Печат недеље

САД ШАЉУ НАЈМОДЕРНИЈЕ АВИОНЕ У РУМУНИЈУ

РапторДва америчка борбена авиона пете генерације Ф-22 раптор и пратећи авиони размештени су на румунски аеродром у близини Црног мора у знак подршке НАТО земљама Источне Европе које се суочавају са „руском агресијом“. Авиони се налазе у бази на мање од 400 километара од руског упоришта Севастопољ, на Криму. „Борбени авиони наредне генерације Ф-22 раптор стигли су данас први пут у Румунију, у базу ’Михаил Когалничеану’, као део европске мисије Америчког ратног ваздухопловства“, саопштила је 25. априла амбасада САД у Букурешту. Августа 2015. године секретарка Америчког ратног ваздухопловства Дебора Ли Џејмс најавила је да ће „врло ускоро“ авиони Ф-22 бити размештени у Европу у оквиру „иницијативе охрабривања“. Убрзо потом, Вашингтон је у британску базу Лакенхит у источној Енглеској послао 12 авиона Ф-22, а додатне четири овакве летелице послате су у базу Шпангдалхем у Немачкој. Будући да кошта 190 милиона долара, Ф-22, који су заједнички развијали „Боинг“ и „Локид Мартин“, најскупљи је борбени авион на свету. У службу је ушао 2005, али је његова производња, због цене, заустављена четири године касније. Од укупно 749 авиона, колико је планирано, направљено је свега њих 187.

ЧЕРНОБИЉ 30 ГОДИНА ПОСЛЕ

ЧернобиљУкрајина ове седмице обележава тридесету годишњицу нуклеарне катастрофе у Чернобиљу, инцидента којем ниједан раније у историји није био раван све до несреће са јапанском нуклеарном електраном у Фукушими 2011. У раним сатима 26. априла 1986. године, неуспели тест у нуклеарној електрани тада совјетске Украјине покренуо је топљење реактора, који је избацио смртоносну радијацију у атмосферу и заувек прогнало десетине хиљада људи из својих домова. Овај догађај од светског значаја обележава се серијом манифестација. У градићу Славјуч, изграђеном како би се у њему сместили бивши радници нуклеарне електране, одржан је помен, а у Кијеву служба за породице жртава. Годишњица се одржава у тренутку када је у последњој фази израда огромног челичног свода вредног 1,5 милијарди евра који би требало да потпуно изолује уништени реактор и спречи ново радиоактивно цурење у наредних стотину година. Пројекат је финансиран донацијама више од 40 влада.

Један коментар

  1. Jako je važno istaći “njihove” najmodernije avione, a koji je smisao …. ? Znamo da je Rumunija njihov “poligon”, kao što je i nacistima bila pre sedamdesetpet godina! Ništa novo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *