Печат недеље

РУСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ ПОСЕТИО СИРИЈУ
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је Сирију где се састао са председником Башаром Асадом и обишао ваздухопловну базу Хмејмим где се налазе руске снаге у оквиру операције против исламских екстремиста у овој земљи. Шојгу, који се с Асадом састао на захтев руског председника Владимира Путина, са сиријским лидером је разговарао о даљој војној сарадњи и борби против тероризма.

ПЕТИЦИЈА ЗА ИСТРАГУ О СПОРНОМ ЗАКОНУ ПРОТИВ РУСИЈЕ
На америчком сајту за петиције „Ми, народ“ (We, the People) покренута је петиција којом се од Беле куће тражи да истражи наводе да је руски тајкун Михаил Ходорковски, који је одслужио затворску казну због утаје пореза и који се тражи због оптужби за убиство, донирао велике суме новца за лобирање у америчком конгресу у корист закона „који је нанео штету“ односима Вашингтона и Москве. Од како је покренута 14. јуна, петиција је скупила 21.400 од 100.000 потребних потписа за добијање одговора од Беле куће. Рок за потписивање истиче 14. јула. Петицијом се захтева истрага о наводима да су тадашњи сенатори Барак Обама и Џон Мекејн 2005. заједно подржали резолуцију коју је поднео Џо Бајден у којој се осуђује хапшење и затварање Ходорковског за шта су добили паре од самог Ходорковског преко лобистичке фирме АПЦО врлдвајд. У извештају који је објављен уз петицију тврди се да је Ходорковски овој компанији преко различитих компанија уплатио укупно 110.000 долара како би лобирали за резолуцију којом се његово кривично гоњење карактерише као „политички мотивисано“. У резолуцији се наводи да је „кривични правосудни систем у Русији Ходорковском и (његовом партнеру) Платону Лебедеву ускратио право на правично, транспарентно и непристрасно суђење у складу са законима Руске Федерације“. У петицији се наводи да је ова резолуција нанела „непоправљиву штету америчко-руским односима“ и да би је требало сматрати „обликом политичке корупције“, с обзиром на криминалну прошлост Ходорковског. Москва тренутно потражује Ходорковског због оптужби за наручивање убиства градоначелника Нефтејуганска 1998. године.

УНХЦР: ШИРОМ СВЕТА РАСЕЉЕНО 65 МИЛИОНА ЉУДИ
Високи комесаријат УН за избеглице објавио је алармантан извештај по којем је широм света расељено 65,3 милиона људи, што је за 5,3 милиона више од претходног рекорда од краја Другог светског рата из 2014. године. „Из својих домова је широм света протеран број без преседана од 65,3 милиона људи. Међу њима је скоро 21,3 милиона избеглица, од чега је више од половине млађе од осамнаест година“, наводи се у извештају УНХЦР за 2015. годину. Ова бројка повећана је за педесет посто у последњих пет година, што значи да је један од 113 људи на свету избеглица, расељено лице или азилант. Број расељених се у 2015. сваког минута увећавао за 24 људи, што је 34.000 дневно. Тај број је 2005. износио шест у минути, а удвостручен је у односу на 1997. годину.

ЈАПАНЦИ ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ ВОЈНОГ ПРИСУСТВА
На јапанском острву Окинава одржане су највеће демонстрације против америчког војног присуства у последње две деценије због убиства једне жене које је починио бивши маринац запослен у војној бази. Око 65.000 људи, међу којима је био и гувернер острва Такеши Онага и званичници опозиционих партија, изразило је свој гнев због снажног америчког војног присуства на острву и озбиљних злочина које амерички војници хронично чине над становницима. Говорећи на демонстрацијама, гувернер Онага затражио је да се амерички војници у потпуности повуку са овог острва.

НОВА ВОЈВОЂАНСКА ВЛАДА
После покрајинских избора на којима је досад владајућа Демократска странка Бојана Пајтића потучена до ногу а Српска напредна странка освојила натполовичну већину у војвођанској скупштини, наша северна покрајина је ове недеље добила нову владу. На њеном челу биће функционер СНС-а Игор Мировић.
Иако је, с обзиром на број посланика, СНС могла сама да формира владу, владаће у коалицији са Савезом војвођанских Мађара Иштвана Пастора, Социјалистичком партијом Србије Ивице Дачића, Социјалдемократском партијом Србије Расима Љајића и Покретом социјалиста Александра Вулина. Изузев СВМ-а, у влади неће бити досадашњих владајућих партија у Војводини, ДС-а и Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка.
„Ово је историјски тренутак јер се, пре свега, вољом грађана, после 16 година завршава период сукоба покрајинске са републичком владом, а почиње период у коме ће се покрајинска власт бавити грађанима, а не собом као што је то био случај у минулих 16 година“, прокоментарисао је формирање владе своје странке Миленко Јованов, потпредседник СНС-а.

ОСУЂЕН МИШКОВИЋ
Бизнисмен Мирослав Мишковић осуђен је, првостепеном пресудом Посебног одељења Вишег суда у Београду, на пет година затвора и осам милиона динара казне због тога што је свом сину Марку Мишковићу помогао да изврши кривично дело пореске утаје, за које му је у марту ове године одређена казна од три и по године затвора и осам милиона динара.
Услед недостатка доказа, Мирослав Мишковић је ослобођен кривице по другој тачки оптужнице, која га је теретила за злоупотребу службеног положаја, односно, за нелегално извлачење новца из путарских предузећа у Нишу и Београду.
Обе одлуке судско веће донело је једногласно, а његова председница, судија Маја Илић, образложила је током изрицања пресуде да је „од одлучујућег значаја био став окривљеног, који је током читавог тог поступка инсистирао да ниједна финансијска одлука не може да буде донесена без његовог знања. По оцени суда, он је осмислио извршење кривичног дела“, и због тога, додала је судија Илић, казна изречена Мирославу Мишковићу за помагање виша је од казне Марку Мишковићу за извршење кривичног дела које му је било стављено на терет.
Мирослав Мишковић није присуствовао изрицању пресуде, а његов бранилац Зденко Томановић најавио је да ће Апелационом суду поднети жалбу, оцењујући да је „ова пресуда показатељ да смо још далеко од независног и самосталног правосуђа. Она није резултат доказа већ недостатка храбрости суда да се супротстави више пута јавно изреченим обећањима политичке елите наше земље да ће се оваква пресуда и донети“.
Поједини медији објавили су да је, када је чуо да је осуђен, Мишковић „беснео и урлао псујући премијера Александра Вучића, кога је оптужио да му је све сместио“, док је сам Вучић прокоментарисао кратко: „Као председник владе, не могу да коментаришем судске пресуде. Могу само да кажем да је важно да државни органи раде свој посао и у том смислу ово је значајан напредак у борби против корупције у односу на ранији период.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *