Печат недеље

APTOPIX Russia V Day Parade RehearsalВОЈНА ПАРАДА У МОСКВИ
Више од 10.000 војника, 35 борбених возила и 71 авион и хеликоптер у складу са 71. годишњицом победе над фашизмом учествовали су спектакуларној војној паради на Црвеном тргу у Москви. Ове године први пут су показани нови родови војске – ваздушно-космичких снага и Национална гарда, а први пут су се појавиле и жене војници. Међу возилима која су продефиловала Црвеним тргом били су и најновији тенк „Т-14 армата“, оклопна возила „кургањец-25“, „ракушка“ и самоходне хаубице „коалиција-СБ“, као и најмодернији ПВО систем С-400 „тријумф“. Уместо стратешких нуклеарних ракета „топољ“, ове године је приказан још модернији балистички нуклеарни систем „јарс“. Небом над Црвеним тргом пролетели су хеликоптери коришћени у операцији у Сирији Ми-28Н (ноћни ловац) и Ка-52 (алигатор), као и авиони Су-24, Су-34, Су-25 и Су-35. Параду је предводио министар одбране Сергеј Шојгу, а на свечаној трибини поред руског председника Владимира Путина били су и премијер Дмитриј Медведев, као и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.
Пред почетак параде, обраћајући се окупљенима председник Русије Владимир Путин рекао је рекао да се његова земља залаже за „несврстани“ систем међународне безбедности како би се свет могао супротставити глобалном тероризму и позвао све државе да науче лекције из Другог светског рата. „Данас се наша цивилизација суочава са бруталношћу и насиљем – тероризам је постао глобална претња. Морамо победити то зло и Русија је спремна да се удружи са свим земљама и већ ради на стварању модерног несврстаног система међународне безбедности“, изјавио је он. Лекције из Другог светског рата на које је Путин мислио односе се на „двоструке стандарде“ и „краткорочно повлађивање онима који намеравају да изнедре нове злочиначке планове“ што је неприхватљиво. Говорећи о херојству који су руска војска и народ показали у борби против Хитлерове Немачке и њених савезника, Путин је рекао да су се и данашњи руски војници показали „достојним наследницима хероја Великог отаџбинског рата који часно бране интересе своје земље“.
Овогодишња парада била је скромнија од прошлогодишње, јубиларне, седамдесете. Према наводима медија, коштала је око 210 милиона рубаља (око три милиона евра), што је четвороструко мање него 2015. када је коштала 810 милиона рубаља. Пре годину дана Црвеним тргом је продефиловало 193 борбена возила и 16.000 војника, а на небу над Москвом пролетело је143 авиона и хеликоптера.

moldavijaМОЛДАВЦИ ПРОТЕРАЛИ НАТО
Војна НАТО возила са америчким заставама која су била изложена на централном тргу молдавске престонице Кишињев, повучена су пре прославе Дана победе у Другом светском рату 9. маја и склоњена изван града јер је њихово присуство изазвало гнев локалног становништва. Изложба америчке војне опреме требало је да буде саставни део обележавања Дана победе, али је уместо тога изазвала стотине грађана да изађу на улице и покажу противљење присуству америчке војске. Противници присуства НАТО у земљи носили су транспаренте са натписима „Идите кући“, „Не треба нам НАТО“, „Молдавија је неутрална“. Демонстранти су, такође, делили и носили „траке Светог Ђорђа“, симбол једног од највиших војних одликовања у Царској Русији и победе у Совјетском Савезу. Траке су делили чак и присутним америчким војницима. Игор Додон, лидер Молдавске социјалистичке партије, позив НАТО трупама да учествују у обележавању Дана победе оценио је као „провокацију која има за циљ да укаља празник победе“.

PROSLAVA POVODOM DANA VOJSKE I DANA POBEDEДАН НАШЕ ПОБЕДЕ
Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, а заједно са њим и Дан Војске Србије који је био 23. априла, обележени су у понедељак 9. маја у Зрењанину војном парадом, када је уз „Марш на Дрину“ продефиловало преко хиљаду припадника Војске Србије. Летели су и авиони и хеликоптери нашег ваздухопловства, а приказано је и наоружање и борбена техника развијена у домаћим фабрикама наменске индустрије.
Свој говор поводом Дана победе председник Србије Томислав Николић искористио је и да упути важну политичку поруку: „Србија стоји чврсто на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, али жели да у Европу уђе целовита – тако или никако. Неки представници ЕУ нам наговештавају евентуално условљавање уласка Србије у европску заједницу народа признавањем Косова и Метохије. Ако то заиста буду тражили од нас, значи да нас не желе. Србија, чланица УН, жели у Европу да уђе целовита. На том принципу је Европа заснована, такву Европу желимо. Преци су нам отаџбину Србију поверили у целости, и такву је морамо сачувати за потомке.“

Russia Victory DayБЕСМРТНИ ПУК УЛИЦАМА МОСКВЕ, БЕОГРАДА, ЊУЈОРКА
Бесмртни пук, манифестација којом се негује сећање и одаје почаст борцима против фашизма у Великом отаџбинском рату, установљена 2012. године у Томску, срцу Сибира, са свега неколико стотина учесника, ове године организована је у преко 50 земаља света.
Први пут меморијална шетња је одржана и у Београду. Око две хиљаде учесника београдског „Бесмртног пука“ са портретима својих предака погинулих у Другом светском рату, кренуло је од Меморијалног комплекса погинулима за ослобођење Србије у Другом светском рату, потом Булеваром краља Александра ка Тргу Николе Пашића, а затим Балканском улицом и Улицом краљице Наталије до „Руског дома“, где се окупљенима обратио амбасадор РФ Александар Чепурин.
„Добро дошли на обележавање ове велике руске и српске победе. Не издајемо наше претке, поносни смо на њих“, рекао је Чепурин.
У Њујорку марш „Бесмртног пука“ први пут је одржан прошле године, а ове Њујорку су се придружили и Бостон, Чикаго, Денвер, Хјустон, Орландо, Сан Франциско, Сијетл и Вашингтон. Марш у част погинулима у Другом светском рату први пут одржан је и у главном раду Кине. Учесници су прошетали кроз парк Нангуан носећи фотографије својих рођака који су се борили у рату и певајући песме о Другом светском рату.
На челу московске поворке „Бесмртног пука“, која је кренула са Црвеног трга, другу годину заредом био је шеф руске државе Владимир Путин. У московској шетњи учествовало је преко 700.000 људи.

Britain New MayorМУСЛИМАН НА ЧЕЛУ ЛОНДОНА
Садик Кан, до сада лабуристички посланик у британском Парламенту пакистанског порекла, победио је на изборима за градоначелника Лондона са 57 одсто освојених гласова у односу на свог конзервативног ривала Зака Голдсмита, који је освојио 43 процената. Кан је овим постао не само први муслиман на челу Лондона него и први муслиман који води неки од већих западноевропских градова. „Обећавам да ћу увек бити градоначелник свих Лондонаца, без обзира на њихово порекло“, рекао је он по проглашењу победе. Кан је пажњу посветио и својим имигрантским коренима, помињући свог оца Аманула Кана, који је у Британију дошао из Пакистана. „Он би био толико поносан што је град који је изабрао да му буде дом сада за градоначелника изабрао једно од његове деце.“ Лабуристи су пораженог Голдсмита оптужили да је водио „прљаву кампању“ јер је Кана повезивао са исламским екстремистима. Голдсмит, али и британски премијер Дејвид Камерон, указивали су да је на бројним догађајима уз Кана био и исламски клерик Сулиман Гани, припадник сада угашене екстремистичке групе у којој је био и високи оперативац Ал Каиде Анвар ел Авлаки. Они су навели и да је 2003. Кан присуствовао конференцији на којој су говорили Јасер ел Сири, осуђени терориста, и Саџил Абу Ибрахим, члан забрањене организације Ал Мухаџирун, која је обучавала једног од самоубица извршилаца напада на Лондон 7. јула 2005. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *