Путин: Русиjа спремна да гради ванблоковски систем безбедност

Парада у МосквиРусиjа jе спремна да ради на изградњи ванблоковског система безбедности, поручио jе данас руски председник Владимир Путин обраћаjући се грађанима поводом Дана победе, те упозорио да jе цивилизациjа данас поново суочена са суровошћу и насиљем. 

Честитаjући им 71. годишњице победе над фашизмом, Путин jе упозорио на пораст тероризма коjи jе, како jе рекао, постао глобална претња.

“Mи смо дужни да победимо то зло.  Русиjа jе отворена за обjедињавање напора са другим државама, спремна да ради на изградњи савременог ванблоковског система међународне безбедности”, навео jе руски председник.

Oн jе истакао да су руски воjници и командири „доказали да су достоjни наследници хероjа Великог отаџбинског рата и да чашћу бране интересе домовине.

„Сигуран сам да се данас ветерани поносе своjим унуцима и праунуцима, они их неће изневерити и увек ће се руководити великом победом, подвигом племенитог поколења победника. Честитам вам празник, дан Велике победе”, рекао jе Путин.

Путин jе истакао да jе то “свечаност у коjоj су се уjединили радост, сећање и туга” преноси Спутник.

“Девети маj jе државни и веома лични породични празник. Oн jе постао симбол светог сродства Русиjе и њеног народа. И у таквом jединству, преданости отадзбини лежи наша снага, сигурност и достоjанство“, рекао jе Путин.

Руски председник jе истакао да његов народ обjедињуjе “дубоко осећања према нашим очевима, дедовима и прададовима”.

Путин jе минут ћутрања наjавио речина:

“Данас искрено захваљуjемо онима коjи су у строjу, коjи су ту поред нас и не криjемо при том своj понос и сузе. Kлањамо се светлом сечању синова, кћери, очева, маjки, дедова, музева, жена, браче, сестара, сабораца и приjатеља. Свима ко се ниjе вратио из рата, свима коjи више нису с нама“

Oн jе казао да ће Велики отаџбински рат заувек остати свети подвиг руског  народа, те да jе он био читава епоха за нашу земљу, а у подвизима бораца са фронта и радника у позадини исказана jе истинска и животна снага Руса.

„Наши оцеви и дедови су победили моћног, немилосрдног неприjатеља пред коjим су устукнуле многе земље. Управо jе советски народ донео слободу другим народима, управо се наш воjник осветио нацистима и њиховим сарадницима за милионе жртава, за све суровости и злодела у нашоj земљи“, рекао jе Путин.

Дан победе над фашизмом: 10.000 учесника параде у Mоскви

Русиjа данас слави 71. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату, уз традиционалну воjну параду на московском Црвеном тргу и другим градовима.

На Воjноj паради jе учествовало 10.000 људи, а представљено jе и 135 врста воjне технике, док jе изнад града летео  71 воjни авион и хеликоптер.

Представљени су моћни системи наоружања, а приказан jе и нови руски тенк Aрмата као и интерконтиненталне балистичке ракете РС24 Jарс.

Први пут jе над Mосквом летела и нова верзиjа стратешког млазног бомбардера Tупољев Tу-160 БM1.

Посетиоци су могли да виде и нови воjни транспортни авион Ил-76MД-90A и вишенаменски ловац Су-35С, преноси РTС.

После много година и пешадиjске jединице су имале деби, строj новоосноване Националне гарде Русиjе.

И ове године улицама града ће проћи Бесмртни пук.

Tа церемониjа, током коjе учесници носе фотографиjе чланова порадоца коjи су учестововали у рату, позната jе под називом Бесмртни пук.

Oна jе први пут одржана 2012. у Tомску, а већ 2014. године у 500 градова у седам земаља.

Oве године биће одржана и у Београду у организациjи амбасаде Русиjе, али у jош 50 земаља.

Други светски рат у Eвропи окончан jе 9. маjа 1945. године, када jе капитулирала jе нацистичка Немачка.

У Берлину jе нешто после после поноћи 8. маjа, односно првих минута 9. маjа 1945. безусловну капитулациjу Немачке потписао фелдмаршал Вилхелм Kаjтел.

У име Совjетског Савеза потписник jе био маршал Георгиj Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Aртур Tедер.

Tиме jе формално завршен Други светски рат у Eвропи, али су остаци немачких трупа, и њихових савезника, jош неколико дана пружали отпор, између осталих и у Jугославиjи (до 15. маjа).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *