С правом православни

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Разапети Христос је опростио оним који су га на Крст разапели, али Лука Прцела не прашта. Укида основно хришћанско начело

Мили боже, на свему ти хвала! Давно је уз гусле отпевао Филип Вишњић, а Вук Стефановић Караџић записао и за потомство стих сачувао. Нема, данас, за Србе, а богами ни за друге православне народе, важнијег стиха! Мили боже, на свему ти хвала – стих је који нас чува, бодри, даје снагу, али у исто време упозорава да будемо људи, православци, да љубав проносимо, своје ближње да пазимо, милосрдни према другима да будемо, молитвом да се бранимо; памтимо и праштамо, али никад да не заборављамо. Зато смо с правом православци. „Полуписмени тежаци, горштаци и горосече, али православци. Хвала им што нам кроз ове љуте године сачуваше ова брда и долине…“, отпева Добрица Ерић у песми Сви моји преци. Тако је код православних Срба.

[restrictedarea]

УСТАШКО ДИВЉАЊЕ Код комшија римокатолика (и даље нема одговора на јавно постављено питање ко је од двојице живих римских папа – у историји досад незабележено – непогрешивији? Или је непогрешивост малчице подељена, па један папа мање греши од другог) могуће је чути од свештеног лица на миси током проповеди да „никако не може опростити“. Мање је важан разлог што се „никако не може опростити“ Колинди Грабар што је изјавила „да је НДХ била злочиначка“. Свештеник Лука Прцела изјави да „нема опроста“!? Један свештеник да изјави да нема опроста, позва се још и на јеванђеље!? Зар не зна да је хришћанство саздано на опросту, праштању и васкрсењу.

Разапети Христос је опростио оним који су га на Крст разапели, али Лука Прцела не прашта. Укида основно хришћанско начело – опростити!

Кад смо чули шта један римокатолички свештеник, доминиканац, говори у храму током проповеди у Сплиту, не сме нас изненадити кукасти крст на стадиону у Пољуду, усташко узорано U у Поповом пољу, урлици навијача: Удри обори, Србина закољи! али ни брзометно хапшење Јована Гркинића, особе која је исписала паролу: Смрт фашизму – слобода народу!

Нажалост, све је 2016. повезано као и 1941, или 1991. године. Јасеновац, Јастребарско, фратар Мајсторовић и 1.200 римокатоличких жупника и часних сестара крвавих руку,  жал за НДХ, Ватикан и уништење православља, и на крају, наравно, да православних Срба више нема. Кад нема опроста за Колинду, како ће имати опроста за православног Србина, који је крив само зато што је православни Србин и ништа више. Хрвати, под маском усташа дивљају, а евроунијати ћуте.

Брисел ћути. У Лондону се „праве Енглези“. Вашингтон не хаје. Ватикан тороче о екуменизму. Они би да изједначе жртве и злочинце. С тим што би се злочини заборавили, али се жртвама, у складу са доктрином доминиканца Прцеле, никад не би опростило, посебно жртвама које су Божјим чудом преживеле да би сведочиле о чудовиштима, чији се истомишљеници данас вређају кад им се помену та чудовишта из прошлости.

 

УМЕСТО ОСУДЕ – НАГРАДА Нема осуде ни из једног евроунијатског центра. Напротив, стижу награде. Хрватима авиони. Фудбалски савез Косова без Метохије примљен је у УЕФА. Шиптарима одобрено да без виза путују. Ваљда да навијају.

Наше перјанице евроунијаћења ћуте или нешто мумлају што нико живи не разуме. Дама из „ферарија“ (сећа ли се ико кад је у њега села!) изјавила је: „Србија је урадила све што се од ње тражило!“ Србија је све урадила!?! Морам да поновим речи поменуте даме, иначе директорке некакве агенције ни за шта, али са добром платом. Она је уверена да је нешто паметно рекла. Још се хвали! Све смо урадили: одрекли се Косова и Метохије, потписали предају у Бриселу, а они отежу са пријемом у њихову мафијашко-ђубретарску заједницу. Даме и дамице, њихова послуга и господин Нинковић, све укупно једно 11.000 на плати, 40 милиона евра месечно или 480 милиона годишње коштају Србију која је све урадила, али нема резултата. Да од евроунијаћења, Богу хвала, нема ништа, свесни су мало паметнији од даме из „ферарија“. Они су већ активирали план за извлачење од неуспелог евроунијаћења. Председник нечега што се зове Европски покрет, породично каријерни дипломата, изјавио је у дневнику РТС-а на Марковдан: „ЕУ није циљ већ средство ка модернијем друштву!“ Од парола: Не верујем у небеса већ у Маркса и Енгелса, преко Братства и јединства, и Европа/евроунијаћење нема алтернативу, стигосмо да нам ЕУ није циљ.

Данас је петак 13 мај. Не бојте се, Срби. Ништа лоше неће вам се десити због датума. УДБА више не постоји.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. У тами ћути село моје драго,
    ћути село моје и Србија ћути,
    ћути моје благо –
    љубави моје понајлепши дар.
    У срцима тиња, у мраку пламиња –
    нове буне жар.

    Србија је љубав и љубав Србија,
    која сунцу пружа своје руке беле;
    њене шуме, поља,
    храстови и јеле;
    ноћи њене дивне и њен дивни дан;
    чежња снажна, врела,
    и њен врели сан.

    Као младо вино,
    као плахе кише,
    као море кад се узгиба,
    запени,
    ноћас семе буне рађа се у мени:
    Србија се неће
    умирити више!

  2. Данас, 14. по `новом` а 1. маја по јулијанском календару, Црква се молитвено сећа Св. пророка Јеремију.
    Овај велики старозаветни пророк ( око 6 векова пре Христа), као и други велики свети пророк Исаија, наводно, нису баш по вољи ЕУ…
    Разлоге таквог става, нисам чуо…
    У “Охридском прологу” за датуме од 1. па закључно са 16 мајем ( по јулијанском) налазе ванредне беседе владике Николаја -тумачења појединих стихова из Књиге пророка Јеремије. Нити је Јеремија и након 26 векова нешто изгубио на актуелности, нити је то случај са егзегезом Св. владике, након близу 9 деценија.
    За Православну `социологију`, иако тобож незаинтересовано, влада живи интерес, и међу савременим “делфи” – `мудрацима` – , једино, што им се критика, упућена са дистанце од два и по миленија, вероватно – неће допасти..
    А доказ, да су споменути велики пророци Израиља делали – “антисемитски” јесу нихове кончине : Исаију су пресекли на пола а Јеремија је био – каменован. Од `својих`, наравно ?!
    Св. Паладије, је пре много векова, забележио предање како су у старом Мисиру (Египту), у доба пре Христа, постојала изображења – Богородице са Христом Младенцем. Египатски жрецису то објашњавали тиме, да је Јеремија тамо пророковао, да ће сви идоли мисирски попадати, када Богородица са Младенцем стигну у Египат. И то се, према предању и збило.
    Још један детаљ, у вези Јеремије и – Његоша.
    Великом поети су `урачунавали` – “нео-платонизам”, на основу неких стихова из “Луче Микрокозма” (пре-егзистенција душе)..
    Међутим Тертулијан је веома давно објаснио како јелинска паганштина не може да се пореди са Светим Писмом. Ни Сократ, који је пре смрти тражио да жртвују петла Ескулапу, ни Платон његов ђак не могу да се пореде са истинитим пророцима попут Јермије, који су уз то, и – старији од Јелина…
    А код Јерeмије стоји :

    “Прије него те саздах у утроби, знах те; и прије него изиде из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те. ” (Јер. 1.5)
    Према томе учена господо, постоји та `пре-егзистенција` душе, – у Божјем домостроју (Провиђењу), у којем је, и Платон и сви ми.
    А код Јерeмије стоји :

    “Прије него те саздах у утроби, знах те; и прије него изиде из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те. ” (Јер. 1.5)
    Према томе учена господо, постоји та `пре-егзистенција` душе, – у Божјем домостроју (Провиђењу), у којем је, и Платон и сви ми.
    А код Јерeмије стоји :

    “Прије него те саздах у утроби, знах те; и прије него изиде из утробе, посветих те; за пророка народима поставих те. ” (Јер. 1.5)
    Према томе учена господо, постоји та `пре-егзистенција` душе, – у Божјем домостроју (Провиђењу), у којем је, и Платон и сви ми.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *