Печат недеље

Кинески спас за смедеревску Железару

Смедеревска железараУ понедељак је у Смедереву, у тамошњој Железари, пред радницима и новинарским екипама свечано потписан уговор о продаји посрнулог српског гиганта кинеском „Хестилу“, једној од највећих компанија за производњу челика у свету, а највећој у Азији.
Уговор о продаји Железаре, вредан 46 милиона евра, потписали су министар привреде Жељко Сертић и Ју Јонг, председник „Хестила“, у присуству премијера Србије Александра Вучића, председника Републике Српске Милорада Додика и министара у Влади Србије.
После прелазног периода „Хестил“ ће Железару преузети крајем јуна када би, како је најавио Вучић, Србију требало да посети председник Кине Си Ђинпинг.
Говорећи на церемонији потписивања купопродајног уговора, Александар Вучић је посебно задовољство изразио због чињенице да његова влада, упркос саветима које је добијала, Железару није затворила него је успела да јој пронађе купца, док је отправник послова амбасаде Кине у Србији Лу Шунг истакао да је то прва кинеска инвестиција у велико српско предузеће чиме је, како је рекао, стратешко партнерство Кине и Србије подигнуто на виши ниво.
Управо се у ових неколико напомена и налазе највеће користи од посла закљученог у Смедереву – не само да није настављен погубни тренд деиндустријализације Србије, и не само да је сачувано преко пет хиљада радних места, и не само да ће нормалан рад Железаре растеретити српски буџет и истовремено подићи наш бруто друштвени производ већ је Србија наставила да продубљује своју економску сарадњу с Кином, што је од стратешког значаја с обзиром на кинески мегапројекат Новог пута свила, продора на Запад вредног скоро хиљаду милијарди долара који је формално започет 2013. године, да би прошле 2015. и званично био интегрисан с евроазијским интегративним токовима које предводи Русија.
Медији најављују и нова кинеска улагања у српску металску индустрију, пре свега у „Прву петолетку“, Фабрику каблова у Јагодини и крушевачки „14. октобар“, а наводно су показали интересовање и за стратешко партнерство у РТБ „Бор“ и прибојском ФАП-у.

ПРЕДАВАЧ ТОМПСОН

тхомпсонХрватски певач Марко Перковић Томпсон, познат по својим екстремистичким антисрпским ставовима и склоности ка величању усташтва, учествовао је на трибини о вери и љубави у католичкој основној школи у Шибенику. За време трибине одржане пред салом пуном ученика седмог и осмог разреда, пуштена је једна од најчувенијих његових песама „Чавоглаве“, у којој пева о томе како ће хрватска осветничка рука четнике стићи и у Србији, што су присутни пропратили громогласним аплаузом. Томпсон, са завршеном средњом угоститељском школом, говорио је о вери и љубави према породици и Богу, као и о својим искуствима из рата током деведесетих, која се, осим одржавања концерата, састоје и из тога што је као припадник 142. дрнишке бригаде међу првима 1995. године ушао у „ослобођени“ Книн. Певач је младима поручио да траже и преиспитују истину и смисао живота и постојања, као и да живе своју веру и кроз живот изграђују вредности љубави према Богу, домовини и породици. Поред „Чавоглаве“ Томпсон је познат и по песми „Јасеновац и Градишка Стара“, где се величају „кланице“ и „месаре“ усташких злочинаца Јуре Францетића и Макса Лубурића.

ИСИС ПЛАНИРА НАПАДЕ НА ЕВРОПСКА ЛЕТОВАЛИШТА

Исламска држава планира терористичке нападе на летовалишта Јужне Европе, укључујући француска, италијанска и шпанска, наводи се у извештају немачке обавештајне службе БНД који преноси дневник Билд. У извештају се указује да би нападачи могли бити прерушени у уличне продавце, најчешће сенегалског порекла, а информације о предстојећим нападима долазе од извора из италијанске обавештајне службе и из Африке. Нападачи би могли да користе аутоматско оружје и експлозив, а бомбе да закопају и испод лежаљки у летовалиштима. „Ово би могла бити нова димензија тероризма Исламске државе… Летовалишта је тешко заштитити“, наводи Билд цитирајући једног високог немачког обавештајца.

ПОДРШКА ШВЕДСКОМ ЧЛАНСТВУ У ЕУ ПАЛА ЗА 20 ОДСТО

Подршка за чланство Шведске у Европској унији пала је у последњих шест месеци за двадесет посто – са 59 одсто прошле јесени, на 39 процената колико показује најновије истраживање, пошто већина грађана верује да Унија иде у погрешном правцу. У истраживању које је на узорку од 1.142 људи старости од 18 до 79 година спровела шведска агенција „ТНС Сифо“ по наруџбини државне медијске куће СВТ, на питање „Шта уопштено мислите о чланству Шведске у ЕУ?“ само 39 посто испитаника одговорило је да би то била позитивна ствар. Око петине Швеђана мисли да је чланство лоша идеја, док нешто више од половине верује да Унија иде у лошем правцу. Свега осам одсто њих мисли да ствари иду набоље. Овакво незадовољство Швеђана Европском унијом могло би да доведе до питања треба ли ова земља да крене путем Британије где се у јуну одржава референдум о останку у Унији. Истраживање спроведено у Британији, објављено прошле недеље, указује да ће 40 одсто Британаца гласати за останак у Унији док 39 посто подржава излазак. Остатак је или неодлучан или не намерава да гласа.

Херојско дело оца Владимира

Отац ВладимирУ оквиру „Дана Београда“ награде града за 2015. додељене су 14. пут на свечаности у Старом двору. Признања која се додељују у 19 категорија најзаслужнијим грађанима уручио је градоначелник Синиша Мали, уз речи да је ово прилика да награђенима кажемо хвала велика јер мењају набоље наш град и нашу земљу.
Награда за херојско дело града ове године заслужно је припала оцу Владимиру Марковићу, јерарху СПЦ, који свако јутро дочекује са онима које је друштво одбацило, и који једино уточиште налазе у Верском добротворном старатељству, организацији која у својим просторијама у Француској улици, по благослову патријарха Иринеја, сиромашним суграђанима нуди бесплатне оброке, радионице, трибине, здравствену заштиту и духовну подршку.
Око 2.000 људи сваки дан посети овај центар. Личним примером отац Владимир је потврдио да милосрђе не проистиче из датих околности него из ванвременског бића хришћанског учења. Оца Владимира суграђани су затицали како на леђима носи џакове приспеле помоћи, заједно са осталим волонтерима, служи и сервира храну у Црквеној народној кухињи, у разговору бодри посрнуле, напуштене и одбачене људе улице.
Док су многи истицали своје човекољубље инвестицијом у хуманитарне сврхе, сматрајући да су тако учинили гест према држави, отац Владимир своје трудољубље сматра делом службе Богу и Цркви. Отуда је овај тихи и делатни свештеник који духовно руководи, храни и брине о 2.000 наших суграђана заслужио да понесе титулу хероја града.

Нови косовски тероризам

Терористичка организација Албанска национална армија (АНА) поново парадира Косовом и Метохијом. Њени припадници, наоружани, под фантомкама и у црним униформама, појавили су се прошле недеље у Јужној Митровици на „смотри“ пред новинаром једног косовског интернет портала. Током смотре „21. бригаде“ АНА, њен главнокомандујући, који није открио свој идентитет, позвао је своје „борце“ да се припреме за „даљи рад на заштити националних интереса“, апострофирајући Северну Митровицу као место у коме би тај рад требало да се интензивира, али наводећи истовремено и да ова организација, осим на КиМ, делује и у Албанији, Македонији и на југу централне Србије, у „Прешевској долини“.
Прошлонедељно појављивање припадника АНА уприличено је, иначе, на 13. годишњицу неуспелог терористичког напада на северу Косова, када су њена два припадника, у покушају да дигну у ваздух пружни надвожњак, погинула код места Бањска у близини Звечана.
Разлог за додатну забринутост представља чињеница да су наоружани, маскирани и униформисани припадници АНА почели све отвореније да се приказују у јавности –снимак њихове „патроле“ у близини Подујева постављен је на интернет и средином јануара ове године.

Фидел: Човечанство мора да се замисли

Фидел Кастро, лидер Кубанске револуције, рекао је на крају 7. конгреса Комунистичке партије Кубе да је највећа опасност по човечанство разорна моћ савременог оружја.
Кастро је поставио питање ко ће нахранити и напојити милијарде људи који се суочавају са недостатком пијаће воде и неопходних природних ресурса и ко ће напојити народе Африке који немају технологије нити пијаћу воду осим оне испод песка.
„Хајде да видимо шта ће рећи владе које су на себе преузеле обавезе да спасавају климу. Човечанство се мора замислити над овим проблемима, а не кушати – као у време Адама и Еве – забрањено воће.“

Василије Грицак: Не узвикујте „Смрт непријатељима“ него то реализујте

Василије Грицак, шеф украјинске Службе државне безбедности, у говору који је одржао студентима Националног техничког универзитета изјавио је да за председнике Доњецке и Луганске Републике – Александра Захарченка и Игора Плотњицког, упркос Минску 2 не може бити амнестије.
„Захарченко, Плотњицки и друге терористичке главешине морају да се замисле јер ће бити напросто очишћене. На њиховим рукама је много крви.“
Позивајући студенте да сами преузму улогу ликвидатора, Грицак је рекао: „Немојте само да узвикујете ’Слава нацији!’, него и паролу ’Смрт непријатељима!’ сами реализујте!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *