Печат недеље

Чудо православља у српским храмовима

Благодатни огањБлагодатни огањ, пламен са Христовог гроба, стигао је из Јерусалима у Београд, уочи празника Васкрсења Господа Исуса Христа. Највеће, како се сматра, чудо православља у Београд је донела делегација СПЦ са епископом славонским Јованом на челу, а дочеку су испред Храма Светог Саве, уз постројену гарду Војске Србије, поред више хиљада верника присуствовали патријарх Иринеј и председник Томислав Николић. Благодатни огањ пренет је и у Крушевaц, Соколaц, Бањалуку, Источно Сарајево, Вишеград, Фочу, Подгорицу, Пакрац, на Цетиње и Косово и Метохију.
Из Храма Светог Саве огањ је праћен групом „Ноћних вукова“ из Србије стигао и у Руски дом.
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин није крио задовољство што традиција која у Русији постоји већ деценију сада другу годину постоји и у Србији.
„Надам да ће наша сарадња и на овом плану, који је симболичан, представљати још један улог у развој руско-српских односа. Честитам свима празник и желим да прође веома радосно, онако како се радосно празнује у православној Русији“, рекао је Чепурин.
Благодатни огањ је из Руског дома пренет у Руску цркву, тј. Храм Свете Тројице у Београду, где је служена ускршња литургија.

Колинда и Маркач

КолиндаНови хрватски допринос изградњи добросуседских односа на Западном Балкану: председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић именовала је у понедељак пензионисаног генерал-пуковника Младена Маркача за председника Вијећа за домовинску сигурност Предсједнице Републике Хрватске.
Маркач је, подсећања ради ако је подсећање уопште потребно, био командант специјалних јединица МУП-а Хрватске у време „Бљеска“ и „Олује“, после које је и унапређен у чин генерал-пуковника у коме је и пензионисан. Управо због „Олује“ је 2004. године Хашки трибунал против њега и подигао оптужницу. Као учесник у удруженом злочиначком подухвату, 2011. је првостепеном пресудом био осуђен на 18 година затвора, међутим, у другом степену, Жалбено веће је 2012. ову пресуду оборило, и Маркач је ослобођен.

Косово у УЕФА

УЧК у УЕФАПрегласавањем и директним кршењем сопственог статута, Европска фудбалска унија (УЕФА) примила је овог уторка Фудбалски савез Косова у своје пуноправно чланство.
За одлуку о пријему Косова у УЕФА – за шта је била довољна проста већина гласова – на тајном гласању је гласало 28 чланица, 24 су биле против, док су два гласа била неважећа.
Косово је постало 55. члан УЕФА иако члан 5, став 1 Статута УЕФА експлицитно наводи да је чланство у Уједињеним нацијама неопходан услов за чланство у овој фудбалској организацији: „Чланство у УЕФА отворено је за националне фудбалске савезе који се налазе на европском континенту, у држави која је призната од стране Уједињених нација као независна држава.“
Гласању и прегласавању, иначе, претходио је (пропали) покушај да се овај члан Статута УЕФА измени, што ће рећи да је наша јужна покрајина у европску фудбалску асоцијацију угурана чистим (пара)правним насиљем.

Захтев за продужењем унутрашње контроле граница ЕУ

ЕУ границеШест држава чланица Европске уније затражило је наводно да контрола граница у оквиру ЕУ буде продужена и пошто истекне рок предвиђен Шенгенским споразумом. Привремена мера уведена је због таласа избеглица које су похрлиле у Европу са Блиског истока и не може трајати дуже од осам месеци. Шведска, која би морала ову ванредну меру да укине у јуну, највише лобира за овај потез, а подржавају је Немачка, Данска, Аустрија, Француска и Белгија. Ових шест земаља упутило је писмо Европској комисији захтевајући продужење од додатних шест месеци, а да се изменама споразума у будућности период за ванредно увођење унутрашњих контрола продужи са осам месеци на две године.

Русија упозорава америчке пилоте

Блиски сусретРуско министарство спољних послова посаветовало је америчке пилоте који управљају шпијунским авионима на Балтичком мору да се или клоне руске границе, или да укључе своје транспондере како би их идентификовали. „Постоје два решења за Америчко ратно ваздухопловство (у Балтичком мору): Или не летите у близини наших граница, или укључите транспондере за аутоматску идентификацију“, изјавио је портпарол Министарства генерал-мајор Игор Конашенков. До ове изјаве је дошло пошто су руски ловци пресрели амерички шпијунски авион у међународном ваздушном простору у близини руске границе над Балтичким морем са искљученим транспондером. „Извиђачки авиони РЦ-135У често покушавају да се дошуњају до руске границе са искљученим транспондерима. Наша противваздушна одбрана мора да изда наређење нашим ловцима да визуелно идентификују тип авиона и његов идентификациони број“, објаснио је Конашенков. Најновији овакав инцидент, када је руски ловац СУ-27 направио круг око своје осе на свега двадесетак метара од америчког авиона, Пентагон је описао као „непрофесионалан“ и „опасан“. „Већ се навикавамо на увреде Пентагона у вези са ’непрофесионалним’ маневрима када наши ловци пресрећу америчке шпијунске авионе у близини руских граница. Међутим, сви летови руских авиона обављени су у складу са међународном регулативом о употреби ваздушног простора“, рекао је Конашенков.

Бебе у САД у 2016. упуцале 23 особе

Број инцидената с ватреним оружјем у којим су деца старости од једне до три године упуцале било себе, било друге, за сада се у 2016. повећао за 30 одсто у односу на исти период прошле године, пише „Вашингтон пост“. Рањавања или убиства ватреним оружјем дешавала су се у просеку више него једном недељно. До сада су пријављена 23 таква инцидента, док их је прошле године било 18. Од најмање осамнаесторо деце која су се упуцала током 2016, деветоро је преминуло од повреда. Поред тога, деца су у пет наврата упуцала друге људе, од чега двоје са смртним последицама. Само у периоду од 20. до 30. априла у САД је пријављено седам случајева са ватреним оружјем у које су била умешана деца овог узраста. Двогодишњак из Луизијане се 20. априла убио пиштољем који је пронашао у маминој торби. Последњи инцидент се догодио када је трогодишња девојчица себе ранила у руку пошто је нашла пиштољ у паркираном аутомобилу у Џорџији.

Цвеће за „Добровољачку“ завршило у контејнеру

Цвеће које су у спомен на убијене у бившој Добровољачкој улици у Сарајеву положиле делегације из Републике Српске и породице убијених припадника ЈНА завршило је у контејнеру за смеће. Овај скандал приписан радницима комуналног предузећа „Рад“ који су ранијих година показали мало више стрпљења, навео је и пензионисаног генерала тзв. Армије БиХ Јована Дивјака да прокоментарише како „то није у реду“. Ваљало је закључити да у том дивљаштву није било ни трунке србофобије. Онда се неко досетио да цвеће врати. Из контејнера. Подсетимо, јединице под контролом ратних власти у Сарајеву из заседе су напале колону ЈНА док се повлачила из тог града. У дводневним нападима у Сарајеву, 2. и 3. маја, убијено је 42, рањено 73 и заробљено 215 војника, официра и цивила, а за случај „Добровољачка“ још нико није одговарао.
Тужилаштво БиХ је „обуставило истрагу“ против 14 лица, међу којима је био и бивши командант Армије БиХ Јован Дивјак.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *