Изазови пред енергетским сектором

Кирил КравченкоДа ли ће закључци које је преко 190 учесника потписало на климатској конференцији у Паризу изгубити на снази у светлу нижих цена сирове нафте на светском тржишту?

Kирил Кравченко, генерални директор НИС-а, учествовао је на конференцији за младе специјалисте „Енергетска сигурност и изазови у светлу COP21: компаративно искуство у ери енергетске транзиције“, одржаној од 17. до 20. маја у образовном центру Секретаријата Енергетске повеље у Кракову.

ОБНОВЉИВИ ИЗВОРИ ЕНЕРГИЈЕ Фокус конференције био је на сигурности снабдевања и преласку са традиционалних на обновљиве изворе енергије у складу са споразумом са конференције о климатским променама из Париза COP21 (од које се очекује да изнедри амбициозан међународни споразум који ће одговорити на очекивања становништва погођеног климатским променама).
Панел је био посвећен управо питању да ли ће закључци које је преко 190 учесника потписало на климатској конференцији у Паризу изгубити на снази у светлу све нижих цена сирове нафте на светском тржишту који утичу на цео нафтни сектор. На овом динамичном панелу су поред Кирила Кравченка учествовали и др Радостина Примова из фондације „Хајнрих Бел“, специјалиста за климатске промене, Јозеф Парицки, бивши министар енергетике Израела и др Волкан Оздемир, извршни директор Института за енергетске студије из Анкаре.
Након што је публици ближе представио делатност НИС-а на територији Србије и Западног Балкана, и објаснио процес трансформације из компаније са губицима у лидера у региону, као и из типичне нафтно-гасне у енергетску компанију, Кравченко је присутнима изнео своје мишљење на теме потребе за преласком на обновљиве и чистије изворе енергије, као и значаја који за компанију и земље у којима она послује има одрживи развој.

ПЕТ ОСНОВНИХ ПРИНЦИПА Том приликом је истакао и да НИС као лидер у региону има недвосмислену обавезу да буде пример осталим компанијама у смислу преласка на чистије изворе енергије у што је могуће већој мери. Како је рекао, то је могуће уз примену пет основних принципа које НИС примењује у свом пословању: увођење и примена система за мониторинг ГХГ (ефеката стаклене баште) у складу са ЕУ стандардима, повећање енергетске ефикасности у свим сферама пословања, већи удео обновљивих извора енергије у укупном енергетском миксу, производња чистијих и квалитетнијих деривата и утискивање CO2 у геолошке формације.
Учеснике панела је посебно интересовала упоредна анализа пословања конкурентских нафтних компанија у региону, где је генерални директор НИС-а представио компанију као регионалног лидера не само у комерцијалном смислу већ и у смислу постављања трендова у области заштите животне средине и одрживог развоја. На крају конструктивне дискусије је истакнуто да је неопходно да сви енергетски субјекти Западног Балкана, али и Европе морају дати свој допринос, како би се испунили циљеви договорени на конференцији у Паризу.
Конференција у Кракову је осми по реду сусрет који окупља истакнута имена енергетског сектора Европе попут др Урбана Руснака, генералног секретара Енергетске повеље, Емануела Хатона, потпредседника компаније „Бритиш петролеум“, Сергеја Комлева из „Газпром експорта“ и других. Осмишљена је тако да стручњаци из Централне и Источне Европе, САД, Камбоџе, Молдавије и других земаља, запослени у комерцијалним компанијама, владином сектору, међународним организацијама и образовним установама кроз интерактивне дискусије поделе своја искуства са младим менаџерима који имају сложен задатак да нађу одговор на бројне изазове са којима се енергетски сектор данас сусреће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *