Имовина „Дунав фонда“ достигла сто милиона евра

Дунав осигурање ЛогоБеоград, 20. 4. 2016 – Након девет година рада „Дунав добровољни пензијски фонд“ и даље је лидер на тржишту добровољних пензијских фондова у Србији. О снази „Дунав ДПФ-а“ говори чињеница да је имовина Фонда достигла сто милиона евра (12,3 милијарде динара), односно више од 41 одсто тржишног учешћа. У 2015. остварен је принос од 16,26 процената.

Само у протеклих годину дана имовина је порасла за 2,2 милијарде динара.

„На раст имовине је, поред уплата чланова и послодаваца, утицао принос остварен од инвестирања средстава. За сваки фонд важно је да остварује дугорочан и стабилан раст средстава својих чланова. Поносни смо што је и у погледу петогодишњег приноса са 12,48 одсто Дунав фонд на првом месту у својој делатности“, нагласио је Зоран Миливојевић, извршни директор ДПФ-а.

Обавеза Друштва је да се активном политиком пласирања средстава, поред приноса, члановима Фонда обезбеди и сигурност, то јест ниво ризика сведе на најмању могућу меру, додао је Миливојевић. У складу с тим, средства фонда се у највећој мери пласирају у државне хартије од вредности, и то више од 70 одсто. Инвестициона политика је конципирана тако да се имовина заштити и од валутних кретања, па је око 7 процената средстава пласирано у валутне инструменте. Све то показује уверење да у овом тренутку неће доћи до знатног слабљења динара.

Структура имовине на дан 31. 3. 2016

Struktura imovine

Валутна структура на дан 31. 3. 2016

valutna struktura

СТРУКТУРА ЧЛАНОВА

Од преко 83.000 чланова, преовлађују запослени у чију корист послодавци уплаћују допунске доприносе – њих 88 одсто, док индивидуалних чланова има 12 процената. То представља благи раст учешћа физичких лица која из сопствених средстава штеде за старост. Мушкараца је 61 одсто, а жена 39 посто. Просечна уплата износи 4.900 динара, док је просечно животно доба чланова 46 година. Просечан износ на њиховим рачунима је 143.000 динара.

ИСПЛАТА ПЕНЗИЈА

Из фонда је исплаћено 35.000 једнократних сума у вредности од 2,7 милијарди динара, а редовно се исплаћује 131 пензија. У добровољним пензијским фондовима акумулирано је око 30 милијарди динара, колико износи штедња за старост више од 190.000 грађана.

ДОНАЦИЈА ПРИХВАТИЛИШТУ  ЗА ОДРАСЛА И СТАРА ЛИЦА

Као дугогодишњи донатор Прихватилишта за одрасла и стара лица, Друштво је и ове године помогло ову институцију обезбедивши сервис свих техничких апарата намењених припреми хране, као и медицински материјал. На овај начин „Дунав друштво“ наставља да помаже заједници у којој послује, а друштвено одговорним активностима подржава угрожене групе становништва. Друштво уједно позива све који су у прилици да помогну ову институцију, по свему јединствену у нашој земљи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *