Печат недеље

Комеморација у Јасеновцу без Јевреја

ЈасеновацКоординација Јеврејских општина у Хрватској саопштила је да ће бојкотовати комеморацију, под хрватским државним покровитељством, жртвама концентрационог логора Јасеновац 22. априла.
„Координација је донела одлуку да не учествује на комеморацији жртвама логора Јасеновац коју сваке године организује Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац. Разлог томе су измене музејске поставке, одлагање именовања Савета ЈУСП Јасеновац и дневнополитичка догађања везана за релативизацију и ревитализацију усташтва“, поручили су из ове организације.
Kоментаришући ову одлуку, министар за рад Александар Вулин је рекао да се усташтво у Хрватској враћа и постаје готово званична идеологија.
„Већ дуго упозоравамо да не може исти венац иста рука да полаже деци у Јасеновцу и на споменик стрељаним усташама који су ту децу поклали у Блајбургу“, истакао је Вулин.

ОБАМА ПРИЗНАО УБИЈАЊЕ ЦИВИЛА

Барак Хусеин ОбамаПредседник САД Барак Обама рекао је да „нема сумње“ да су недужни цивили убијени у америчким нападима беспилотним летелицама широм света, упркос томе што се обавештајни подаци о метама проверавају по три пута. Ратовање беспилотним летелицама постало је симбол сукоба проистеклих из напада на Њујорк и Вашингтон 11. септембра 2001, као што су они у Авганистану, Ираку, Либији… Администрација председника Обаме константно је проширивала програм напада беспилотним летелицама током оба његова председничка мандата. Одговарајући на питање о све већем броју жртава америчких удара беспилотним летелицама на Блиском истоку и другде у свету, Обама је изјавио да је „у прошлости било легитимне критике да правна архитектура у вези напада беспилотним летелицама није прецизна као што би требало“ и додао да „нема сумње да су убијени цивили“. „Знате, у ратним ситуацијама морамо да преузмемо одговорност када се не понашамо адекватно“, казао је он. Обама, међутим, тврди да америчка војска и ЦИА примењују „оштре критеријуме“ при прикупљању информација о метама. Ово Обамино признање о цивилним жртвама у оштром је контрасту са свим његовим ранијим изјавама на ову тему које се углавном своде на негирање. Само у Пакистану удари под контролом ЦИА убили су од 2004. године 2.400 људи, од чега је њих само 84 било повезано са Ал Каидом, наводи се у извештају лондонског Бироа за истраживачко новинарство.

[restrictedarea]

ГЛОБАЛНА ПОТРОШЊА НА ВОЈСКУ У 2015. ДОСТИГЛА 1,7 БИЛИОНА ДОЛАРА

Свеукупна глобална потрошња на војску повећала се прошле године за један проценат у односу на претходну и достигла 1,7 билиона долара, објавио је Стокхолмски међународни институт за мир. САД су и даље највећи светски трошаџија са буџетом од 596 милијарди долара, односно 36 одсто глобалне бројке, што је скоро три пута више од другопласиране Кине чији је војни буџет 215 милијарди долара. Треће место заузела је Саудијска Арабија са 87,2 милијарде долара, док је четврта Русија са потрошених 66,4 милијарде долара. Знатно повећање војних трошкова забележено је у земљама које се граниче са Русијом и Украјином – Естонији, Летонији, Литванији, Пољској, Румунији и Словачкој. Највеће смањење трошкова за војску забележено је у Венецуели (минус 64 одсто) и Анголи (минус 42 одсто).

„Момо Капор“ Жељку Ђуровићу

Ликовна награда „Момо Капор“, коју додељује Задужбина „Момчило Момо Капор“, 8. априла биће свечано уручена овогодишњем лауреату сликару Жељку Ђуровићу. Овом уметнику признање се додељује за целокупно стваралаштво. Задужбина традиционално обележава дан рођења Моме Капора 8. април свечаном доделом награде у Скупштини града Београда. Ђуровић је трећи добитник престижног признања. У образложењу жирија се каже да Ђуровић представља сам врх наше, и не само наше, сликарске фантастике.
„Као и Капорове књиге, слике и цртежи, тако и уметничко бављење Жељка Ђуровића има у себи нечег од метафизике путовања. Између Капора и Ђуровића постоји заједничко духовно и душевно дисање и усхићено обожавање. Све се код њих излива у чистој љубави и захвалности свету што постоји. И Момо Капор и Жељко Ђуровић су од оних сликара који једре по сновима, опчињени грацилним девојкама“, закључио је жири.

Србија у Палмири?

Током недавне званичне посете шефа српске дипломатије Ивице Дачића Москви, Русија је позвала Србију да учествује у обнављању древног сиријског града Палмире који је Сиријска арапска армија, уз подршку руске авијације, недавно ослободила од припадника Исламске државе. „Русија нас је позвала да учествујемо са њима у хуманитарним акцијама и спасавању културних споменика у Палмири“, рекао је Дачић по завршетку посете. „Пренећу премијеру ту поруку, да видимо да ли ћемо то прихватити.“

АПРИЛ У БЕОГРАДУ,  А О КОРБУ ДА И НЕ ГОВОРИМО

На годишњицу од оснивања Јасеновца, у Београду ће 21. априла у Палати Србија бити одржана конференцији о геноциду над Јеврејима и Ромима – без помињања Срба. Београд ће том приликом угостити и „великог научника“, немачког ревизионисту историје Александера Корба, познатог по порицању геноцида над Србима у НДХ и порицању учешћа Степинца и Ватикана у том геноциду.
„У оквиру међународног пројекта Ескалација у Холокауст: од стрељачких водова до душегупке у логору Сајмиште; две фазе Холокауста у Србији“, како пише у позиву за конференцију, пројекта подржаног од стране Европске уније, Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда, Срби се, као жртве ужасног геноцида у НДХ не помињу.
Тим поводом је и Међународна комисија за истину о Јасеновцу издала саопштење у коме, између осталог, стоји да су чланови ове комисије запањени одлуком Министарства културе Републике Србије да организује конференцију о геноциду над Јеврејима и Ромима, без помињања ужасног геноцида над Србима, те да иако у целој Србији не постоји ниједан споменик Јасеновачким Србима, нити споменик геноцида над Србима, ово министарство зна да су Сава и Дунав избацивале на обале десетине хиљада лешева јасеновачких жртава које су сахрањиване на локалним гробљима као НН особе.
Поводом ове конференције и учешћа Александера Корба у њој, у следећем броју „Печата“ објављујемо разговор са нашим угледним изучаваоцем србоцида Владимиром Умељићем.

Арапски – други језик у Шведској

Шведски лингвиста Микаел Парквал изашао је са податком да је након најезде миграната фински језик, као други по распрострањености у Шведској, своје место уступио арапском.
„Досад је други по распрострањености био фински језик. Сада то више није. Са прошлогодишњим таласом миграната – ситуација се променила. Сада је арапски други језик у Шведској“, истакао је у изјави за шведски државни радио Микаел Парквал.
За 200.000 грађана Шведске фински је 2012. био матерњи језик, а арапски за 155.000. Сада је арапски „далеко испред“.
Стокхолм је примио око 160.000 миграната.

Наставак успешне сарадње НИС-а и града Београда

Споразум о сарадњи на основу којег ће компанија НИС наставити да улаже у развој Београда кроз програм „Заједници заједно“ потписали су Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а, и Синиша Мали, градоначелник Београда.
На овај начин НИС и град Београд настављају успешну сарадњу, а београдска удружења и институције ће и ове године моћи да конкуришу пројектима из области спорта, културе, заштите животне средине, науке и помоћи социјално угроженим групама. За финансирање пројеката о чијем одабиру ће одлучивати комисија састављена од представника НИС-а, града Београда и угледних личности из локалне заједнице, НИС је издвојио 20 милиона динара. Упркос кризи на светском нафтном тржишту, компанија није смањила износ средстава за подршку локалним заједницама и он је исти као и 2015. године.
НИС већ трећу годину заредом спроводи програм подршке локалним пројектима на територији Београда у оквиру програма „Заједници заједно“. Укупно, кроз овај програм, али и друге пројекте друштвено-одговорног пословања, НИС је у протеклих шест година уложио 150 милиона динара на територији главног града.
Као компанија чије је стратешко опредељење друштвено одговорно пословање, НИС од 2009. године активно подржава пројекте у локалним самоуправама у којима ради. На тај начин компанија потврђује да је поуздани партнер локалним заједницама и у протеклих седам година је укупно 800 милиона динара уложено у око 760 пројеката који су олакшали функционисање бројних установа и унапредили рад културних, образовних и спортских институција широм Србије.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Šta uopšte imamo razgovarati s papom ako Stepinca želi proglasiti svetim? To je urinisanje svih srpskih nedužno stradalih žrtava u Hrvatskoj. Ako SPC na to pristane onda svi Srbi mogu isti tren postati katolici. Koje poniženje za Srbe da ne može biti veće. Tako su naši mudri političari pristali na razgovore Kosova i Srbije pa danas imamo grancu s tim delom Srbije i nažalost ništa naučili nismo.

  2. O čemu ti pričaš, i kome se ti izvinjavaš!? Tvoj “predsednički” status na izdisaju, sa takvim izjavama, je davno OTRCAN, licemeran i zločinački! To ne smeju da ti kažu Oland i Merkelova, ali ja smem! Ne možete vi prati “novi fašizam” sa izvinjenjma i lošim procenama! Kakva ste vi to sila i “obećana” zemlja kada “ne možete” da procenite istinu! Kako vi mislite da pobedite Rusiju, kada imate tako loše procene? Dobronameran savet – ne pomišljajte da na to! Imaćete sat vremena! Verujte!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *