Кандидат

milorad vucelic 660x330Eвропски континент су на сам Дан Европе жестоко потресле две вести. Прва је из Београда, Владимир Павићевић, заменик председника Нове странке, због изборног неуспеха поднео је оставку на своју функцију и на тај начин преполовио странку, те је, уместо да подучава цео народ на заседањима скупштине, отишао на факултет да поново учи „нашу децу“.
Нешто мању пажњу изавала је вест из Беча: оставку је поднео аустријски канцелар Вернер Флајман. Због неуспеха његове Социјалдемократске партије на председничким и покрајинским изборима, дао је оставку на место председника владе, а напушта и место шефа странке. Последњих година његова партија је губила подршку од неколико стотина хиљада гласова и то је био разлог да се Флајман суочи са сопственом одговорношћу.
Нова странка из Београда никада није ни имала гласаче, а такорећи ни чланове, па није ни могла ништа да изгуби, но остала је без једног од двојице функционера. ДС и ДСС су изгубиле стотине хиљада гласача па ником ништа. Славе као да су тријумфовали и већ кују планове за будућност. Иницијативу има ДСС, те тако Санда Рашковић Ивић већ трага, по узору на ДОС, за заједничким кандидатом опозиције за председничке изборе наредне године. Дакле, поред идеја о слободи и правди, поред борбе против „Београда на води“, наш нови ДОС обједињује и заједнички председнички кандидат. Камен по камен палача, зрно по зрно погача, како је већ говорио неки западни великан, кад већ наше пословице није упутно наводити. Стиже вест да ће се и Расим Љајић кандидовати за председника Србије. А и Ивица Дачић је одавно најављен као кандидат.
[restrictedarea] Срби немају превише среће са својим председницима, са политичким лидерима, а поготово и нарочито ако су ти лидери и председници – Срби. Нису имали среће ни са Карађорђем, ни са Милошем, са оба Александра, Слободаном Милошевићем… Томислав Николић је по прилично увреженом мишљењу први председник Републике који се држао својих уставних ограничења и овлашћења и управо је, како се чини, због тога и највише нападан. Не ваљају наше народне династије, не ваљају они које је народ изабрао, не ваљају они који су узурпирали нека уставна овлашћења, наравно ни они који их поштују. Не ваљају Срби краљеви, Срби председници, Срби премијери.
Срби су, по свему судећи, а посебно имајући у виду актуелна присећања и помињања његовог имена, једино поштовали, уважавали и волели Хрвата Јосипа Броза Тита. У данашњој пројекцији београдских историјских ревизиониста и другосрбијанаца једино се Броз борио против фашизма. То нису чинили ни српски партизани ни српски четници. Они су се искључиво борили једни против других, а једино се Броз са неколицином хрватских комуниста и московских обавештајаца борио против Немаца и других фашистичких окупатора. То је, ваљда, и разлог, што се у „Дневнику“ на војвођанском јавном сервису поводом Дана победе каже да четници и партизани, левица и десница и данас „држе једни друге на нишану“! Нема ни једних ни других, али се узајамно држе на нишану. И онда се, што је најгоре, све то у истој тој емисији доводи у везу са усташама у Хрватској!
Сада тек постаје јасно због чега је Броз, уз толику здушну сарадњу Срба, просто требио са власти српске комунисте од Благоја Нешковића, Информбироа, преко Крцуна Пенезића па до Александра Ранковића и даље. Броз је схватио да они нису искрени антифашисти и да су у дубини душе великосрби. И да су неки од њих можда почели да се кају. Тито је постао и једини српски маршал и дан-данас га, судећи по медијима, обожавају мада су се сва његова дела у крви распала. Он је једини који се и мртав просто уградио у изборни резултат једне партије – СПС.
Причао ми је један, а не смем вам рећи који, јер бих се одмах сетили о коме се ради, да је она позната Брозова слика у униформи аустроугарског каплара који на фронту на Дрини нишани и пуца на српске војнике у ствари сведочанство о томе да је тим куршумом убијен вођа српских социјалиста Димитрије Туцовић. То њега, Броза, још више препоручује за данашње слављење.
Сада добијамо и јавна упутства шта би Николић или Вучић требало да науче од Тита, а да се при томе превиђа да су све битне претпоставке и идеолошке и геополитичке толико промењене да не може ни бити речи о могућностима да се од Броза нешто научи. Сваки његов наук је одавно неприменљив. Сем онај да вођењем националне политике треба сатирати српски народ и Србију.
Стога би било много боље да Александар Вучић што пре разгрне те интернационалистичке тлапње, брозовске аналогије и поређења, умиљавања другосрбијанцима, као и размештају у власт жутих или напрасно пожутелих напредњачких кадрова, те да се окане евроаталантских наслага, да се ослони на оно српско у себи, и да тако дефинше своју политику која се темељи на српском становишту. Мора се бити вешт, па и лукав, али се не сме заборавити прави српски циљ због кога се политичке вештине употребљавају и примењују. Да би се то могло остварити, неопоходно је и да се клони бројних неспособних кадрова који га окружују. Можда је његова лична и политичка носивост толика да то, политички и људски, може да издржи, али Србија то свакако не може, нити има времена за то.
Али вратимо се заједничком председничком кандидату. Није лоше наше искуство с Американцем Миланом Панићем, који је пореклом српске националности. То не значи да тако нешто треба поновити. То би било половично решење, па се мора радикалније искорачити и определити се за неког кога би у Србији одиста волели и поштовали. Није, међутим, довољно да тај буде странац, јер и то је половично решење.
Требало би, уверења смо, да буде Афроамериканац! Тада успех не би изостао, а и прекратили бисмо партијске муке и размирице око кандидовања. И лако би, оваквим кандидатом, постигли тако драгоцено и неопходно јединство.
[/restrictedarea]

6 коментара

 1. Јована

  Премијер Александар Вучић рекао је да му “није јасна суштина случаја Савамала” и да је тамо требало да се руши по дану, јер су рушени објекти без дозволе.
  Ма немојте да се држите закона ко пијан плота. А тек Устав. Па није он Свето писмо.
  Независност Косово нећемо никад признати.
  Партизан ће играти мећународне утакмице са фудбалским клубовима Косова, које не признајемо.
  То је спорт, он не познаје границе, чак шта више, доприноси успостављању пријатељских односа, како у Отаџбини, тако и са суседним, осведоченим пријатељским државама.
  Код нас може да полети само неко јаје, а код суседа….

 2. Ako iza rusenja Savamale,ne stoji drzava,kako kaze premijer,KO STOJI?
  Ko to policiji daje naredjenja,ako joj drzava ne daje?
  Srbija ne lici na drzavu,ako je to centar Beograda,kakva je periferija grada “u unutrasnjosti”?
  U vezi Kosova,Vlade Divac je odradio posao,NIJE REKAO NE,U IME SRBIJE, NA ZASEDANJU,VEC SE SUZDRAZAO(!!!),Kosovo je primljeno u MOK,u Riju ce se vioriti zastava Kosova,pred Planetom,na sramotu Srbije koja nedovoljno radi da AP KOSOVO I METOHIJA budu iintegralni deo R Srbije.
  Korak po korak,Srbija se zatire ali te TOMOVACA PROMOVISE.
  Drzavni grb ce mo jos neko vreme videti na ambalazi “Tomine ljute”,dok,kako Kirbi rece u lice vlasniku doticne NELEGALNE DESTILERIJE,ne bude “PROHIBICIJA KAO U AMERICI!
  UZASNA SRAMOTA GENERACIJE KOJA ZIVI!
  Sutra,u subotu,kada evropa treba da slusa evroviziji,kada Spanija ocekuje sampiona,cekajuci rezultate sa utakmica Granada-Barcelona i Deportivo -Real,a Barcelona ima 2 boda vise…kada je okolo zivot,Srbima se servira SMRT…
  SRBIMA SE SERVIRA MAJDAN KOD BRONZANOG MAJDANA,Srbima se servira revolucija na sopstveni narod,U BANJA LUCI!
  Sutra ce u celom svetu biti 14.maj,JEDINO CE U BANJA LUCI I U REPUBLICI SRPSKOJ,BITI 5.OKTOBAR.
  Beograd nedovoljno radi,BEOGRAD GENERALNO NEDOVOLJNO RADI DA ZASTITI SRPSTVO,SRPSKE ZEMLJE I SRPSKI ROD…ima neke poluizjave,ima neke poze N na tu temu,ali…
  BEOGRAD VRLO PAZI DA NE UVREDI IVANICA I BOSICA…sa kojima kontaktira…a koji ce sutra jedva cekati da se zapale banski dvori u Banja Luci i da Dodika turci nabiju na kolac.
  “Hvala” Vuku Draskovicu,unistitelju Srba,U IME ZENA i ljudi koji postuje zene,jer je SVOJE RUSENJE SRBIJE ORGANIZOVAO 9.MARTA a ne dan ranije na DAN ZENA.
  Posto stranci sve zele da nam zagorcaju,deluje da je Vuk “imao milosti”…pa je svoju cetnicku,fasisticku revoluciju,pokrenuo dan kasnije,9.marta 1991.g.
  Mahao je sa tri prsta kao ustasa Ante Pavelic na svojoj zakletvi,NA “PRISEGI”…i urlikao DOLE SLOBA,ZIVELA DEMOKRATIJA???
  Danas Vuk uziva u ovakvom Beogradu.
  RUSENJE SRBIJE,SRPSTVA,SRPSKOG RODA I SRPSKIH ZEMALJA JE KONTINUIRAN PROCES,neki datumi su samo mali periodicni granicnici,gde se rusitelji i unistitelji personalno promovisu.
  Strani agresori i domaci izdajnici imaju sve sanse da dotuku Srbiju.
  Ostaje nada da ce neko zestoko iznervirati Rusiju i da ce prva atomska bomba pasti na Zagreb,kada ce u Beogradu zavladati panika,jer je Beograd jedan od najvernijih izvrsilaca zagrebacke politike unistenja Srbije.
  BEOGRAD JE CENTAR ANTISRPSKE POLITIKE,VEKOVIMA!

 3. РАДОСЛАВ

  ПЕСИМИЗАМ И ОПТИМИЗАМ одишу у писању Гос, Мајка. Не побијам али ипак мисмо Срби и код нас увек има оптимизма а да није тако неби било ни СОЛУНСКОГ ПРОБОЈА и УЈЕДИЊЕЊА целокупног СРПСТВА. Да београдска господа издаше СЛАВНЕ СОЛУНЦЕ па ипак ТИ ОСТАТЦИ СОЛУНАША проговорише у књизи Антонија Ђурића. За време Краљевине виђали су се као просјаци на београдтским улицама, али зато они који су вешали по Мачви добише више чинове и пензије, ништа необично и усташе добише првилегије а не затворе по жељи онога који се борио на страни Аустро-Угарске хиљаду 1914 године.

  • Tacno gospodine Radoslave,ja sam (svega) 51% optimista a 49% pesimista,zato se i javljam,jer ima jos nade,bar tako mislim.
   LOPTA JE U NASEM DVORISTU,STO JE NAJGORE.
   Zato je Beograd lose mesto za srpsku politiku,i pre i sada.
   Borba je “prsa u prsa” ili ce oni nama promeniti svest,ili mi njima.
   Meni svest da Srbija ovo ne zasluzuje ni od njihovih ni od nasih,NECE PROMENITI NIKADA!
   Kako objasniti da 25 godina samo primamo udarce,
   …i juce,kada je Kosovo primljno u FIFA,
   …i pre neki dan kada je primljeno u UEFA,
   …i pre toga kada je primljeno u MOK,
   …i kada slavimo a pale nam crkve,a njihove se grade,
   …i kada nam zaustavljaju kamione na granici sa Hrvatskom i brukaju nas gde stigni,a mi ih posredno podrzavamo,necinjenjem,jer u Srbiji se ponasaju kao u svojoj kuci…
   SVI KOJI DOPRINESU SRPSKOJ PROPASTI,UZNAPREDUJU,STO JE OSNOVNI ZNAK OKUPACIJE.

   Srbija pri tome samo salje “poruke mira”?
   KO O RATU PRICA,OSIM SRBIJE,PRICAJUCI O MIRU???
   Pri tome,SRBIJA NIKADA U SVOJOJ ISTORIJI NIJE BILA SPREMNA ZA RAT I TO JE UVEK DEBELO PLATILA.
   Kao da je sramota naoruzati se…PITAJTE ORBANA STA MISLI O TOME,pocev od zice na granici,u cemu ga apsolutno podrzavam.
   Ne mislim da treba ratovati,ali Orban i jos neki su pokazali da DIPLOMATIJA NIJE BESKONFLIKTNA DELATNOST,ali treba biti vrhunski majstor diplomatije,DA BEZ RATA NATERAS DRUGU STRANU DA PROMENI POLITIKU.
   Kao sto je govorio Kasijus Klej,treba igrati kao leptir a udarati kao osa.
   Zar se Hrvatima ne moze reci,kada nas ponize,a to cesto cine,od cirilice do clanstva u EU,recimo,”ako vam Srbija ne valja,povucite svoje firme,napustite ekonomiju Srbije”?
   To ako kaze predsednik vlade ili drzave,to svi mediji u svetu prenose.
   Time se vrsi pritisak na opziciju u Hrvatskoj,protiv takve hrvatske politike…
   Iznose milijarde a pljuju po nama,ZASTO?
   To je “ORBANOVSKA”,patriotska i PAMETNA poruka,ali sa dejstvom,SAMO TO CE DA RAZUMEJU HRVATI.
   MORAMO MNOGO PAMETNI BITI,DA BI SMO PREZIVELI,A PAMETAN JE ONAJ KO GOVORI I RADI PAMETNO, A NE ONAJ KO MISLI DA JE PAMETAN.
   Niko o ratu ne prica (ZATO CUDI STO SRBIJA SAMO PRICA O MIRU,GODINAMA),vec da se diplomatija i politika VODE KONKRETNO I ADEKVATNO,a kada mora, i KLIN SE KLINOM IZBIJA.
   U vezi danasnjeg skupa u B.Luci,da li neko misli da jednog Bosica,kalibra svake zute protuve u Srbiji,koji na brutalan nacin juce uvredi Patrijarha srpskog,rekavsi da “formira stranku”…a covek samo apeluje na mir,(TO JE SESELJEVSKA TEZA IZ DEVEDESETIH),Beograd nije mogao da zaustavi?
   Kako Vucic ucestvuje u izborima u RS,oblepi sve plakatima sa svojim likom i MESA SE,A SADA KAZE DA NE ZELI DA SE MESA?
   I doziveo je tamo poraz ,tamosnji SNSRS,i sada gleda na RS kao NA MESTO SVOGA PORAZA i treba da je pusti niz vodu,jel???
   Zamisli Daciceve postere po Banja Luci,A SVE JE OBLEPLJENO BILO OD GRADISKE DO BANJA LUKE SA VUCICEVIM LIKOM NA PLAKATIMA NA PROSLIM IZBORIMA,KAO DA SI U PARACINU,LICNO SAM VIDEO.
   Zasto se Vucic ne kandiduje u Madjarskoj,i tamo ima Srba,neka oblepi Budimpestu sa svojim likom(?)…znaci,MESA SE U RAD I ZIVOT RS,ALI SADA KAZE DA NECE DA SE MESA I BOSICU SLOMIJE KICMU?
   ILI JESI ILI NISI…
   Uzgred,povodom protesta u B.Luci,doziveli smo kao Srbi mediijski poraz,zahvaljujuci i Beogradu…JEDINI EKSTREMISTI SU NAZNACENI IZ SRBIJE…isto kao sto je Vucic rekao da je SRBIN BACIO BOMBU U ZVECANU,pred njegov miting,a posle niko nista ne pita u vezi toga…
   UVEK SRBI?
   A Sarajevo,Bihac…po Bosicu i po Beogradu,imaju svu nevinost ovoga sveta,jel?
   Ako se sve to ne stavi pod kontrolu,ako se Hrvatska ne stavi pod kontrolu,ako se Sarajevo,Pristina,Podgorica ne stave pod kontrolu,dakle da prestanu da ruse srpstvo,ako se Savamala ne stavi pod kontrolu,i demonstrira pravo i pravda u Srbiji,naravno da cu preci u pesimiste i zanemeti.
   PAMETNI SU VEC ZANEMELI!
   p.s.Ja sam ti Radoslave slucajno markirao minus,zeleci da ti odgovorim,ne zameri.

 4. РАДОСЛАВ

  25 година удараца: КАЖЕТЕ Гос, Мајк?? Најдежи најјачи добили су борци СОЛУНКОГ ПОКЛИЋА у ОТАЏБИНУ БРАЋО у Версају 1919 када и црква саветује Пашићу да потпише уговор о нестанку Краљевине Србије и да потврдим београдска политика учествује. Касно Војводе Мишића стижу код Краља СХСа.

 5. U Hrvatskoj hapse zbog pozdrava smrt fašizmu a kako i neće kad je kod njih normalno pozdrav za dom spremni. Posle deranja za dom spremni Đo Šimunić je unapređen umesto kažnjen to su evropske vrednosti kažu Hrvati. U hrvatskom Saboru sedi zločinac Glavaš, Merčep slobodno šeta ustašija cvate. Hapse zbog antifašističkog pozdrava, veličaju fašizam a tražili su Brozove antifašističke granice za Hrvatsku jedino to priznaju. Pa onda im EU treba otvoreno reći priznat ćemo vas u granicama NDH koju jedino priznajete kao narod i vlast. Vratiti Mađarima Međimurje, vratiti Srbima Baranju, Talijanima Istru i Dalmaciju pa vi i dalje budite ustaše i neonacisti. Sramoto je za celu EU u koju se gura nasilno srpski narod da dopušta divljanje ustaštva i hapšenja antifašista. Pa ovim Hrvatska jasno traži da bude nasljednica NDH a nikako ne Republike Hrvatske iz sastava Jugoslavije. Ako se odriču antifašizma Srbija, Italija i Mađarska trebaju tražiti reviziju granica Hrvatske i svesti ju na NDH meru. Prilog hapšenje antifašista po NDH: http://net.hr/danas/hrvatska/pupovac-privedenom-u-splitu-pozdravom-smrt-fasizmu-sloboda-narodu-porucujemo-mu-da-nije-sam/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *