи посете Си Ђинпинга, своје јавно антируско и антикинеско, а у суштини антисрпско, писмо. На том одводу отпадних вода одвијају се тешки расистички и ксенофобични антикинески, антиарапски и антируски испади наших тобоже највећих перјаница демократије, либерализма и толеранције. Који, на срећу, немају и никада нису имали никакву везу са српским народом и његовом традицијом.
Надмени бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић, као самозвани арбитар у свему и свачему, износи, на старом декларисаном циашком Радију Слободна Европа, непоткрепљени став да је потписивањем серије уговора са Кином и Декларације са хрватском председницом Вучић прекршио Устав и Закон о влади. То што је потписано наводно не „налажу потребе државе“! Том окапању премијера зорно се придружује и Соња Бисерко. Србијом се шири и страх и нада да се у Ечкој планира друга руска војна база, мада ни прве нема, па је тако прозаична и лаж да ће бити друге.
У том паралелном политичком току нема уопште ни примисли да се неко из опозиције или ван напредњачке странке и коалиције позабави или забрине због тешке социјално-економске ситуације грађана или због изузетно тешког положаја културе и затворених или на руб пропасти доведених централних националних институција попут Народног музеја, Српске књижевне задруге или Матице Српске. Или,пак, да упути неки користан предлог или савет о међудржавним односима са Русијом или Кином.
Сваку бригу за Србију и за њене стварне интересе, пливачи у овом паралелном политичком току, тумаче као „окретање леђа Европској унији“. Свако искорачивање Србије изван задатог западњачког гетоизирања Балкана, као вечног предграђа ЕУ, за њих представља највећу могућу опасност. Од тога су направили неку врсту идеологије и њу као праву лажну свест бескрупулозно покушавају да наметну и да са тим идеолошким стереотипима и флоскулама негативно оцењују свако нужно и успешно уравнотежење српске политике. Неосновано ниподаштавајући значај и место Србије, они, измичући јој сваку столицу, упорно упозоравају да Срби не могу седети на две или више столица, па чак и када је то у нашем највећем интересу.
О суштини поменуте идеологије и историјским дешавањима неодољиво, упечатљиво и блиставо пише Марија Тодорова у свом огледу „Реимагинација Балкана“. Ту се може видети шта је српском народу било намењено и из ког наметнутог калупа он сада успешно искорачује: „Од времена изласка књиге ‘Имагинарни Балкан’, прије готово петнаест година, политичка збивања у Европи рјечито су показала како функционира закон нежељених посљедица. Након 1989. године средњоеуропска еманципаторска идеологија, о којој су стручњаци и знанственици пролили много тинте, постала је средством које судионицима омогућује да дођу до одређеног удјела у повластицама, међу којима је најважније приступање НАТО-у и сједалима у првом реду за Еуропску унију… Нежељена је посљедица смрт ‘Средње Европе’ као појма и идеје.
Када је заштитничким загрљајем обухватио и некадашња средишта Хабсбуршког Царства, Запад је, дјеломице мотивиран и сентименталним разлозима, вјерно пратио линију новоисцртаних ровова сукоба цивилизација Самјуела Хантигтона. Тони Џат написао је 1997. да ће то створити ‘својеврсно депримантно еуропредграђе изван чијих ће се граница бизантијска Европа морати бринути сама за себе, преблизу Русији да би Запад исказао агресивну апсорпцију и ангажман’“.
Тако на почетку, надајмо се, српског лета можемо са очекивањима поновити оно што је Маркс некада рекао за историју: „Добро ријеш стара кртице“!
[/restrictedarea]

4 коментара

  1. NIkolic je vodio balansiranu politiku, zahtevao jacu saradnju i sa Kinom i Rusjom, i capk pisao kraljici Velike Britanije sto je bio dobar potez.

    Osnivac EU , Velika Britanija napusta brod, sto znaci da sve odluke krnje Eu nisu validneu vezi Kosmeta i dr.
    Vratiti UN na Kosmet i drzati se rezloucije UN 1244.

    Saradnja sa svima i sa Kinom , Rusijom, Velikom Britanijom, Turskom, Arapima, Belorusijom, Kubom, …..to je resenje, jer ce tek u EU biti nestabilnosti.

    Politika Vlade Srbije, je bila jednostrano srljanje u Eu i pokazala se kao vrlo opasnom…..i NIkolic je bio onda u pravu, ali su ga mediji ignorisali!

    Sad Srbija treba polako da se promeni da se nebi utopili u zamku i da nam otmu Kosmet i da nas na brzinu prime u EU????

    Nije kriva patka za ovo, vec nepostojanje nase diplomatije, strategije, bahatost politicara, jajarenje, izdaja….

  2. “Srpsko leto”,jeste leto BEZ VLADE,ili sa VLADOM NA LETOVANJU…
    Cim postanu vladari,odose na more,ako uopste dobijemo vladu.
    Postojala vecina pa raspisani izbori,sada postoji vecina,ali nema vlade.
    Mozda Srbija i Spanija vecno ostanu u TEHNICKOM NOKDAUNU…sa tehnickim vladama.
    U Spaniji je danas predizborna tisina,u nedelju vanredni izbori posle decembra,kada nisu uspeli da sastave vladu,JER NIKO NEMA VECINU.
    U Srbiji postoji vecina,ali ko zna zbog kog Zukorlica,mozda nikada ne dobijemo vladu.
    Ja sam se mentalno spremio da VISE NIKADA NECEMO IMATI VLADU…tako,sa zebnjom ocekujem vest da je vlada formirana…
    Spanci su u PAT POZICIJI,Narodna partija ima stabilnu tercinu glasaca,ali nema partnera za vecinu,jer socijalisti nece sa Rahojom na celu,zbog teskih korupcionaskih afera i zbog svoga loseg imidza.
    Socijalisti imaju stabilnu cetvrtinu,ali opet nemaju partnera za vecinu,jer Podemos,kao “prirodan” partner sa levice,ima kontradiktorne koalicione partnere,nacionaliste,indenpendeniste,od Galicije do Katalonije,i ZAGOVARA REFERENDUM KATALONIJE?
    Dakle,Podemos podrzava referéndum u Kataloniji o otcepljenju iz spanije.
    Radikalni komunisti,mada se sve cesce nazivaju sami,socijal-demokratama…
    To je crvena linija svih ostalih,da nema referenduma legalno…
    Sada,Podemos kotizuje bolje,cini se da ce postati druga politicka snaga,u koaliciji sa Ujedinjenom levicom,sada izlaze pod nazivom Unidos Podemos,ili Ujedinjeni Mozemo…
    Cetvrta stranka je stranka Gradjani,koja deluje konstruktivno,ali ima 15% glasova i deluje dosta kabinetski.
    Moze biti jezicak na vagi,ali NEMA VAGE…niko ni sa kim ne zeli.
    Nista se od decembra nije promenilo,samo su socijalisti izgubili primat na levici,ali za formiranje vlade,nema pomaka.
    Realno je da jedino Narodna i Socijalisticka partija naprave “veliku koaliciju”,ali bi to bio pocetak kraja socijalisticke partije,jer bi Podemos definitivno preuzeo primat na levici i mozda ugrozio i samu narodnu stranku na sledecim izborima.
    Problem Spanije nije samo sto nema vladu i nema uopste formule da se ona i posle nedelje formira,vec,sto nema ni politiku,zato i nema vlade…
    Podemos opija narod,pricama o socijalnoj pravdi i formira tcunami,ali na lazima…
    Njihogovi lideri nisu tako naivni,prica se da su pre formiranja stranke dobili 7 miliona dolara od Caveza iz Venecuele,DOKAZANO…nesto i iz Irana,za finansiranje medija,koji je vodio Pablo Iglesias,lider Podemos…dosta stvari se kuva,narod nema pojma sta da radi,Rahoj kupuje vreme,jer afere se samo nizu,Narodna partija deluje kao perfektna mafijaska struktura,kradu i cute,nista ne priznaju…socijalisti gube glasove…generalno,posle spanskog “proleca bez vlade”…vec se pitaju da li ce biti raspisani novi izbori…novi,posle ovih u nedelju,treci za manje od godinu dana?!
    Mi smo bar na cisto,mi imamo vecinu,znamo da nam je put BEZ ALTERNATIVE,sto bi Tadic rekao,EU…a to sto nemamo vladu,nema veze,i tako od nje nista i ne zavisi.
    Jos ako u vladu udje i Kurta i Murta,onda cu da se odreknem te vlade,PREKO NOVINA.
    Ne znam za Spance,ali…ZUTO NAM SE PISE.

    • Kako javljaju mediji,u Spaniji NISTA NOVO.
      Zavrseni su izbori i stanje je sledece:
      -matematicki dobitnik-vladajuca Narodna partija,ima 14 mesta u parlamentu vise
      -matematicki gubitnik-socijalisticka partija,sa 5 mesta manje,i Gradjani,sa 4 mesta manje (to je bila tehnicka koalicija tokom prethodnih pregovora o vladi)
      -POLITICKI GUBITNIK-Podemos,odnosno Unidos Podemo,jer je ostao na istom broju glasova,sada zajedno sa ujedinjenom levicom,i jer nije,prema prognozama,pretekao socijaliste.
      -POLITICKI DOBITNIK-NIKO,jer nema na vidiku koalicije za Vladu.
      Postoji opcija da Narodna stranka,Gradjani ,nacionalisti Baskije i Kanarskih ostrva,predju 175,sto je vecina,sto bi bila KONZERVATIVNA VECINA…ali to nije izvesno,ako Rahoj ostane,jer je Rivera,predsednik Gradjana uporan u objasnjavanju da se sa Rahojem ne moze u reforme,sa cime se mnogi slazu,zbog strasne korupcije,milionske kradje i umesanosti Narodne partije u to…
      Mediji napominju da je zona sa najvise korupcije narodnjaka,Valensija,dala veliku podrsku upravo Narodnjacima,sto je poruka,DA NAROD OPRASTA KORUPCIJU.
      Generalno,ko ce formirati vladu,”konzervativna” koalicija, naspram “naprednjacke” koalicije,kako se nazivaju socijalisti i podemos…nista nije jasno.
      Jasno je da je Pablo Iglesijas glavni gubitnik,danasnjih izbora.I nije jedini…
      Pobednika nema.

  3. Potresan tekst, nema sta. Sad kad mi nisu potekle suze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *