Печат недеље

НАТО Црна Гора

НАТО ЦГ 2Након што је, 2. децембра прошле године, упркос отвореном противљењу Русије, Црна Гора добила званични позив да постане НАТО чланица, прошлог четвртка (19. маја) потписала је и Протокол о приступању војном савезу који ју је, као и Србију, бомбардовао пре 17 година.
„Ово је почетак новог поглавља безбедности у историји Црне Горе“, оценио је приликом потписивања Протокола Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а. „Константно гледамо како да допринесемо стабилности региона. Северноатлантска алијанса је важан инструмент за тако нешто. Хрватска, Словенија и Албанија већ су у пуноправном чланству, а сада следи и Црна Гора. НАТО ће наставити да буде фокусиран на Западни Балкан, који нам је веома важан.“
„Приближавање Црне Горе Алијанси и њено скоро чланство утицаће на јачање стабилности и безбедности у нашем региону, али и у ширем окружењу“, рекао је премијер Црне Горе Мило Ђукановић. „Наши суседи добиће још једног пријатеља у Алијанси, а НАТО промотора својих вредности на историјски запуштеном простору Западног Балкана.“
Црна Гора ће пуноправна чланица НАТО-а постати када Протокол о приступању буде ратификовало свих 28 садашњих чланица овог савеза.

[restrictedarea]

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ НА ОКИНАВИ

ОкинаваУ Јапану су, после силовања и убиства младе Јапанке за шта је оптужен један од запослених у америчкој војној бази на Окинави, одржане вишедневне демонстрације против америчког војног присуства у овој држави. Бивши маринац Кенет Френклин Гедсон, који је у америчкој бази на Окинави запослен као цивилно лице, признао је силовање и убиство Рине Шимабукуро, која је нестала крајем априла. Јапански званичници, укључујући и премијера Шинза Абеа изразили су гнушање због последњег у серији злочина који угрожавају америчко-јапанске војне везе већ деценијама, а министарство спољних послова Јапана упутило је званичну протестну ноту Вашингтону због поменуте криминалне радње. Случајеви попут силовања и убиства Рине Шимабукуро дешавају се у Јапану већ више од седам деценија, али владе двеју земаља и медији не чине довољно да реше овај проблем, рекла је активисткиња која подржава жртве силовања за које су одговорни амерички војници у Јапану Кетрин Џејн Фишер. „Мора се престати са покушајима заташкавања ових случајева. Морамо да почнемо од почетка и образујемо људе, укључујући и полицију, здравствене раднике, судије, владине званичнике. Они су ми рекли да у суштини не знају како да се односе према силовањима која почине војници. Сваки пут када се то деси, и америчка војска и јапанска влада тврде да ће учинити све да се то не понови, али то се дешава изнова и изнова“, изјавила је она. Фишерова то зна из личног искуства, јер је и њу 2002. силовао војник из америчке базе.

СЗО ДОПРИНЕЛА ШИРЕЊУ ЗИКА ВИРУСА?

Congress Zika Virus Things to KnowСветска здравствена организација признала је да је делимично одговорна за избијање и ширење зика вируса, те да је неуспех у спречавању избијања епидемије створио „озбиљну претњу по светско здравље“. Ова агенција УН признала је да је њен неуспех у спровођењу контроле популације комараца у последњих неколико деценија довео до садашњег проблема са зика вирусом. „Ширење зике је цена која се плаћа за огроман неуспех у контроли популације комараца седамдесетих година“, рекла је шефица СЗО Маргарет Чен на годишњој скупштини ове организације.

КИНА ПОМАЖЕ ВЕНЕЦУЕЛИ

Nicolas MaduroКина је одлучила да у Венецуелу инвестира више од двадесет милијарди долара како би joj помогла да се избори са економским недаћама изазваним падом цене нафте, саопштио је председник Венецуеле Николас Мадуро након састанка са својим кинеским колегом Си Ђинпингом на маргини самита ове земље и Заједнице латиноамеричких и карипских држава (ЦЕЛАЦ). Председник Венецуеле је рекао да ће новац бити употребљен за изградњу станова, технолошки развој и енергетске и инфраструктурне пројекте. „Током ове посете ојачали смо читаву серију финансијских споразума са Кинеском развојном банком и Кинеском банком“, истакао је Мадуро. Си је изјавио да ће Кина укупно у наредној деценији у земље Латинске Америке инвестирати око 250 милијарди долара.

ЈУЖНИ ТОК 2?

Peter Szijjarto, Sergei Lavrov„Јужни ток“, гасовод који је руски гас требало да доведе у јужну и централну Европу и од кога се на крају одустало због, како је открио „Викиликс“, притиска Сједињених Америчких Држава на Европску комисију (ЕК), можда ипак није сасвим мртав.
Ове среде, после састанка с мађарским министром спољних послова Петером Сијартом, руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да „Газпром разматра могућност нових пројеката за транзит гаса у јужној Европи“. „Уверен сам да можемо пронаћи решење које ће задовољити све, под условом да ЕК објективно приступи питању европске енергетске безбедности и да га не посматра са чисто политичке позиције“, рекао је Лавров, подсећајући да је „недавно направљен један изузетак за такозвани Трансјадрански гасовод, и то за потпуно исте тачке због којих је одбачен Јужни ток“.
Лавровљева изјава о могућем оживљавању пројекта Јужни ток, иначе, наслања се на став који је 24. марта изнео Дмитриј Песков, портпарол председника Русије Владимира Путина, да је „Русија спремна да имплементира пројекат изградње гасовода испод Црног мора, сличан Јужном току, ако ЕК покаже интересовање за то“.
На конференцији за штампу са руским колегом ове среде, Сијарто је оптужио ЕК за дупле стандарде јер је одобрила Северни ток 2, док Јужни ток није, откривајући и да су „Европска унија и други наши пријатељи вршили озбиљан притисак на нас и на неке друге балканске и централноевропске земље како би спречили изградњу Јужног тока“.

СПС ипак хоће власт

Потпредседница Социјалистичке партије Србије Славица Ђукић Дејановић открила је „Новостима“ да њена странка ипак жели да буде у власти, а не у опозицији, што је иначе утисак који се стекао после неколико недавних медијских наступа њеног партијског колеге Бранка Ружића. Она је објаснила да у власти желе да остану баш зато што за власт нису потребни, због чега је изражена жеља за останком на власти испала некако принципијелна: „Било би непристојно да не прихватимо позив за учешће у влади уколико га добијемо. Једна је ствар када математички мора да се прави шира коалиција, а друга кад неко хоће да са вама подели одговорност за стварање боље Србије. Нема дилеме, ја ћу на страначким органима гласати за улазак у владу.“

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *