Искуство из ранијих година прави разлог за осигурање пољопривредне производње

Дунав осигурање ЛогоПредставници Главне филијале Компаније „Дунав осигурање“ у Крушевцу обишли су пољопривреднике у Расинском округу, разговарали с њима о значају осигурања пољопривредне производње и имовине и уручили им ваучере за осигурање. Тим ваучерима носиоцима пољопривредних газдинстава омогућује се да осигурају стоку, уз свако четврто, десето и двадесето грло гратис. Вредност ваучера је од 18.000 до 20.000 динара.

Директор Главне филијале „Дунав осигурања“ у Крушевцу Бранимир Џодић рекао је да је приметно да пољопривредници у Расинском округу сада у већем проценту осигуравају своје усеве и стоку. Он је рекао да је веома битно то што је Министарство пољопривреде свим регистрованим пољопривредним газдинствима која су у текућој години закључила осигурање и исплатила га у целости омогућило повраћај премије осигурања животиња, усева и плодова у износу од 45 одсто.

Branimir Dºodiå, direktor Glavne filijale Dunav osiguranja u Kruτevcu ААА– Повећање субвенционисања за пет одсто веома је важно пољопривредницима када треба да улажу у пољопривредну производњу јер им је тада сваки динар драгоцен. И локалне самоуправе на подручју Расинског округа биле су врло увиђавне што се тиче субвенционисања осигурања, па су издвојиле сопствена средства у износу од 10 до 20 одсто, којима такође додатно субвенционишу премију осигурања. Учешће „Дунав осигурања“ на овом подручју је задовољавајуће и варира од 50 до 60 одсто од укупног осигурања усева и животиња, и с тим учешћем смо врло задовољни. Важно нам је и да су корисници такође задовољни. Приметно је повећано интересовање пољопривредника да осигурају своју производњу и стоку у овом крају, због непогода и остварених ризика од штета последњих година – истакао је Џодић.

Шеф Одељења интернет продаје у Главној филијали у Крушевцу Ненад Радојковић казао је да осигурање крава, када је реч о крупној стоци, зависи од намене, то јест од тога да ли је она за приплод или за тов. Радојковић је навео пример да би код приплодних грла премија за вредност грла од 100.000 динара годишње износила око 7.000 динара. Субвенција државе је 45 одсто, када на то додамо и субвенцију општине Крушевац од додатних 20 одсто, висина премије је уместо 5.000 само 2.000 динара по грлу. Код осигурања крава за тов, премија је нешто нижа, и за грло од 100.000 динара она би била 6.000 динара, а уз субвенцију надлежног министарства и општине премија по грлу износила би 1.000 динара.

Nenad Radojkoviå, τef odeljenja za internu prodaju u Glavnoj filijali _Dunav osiguranja_  u KruτevacuКада говоримо о осигурању свиња за тов, чија је вредност око 15.000 динара по грлу, премија би била око 700 динара, а с укљученим субвенцијама министарства и општине Крушевац, по грлу би износила нешто више од 400 динара.

– Што се тиче култура, за један хектар пшенице на подручју Каоника, за принос од 6.000 килограма и с ценом од 20 динара по килограму, премија би, с укљученим субвенцијама, била око 1.700 динара“ – објаснио је Радојковић.

Radivoje Smiljkoviå, poljoprivredno gazdinstvo u KaonikuПредставници „Дунав осигурања“ обишли су газдинство Немање и Радомира Смиљковића у Каонику, који се претежно баве производњом млека и сточне хране за краве музаре.

У својој режији, како каже Радомир, обрађују шест хектара земљишта, а осам хектара у закупу. Примарно им је сточарство, па на имању имају око 20 крава музара и седам које припремају за потомство. Радомир наводи да остварује субвенције за земљиште, као и за краве музаре. Каже да за ову годину планира да осигура 15 грла.

– Осигуравамо преко „Дунава“ један број стеоних јуница и задовољни смо сарадњом с осигуравајућом кућом, а осигурање је важно да би приликом тељења, уколико дође до штете, могли да то наплатимо – рекао је Смиљковић.

Он је захвалио представницима „Дунав осигурања“ на директном разговору и саветима, као и на ваучеру који је добио.

Његов комшија Мирослав Миливојевић, који се углавном бави сточарством, тачније товом свиња – а чини то већ десетак година – каже:

– Одлучио сам да осигурам 60 свиња, нисам то чинио до сада, али сам сада одлучио јер сам био суочен с неким штетама услед болести стоке, а и разговор с представницима највеће осигуравајуће куће уверио ме је да то треба да урадим.

Miroslav Milivojeviå, poljoprivredno gazdinstvo u KaonikuSmiljkoviåi  primaju vauƒer Dunav osiguranja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *