Печат недеље

ПРОДУЖЕН МАНДАТ ЕУЛЕКСА

ЕулексСавет Европске уније саопштио је да је одлучио да продужи мисију владавине права Европске уније на Косову и Метохији – Еулекса до 14. јуна 2018. године. У саопштењу се наводи да је Савет такође одобрио комбиновани буџет за Мисију у износу од 63,6 милиона евра за период између 15. јуна и 14. децембра 2016. године за операције на Косову и до 14. јуна 2017. за рад канцеларија специјалних тужилаца и специјалних комора.

Руска база у Србији?

Руско српски центарАко је веровати „Блицу“, што у овом случају и желимо, „постоје планови да аеродром Ечка код Зрењанина постане друга руска база у Србији, након хуманитарног центра у Нишу. Наиме, идеја је да се на овој локацији за потребе Српско-руског хуманитарног центра из Ниша изгради тренажни центар, односно полигон за обуку људи за деловање у ванредним ситуацијама, и Москва је спремна да за те намене издвоји значајна финансијска средства“.
Да „Блицова“ информација није лишена сваког основа, показују и изјаве саговорника овог листа, директора Српско-руског центра у Нишу Бојана Гламочлије и Душана Шијана, начелника Средњобанатског округа. Гламочлија: „Ми немамо полигон за обуку људи и он би требало да се изгради. Једна од могућих локација је и аеродром Ечка, али то је само једна од идеја, јер ништа конкретно није дефинисано. Разматра се и опција да нам Војска уступи једну од касарни…“ Шијан: „То је све у зачетку и још је далеко од реализације. Постоје само начелни разговори, а шта ће бити, то не може само локална самоуправа да одлучи већ и држава.“
Наша држава, наравно, све и ако би то желела, волела би да уместо нас то учине други. „Данас“ јавља из Берлина: „Немачкој није јасна потреба отварања српско-руског хуманитарног центра за ванредне ситуације у Нишу. Да ли имате неку ванредну ситуацију, можда?“

[restrictedarea]

КОЛИКО ЈЕ ПЕНТАГОН РАЊИВ?

ПентагонХакери које је Пентагон ангажовао да тестирају његову компјутерску мрежу открили су више од стотину слабих тачака овог система, саопштило је америчко Министарство одбране. Програм под називом „Хакујте Пентагон“ превазишао је очекивања – 1.400 сертификованих хакера помогло је у проналажењу безбедносних слабости у мрежи Пентагона, признао је секретар одбране Ештон Картер. Министарство одбране саопштило је раније да ће хакерима који нађу слабости исплатити награде и до 15.000 долара. „Они нам помажу да побољшамо безбедност за само делић цене коју бисмо иначе морали да платимо“, рекао је Картер. Пентагон је за ову акцију инспирацију нашао у гигантима из Силицијумске долине попут Фејсбука, Мајкрософта, Гугла који су већ годинама уназад нудили милионске награде за сличне подухвате.

ВИКИЛИКС ЋЕ ОБЈАВИТИ ДОКУМЕНТА КОЈА ОПТУЖУЈУ КЛИНТОНОВУ

Суоснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж најавио је да ће ова организација објавити нова документа о Хилари Клинтон која ће бити довољна да против ње буде подигнута оптужница, уколико америчка влада буде довољно храбра за то. Изражавајући забринутост због избора председничког кандидата Демократске странке, Асанж је рекао да има имејлове о Клинтоновој који ће ускоро бити објављени. Према његовим речима, међу око 32.000 мејлова постоји довољно информација да Клинтонова буде оптужена, али да је мало вероватно да ће се тако нешто десити док је државни тужилац Лорета Линч, коју је изабрао председник Барак Обама.

Пријем за студенте који су уз подршку НИС-а боравили на стручној пракси у Русији

НИС студентиГрупу од 11 студената Техничког факултета „Михајло Пупин“, који су уз подршку компаније НИС боравили на двонедељној стручној пракси на Ухтинском државном техничком универзитету у Руској Федерацији, примио је у Градској кући Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.
Студенти који су обавили стручну праксу на Универзитету у Ухти прва су генерација са новоакредитованог смера „Индустријско инжењерство у експлоатацији нафте и гаса“ на зрењанинском Техничком факултету „Михајло Пупин“, чије је оснивање иницирала компанија НИС, ради школовања кадра оспособљеног за рад у тој компанији. Реч је о студијама интердисциплинарног карактера, која подразумевају гостовање професора са Универзитета у Ухти, као и обављање стручне праксе за студенте у овој престижној образовној установи. Сарадња факултета из Зрењанина и Ухте довела је и до братимљења ова два града, па је у плану да се, поред образовања, сарадња прошири и на другим пољима.
По доласку у Ухту, студентима је презентован програм боравка, као и карта Ухтинског басена. У научнолабораторијским комплексима универзитета, који су опремиле неке од највећих светских нафтних компанија, студенти су имали прилике да се упознају са свим процесима производње, прераде и транспорта нафте кроз магистралне нафтоводе. Зрењанински студенти су активно учествовали у бројним вежбама, од употребе опреме, до симулације рада на бушотини. На крају боравка у Русији, групу српских студената је примио Александар Бусирев, градоначелник Ухте, док им је ректор Ухтинског универзитета уручио Сертификате о успешно завршеној стручној пракси.
НИС је подржао боравак студената из Зрењанина на Универзитету у Ухти како би будући инжењери имали прилику да се стручно усавршавају на једном од најпрестижнијих светских факултета у области нафте и гаса.
Након боравка у Ухти студенти ће у току овог лета обавити стручну праксу и у компанији НИС. Сарадња НИС-а са образовним и научним институцијама спроводи се кроз корпоративни програм „Енергија знања“.

КАТАР ОСУДИО ХОЛАНЂАНКУ ЈЕР ЈЕ СИЛОВАНА

Једна Холанђанка која је пријавила да је била дрогирана и силована током свог одмора у Дохи осуђена је на годину дана условне затворске казне у Катару јер је имала „нелегалан секс“. Она се од марта налазила у притвору. Катарски суд осудио је жену познату под именом Лора (22) јер је имала „ванбрачни секс“ и она ће бити депортована чим плати казну од око 800 долара, придодату условној затворској казни. Док је била на одмору, Лора је отишла на пиће у један ноћни клуб одакле је одведена на њој непознато место где је, како тврди, сексуално напастована. Лорин адвокат Брајан Локоло рекао је да је „отишла да игра, али када се вратила столу за којим је седела, после неколико гутљаја пића, схватила је да је дрогирана“. „Девојка се не сећа ничега што се дешавало до следећег јутра. Када се пробудила у потпуно непознатом стану, схватила је с ужасом да је била силована“, изјавио је адвокат и додао да је потом побегла из стана и обавестила катарску полицију о нападу, на шта су јој одговорили хапшењем и оптужбом за ванбрачни секс. Један катарски званичник рекао је да је Холанђанка осуђена на „благу“ казну. „Да је муслиманка, била би осуђена на најмање пет година затвора“, додао је он.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *