МЕРМЕРНЕ ИСТИНЕ О БОСНИ

Радован КараџићПише Радован Караџић

Уводна и Завршна реч пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу 1–2. март 2010 – 1–2, 7. октобар 2014;
Православна реч, Нови Сад – Игам, Београд; 2016

Књига Мермерне истине о Босни сачињена је од Уводне и Завршне речи коју је у својој одбрани изнео Радован Караџић 1. и 2. марта 2010. и 1, 2. и 7. октобра 2014. пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, те листе лако проверљивих догађаја који су основа за ове истине. Двојезични интегралан текст са сваком забележеном речи приредио је Мило Јелесијевић, Србин рођен у Америци. Иако су ове речи изговорене у слободном говору на српском језику, транскрипт на српском не постоји, па је текст враћен у оригинални језик превођењем енглеског транскрипта који је обавио Јелесијевић. С обзиром на то да текст није читан, неки делови би могли имати стилске мане, али дотеривање није долазило у обзир због обавезе према тачности садржаја.
Караџићева одбрана је изузетна, елоквентна и историјски провокативна. Караџић тврди да су Срби дуго били поборници мира и компромиса, али су се суочили са непопустљивом муслиманском фракцијом која је инсистирала или на покоравању, или на рату. Караџић додаје да „присилно пресељење Муслимана и Хрвата“ никада није био план Срба. На много начина, пуно изношење Караџићеве одбране додаје вредну нову перспективу, посебно указивањем да су муслимански устаници сами одговорни за ужасне ратне злочине и да су често били тврдоглаво неразумни партнери у политичком дијалогу. Драматични климакс ове књиге је Караџићева одбрана понашања српских снага у Сребреници.

У наставку објављујемо део из уводне БЕЛЕШКЕ аутора ове књиге.

[restrictedarea]

Пред читаоцем су Мермерне истине о Босни, сачињене од Уводне и Завршне речи Одбране, које је овај аутор изговорио бранећи се пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, те листе лако проверљивих догађаја који су основа за ове истине…

Аутор се одлучио да се сам брани и заступа зато што је сматрао да су чињенице о дешавањима, које он зна боље од других, много важније од правничке вештине, тим пре што је за правна и процедурална питања имао среће са избором сарадника, најстручнијих и најпосвећенијих правника, који су радили даноноћно и преко сваке мере, уз помоћ великог броја pro bono сарадника са свих континената.

Ова рачуница аутора је била рискантна (стара је изрека: „Ко се сам брани, за клијента има будалу“) јер је правосудни систем коме је био подвргнут знатно другачији од домаћег, континенталног, и уз то не постоји истражни судија и судска истрага, већ само она тужилачка, па ниједна несвикла одбрана нема ни ресурсе, ни време, ни особље, да би извршила истрагу у име оптуженога. Ако се тај систем укорени у (сиромашним) балканским земљама, на важности ће добити адвокати одбране и оптужбе, а оптужени ће постати беспомоћни објекат, који ће осиромашити. Важнија ће бити вештина ових адвоката, него чињенице, истина и одговорност оптуженога.

Мермерне истине о БосниАутор је уверен да ће ово суђење имати далекосежне последице по Србе и друге на Балкану, али и по успостављање „међународне правде“. Имајући на уму да је Нирнбершки процес био тзв. победничка правда над пораженима који су започели и изгубили рат, овај процес, подухват звани Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, први је покушај успостављања „међународне правде“ и суђења онима који нити су хтели, нити започели, нити изгубили рат.

Куриозитети везани за начин оснивања Трибунала, те законодавства и законотворбе биће предмет изучавања, и аутор не верује да ће пројекат преживети стручну и научну критику. Мноштво иновација (које се непрестано уводе у ходу, пре су куриозитет и сигурно нису ишле у корист оптужених) требало би да, по прецендентном принципу, постану део будуће судске праксе (јуриспруденција) у оваквим међународним, па и националним судским системима. Видећемо да ли ће се то десити, тим пре што се ни у једној земљи која подржава рад Трибунала процеси не одвијају овако. Иновација института „удружени злочиначки подухват“, преузета из закона о гоњењу мафије и других злочиначких удружења, где је просто чланство по дефиницији припрема за вршење злочина, изједначила је ту припадност са припадношћу своме народу, његовој култури и одговорно учешће у његовој судбини. Једина могућност да се избегне кривица била би отуђење и одрицање од свога народа, бежање од људских одговорности за ближње и друге, то јест издаја у разним видовима, и кандидовање за девети круг Дантеовог Пакла.

Све то, и друге околности, биле су довољан разлог да овај аутор не призна овај суд и да одбије било какво учешће и сарадњу. Али, као што је рекао на самом почетку, аутор не признаје ни елементарним природним непогодама право да га угрозе, али се ипак од њих брани, па ће тако да се брани и од овога суда, коме такође оспорава право да му суди. Аутор се одлучио да у доброј вери учини све како би процес протекао као егземпларан, не само да би се чула и српска верзија него и да вероватну пропаст овако замишљене „међународне правде“ проузрокује сам покушај те правде, без његовог доприноса и саботаже.

Коначно, аутор задржава непомућену веру у јавност и суд народа, али је зато неопходно да се јавности изложи цела истина.

Није лако поменути све сараднике на овој одбрани, али саставни део списа, тј. завршног поднеска има прилично потпун списак изванредних људи и правника са свих континената, који су помагали сталној екипи, било као саветници, било као млади стажисти. До сада није било тако предано и тако темељно и минуциозно припремљене одбране. Овоме аутору част су као стална екипа чинили Питер Робинсон, Горан Петронијевић, Марко Сладојевић, Александар Вујић, Александар Стевановић, Мелани Врањеш… (…) те на терену истражни тим под вођством генерала Миломира Савчића.

Саветници високо позиционирани у стручној јавности правне и историјске науке, чијим смо се знањем и несебичном помоћи користили, између осталих су (пок.) акад. Милорад Екмечић; (пок.) акад. Добрица Ћосић, проф. Смиља Аврамов, акад. Коста Чавошки, Миливоје Бато Иванишевић, Ангелина Марковић…

[/restrictedarea]

Цена 1000.00 dinara
Телефони: 021/423-892;
421-290; 528-570
www.pravoslavnarec.com
[email protected]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *