Љуба у Галерији „Теса Еролд“

Изложба Љубе Поповића у Паризу

Љуба ПоповићПод насловом Омаж Ани Тронш, Љуба Поповић, славни српски сликар који живи у Паризу, ускоро ће своје радове представити публици француске престонице. Париска изложба нашег уметника биће отворена у четвртак 2. јуна, а трајаће до 16. јула 2016. године. Ово је седма изложба посвећена Љубином делу коју организују две галерије Тесе Еролд, сваки пут уз, као подршку, или књигу или каталог. Приређен је, овом приликом, каталог са текстовима Ане Тронш и Матилде Маршан, биографијом уметника и репродукцијама изложених дела.
У каталогу, уз многе друге биографске детаље, наводи се и да се Љуба (Љубомир Поповић) „после првог путовања у Паризу 1959, које је највећим делом провео обилазећи музеје и галерије“, у француској метрополи дефинитивно настањује 1963. године.
Између осталог, овде се каже како је Љуба срео Ренеа де Солијеа, који постаје безусловна подршка његовом делу, пише му прву монографију и упознаје га са Андреом Пјером де Мандијаргом. Од 1970. Ана Тронш открива његов рад и диви му се на многим изложбама у Паризу, Бриселу, Њујорку, Минхену и, наравно, у Београду за који је увек био везан.
Близак свету надреализма, Љуба учествује у многим заједничким изложбама везаним за надреализам на иницијативу Филипа Супаола, Патрика Валдберга, Жозеа Пјера, Саран Александријан и недавно Жоржа Себага.
Говорећи о јединственој поетици и призорима са којима се публика среће гледајући радове великог уметника, аутори каталога најновије Љубине париске изложбе још пишу: „На својим сликама, често великим форматима, развија фантастичан свет: хибридна бића која еволуирају у мртвим градовима пуним стубова или у густим шумама настањеним фантастичним животињама. У први план се издвајају, на тамној подлози, онемоћале женске фигуре које су главни предмет композиције.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *