Путинофобија

milorad vucelic 660x330Милорад Вучелић / главни уредник

Готово да нема никакве разлике између поступка Филипа Давида на свечаности у Народној библиотеци Србије и понашања група навијача на неком фудбалском стадиону или у кошаркашкој дворани. Филип Давид се „ограђује“ од Томислава Николића, присутног легалног председника државе и покровитеља награде, коју је иначе на споран и проблематичан начин добио, док групе навијача вичу „Вучићу педеру“. Разлике, уколико их има, могу ићи само на штету Давиду због његове претенциозне потребе да одигра улогу партијског интелектуалца какав је све до увођења вишестраначја и био, а сада је то, са битно промењеним предзнаком, и остао. Навијачи немају ту врсту претензија, нити им је узраст пружио прилику за толико разних служења које је искористио и упражњавао поменути књижевник.
Но више од оваквих појава брине ћутање бројних значајних интелектуалаца и стваралаца који одбијају да критички оцене овакво понашање. Образложења се често дају у маниру „нећу да коментаришем из презира“ и „нећу да се ваљам у том блату“. Овај тобоже узвишени дезангажман и „мудро ћутање“ и не хаје за чињеницу да овде није реч о некаквом личном блату него блату које каља нацију и њену културу можда опакије него што то чине таблоиди и ријалити програми. Сваки лични и приватни конформизам није ништа друго до избегавање и одсуство одговорности за јавне ствари и одговорности за успостављање критичке јавности.
Интелектуалци који подржавају Давида веома су гласни и веома присутни у јавности и „одговорно“ се понашају према остварењу својих наума. (Прочитати текст Љиљане Богдановић у овом броју „Печата“.) Исто чине и они који подржавају навијаче у свакој деструкцији међу којима је јавно извикивање увреда најблаже што раде.
Неки наши медији и другосрбијански и евроунијатски интелектуалци су , без трага конформизма, врло забринути што Србија и Балкан уопште губе веру у европску будућност и покушавају да спроведу „консолидовање европске идеје на Западном Балкану“. Иста та евроинтернационала је двоструко забринута због јачања екстремне деснице како у највећим европским земљама тако и код нас.
Каква је и од чега је саткана та брига јасно се може видети из коментара који је написао бивши премијер Белгије и члан Европског парламента Ги Ферхофстат под насловом „ЦИА да помогне ЕУ против Путина“. Човек је једноставно речено тешки русофоб који се већ добро дохватио нацистичке обале. И са те екстремно десне, готово нацистичке позиције он покушава да препозна где је ко у овом свету и да критици изложи екстремну десницу без икакве свести да је он са својим ставовима и залагањима управо на њеном најекстремнијем полу. По свему судећи до њега тако заслепљеног мржњом према Русији још није стигла повратна информација ко је и шта је он сам и какве ужасе заступа.
Идеолошки фаворит наших заговарача и заговарачица НАТО-а тврди да Русију и њеног председника сматра универзалним кривцем за сва зла на свету: „Руски председник Владимир Путин је намерно продубио најмање четири међу тих шест криза. Поред авантуризма у Украјини, убризгао је опструкцију у европску политику кроз своју подршку популистичким и евроскептичним партијама, продубио је сукоб на Блиском истоку својом војном интервенцијом у Сирији и последично погоршао избегличку кризу. Европска унија мора да постане свесна опасности коју Путин представља и почне да се супротставља његовој агресији.“
У циљу борбе против Путина и руског утицаја овај „либерал и демократа“, а у суштини само русофоб, позива и америчку ЦИА. Овај екстремни десничар покушава да на ксенофобично и антиизбегличко понашање држава Вишеградске групе на челу са Мађарском навуче некакво путиновско рухо. Намерно неће да види све оне препуне гардеробере антисемитских и фашистичких униформи које се налазе у историјском фундусу многих нација те групе, а посебно и примера ради, и саме Украјине на коју Ги Ферхофстат гледа као на невину жртву.
Овај Белгијанац ниједном није поменуо Исламску државу и исламизам јер је његов једини непријатељ Русија и њен председник „који је осујетио напоре међународне заједнице да преговара о политичком решењу за конфликт у Сирији узрочнику избегличке кризе у корену“. Путин је, ваљда, крив и због тога што је подмитио утицајног градоначелника Лондона Бориса Џонсона који се супротставља премијеру Велике Британије Дејвиду Камерону у покушају да Уједињено Краљевство задржи у ЕУ.
У циљу борбе против, за сва зла и невоље криве, Русије „ЕУ мора да се припреми да Русији уведе јаче економске санкције“, да сарађује са Турском и да уведе европске пограничне снаге и обалске страже које би, поред ЦИА, штитиле ЕУ.
Време је, каже овај екстремно десничарски бојовник, да се Европа устреми на Русију и „покаже Путину где му је место“! Путинофобија је родно место и надахнуће његових политичких и геополитичких промишљања.
Управо и због оваквих ЕУ предводника ми на Балкану, а посебно у Србији, „губимо веру у своју европску будућност“. И зазиремо од мрачних идеја бившег премијера Белгије. Не можемо се поуздати у критеријуме и одређења о томе шта је десница и шта је екстремно када то разврставање чини овако тешко оболели русофоб. Са великом извесношћу можемо да закључимо на који се начин , у овом случају, Путину може показати „где му је место“, и какво је то место. Са још већом извесношћу можемо замислити какво је тек место на које овај господин намерава да нас смести.

7 коментара

 1. Ovo sto je uradio David i ovo sto je rekao taj belgijanac spada u istu kategoriju niskosti.Neznam koji je desni koji levi.Da se razumemo ja bih to isto rekao Tomislavu Nikolicu privatno.Figurativno i taj Belgijanac i David su isti ambijent u koji nas Nikolic koga kao predsednika branimo vodi.Gde je ta granica izmedju nas ,koji necemo tamo i njih koji su vec tamo a ponqasaju se tako kako se ponasaju.Pa i Hristos je bio sam protiv svih,a ispostavilo se da je bio u pravu,sa jednom malom razlikom.Ovi danas znaju sta rade.

 2. U pravu je i gospodin Filip,ipak je svojevremeno besomucno napadan,ali i gospodin Tomislav…ipak je predsednik drzave.
  Medjutim,posto zivimo u zemlji,koja je u mnogo cemu zemlja naopacke…gde oficiri i intelektualci postaju keramicari i soferi…a soferi i keramicari postaju ministri…treba potsetiti,na stav gospodina Filipa,od pre vise od 20 godina,koji je postavljen na internet enciklopediji,citat:
  “…Doživio je mnoga šikaniranja 1990-ih godina od pripadnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja. U prvom krugu subotnjih razgovora Beogradskog kruga, 11. 4. 1992. godine, Filip David je govorio:

  “Gospodari naših života i naših sudbina uvukli su nas u rat, u kriminal, u gangsterizam, pustili su sa lanca svoje rasiste i mafijase, otvorili mikrofone, uperili u njih kamere, od zemlje u kojoj smo se rodili napravili su zemlju nasilja i sramote, a nas, protiv naše volje i naših uverenja, pretvorili u svoje saučesnike… Jedino što nam preostaje jeste da postanemo izdajnici… Biti izdajnik u takvoj zemlji i takvom sistemu najmanje je što može i mora učiniti svaki moralan i častan čovek”.

 3. РАДОСЛАВ

  @. MAJK. Дасе разумемо господари наших живота била је увек и сада АНГЛО-САКСОНСКА политика према Србима и Русима. Као сведок времена ДЕВЕДЕСЕТИХ у Америци ми Срби имали смо РАЗГОВОР са Ђемс Бекером државним секретаром старог Буша председниковања и он нам РЕЧЕ: Био сам у шест канцеларија на НОВОМ БЕОГРАДУ ниједна није хтела заједнички живот са Србијом, укључујући и Црну Гору. Знам из мог искуства формирања СРПСО-ЈЕВРЕЈСКОГ ДРУШТВА у Лос Анђелосу која јеврејска група није пристала на сардњу са Србима. Радикали су бранили СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСЕТ а Гос, Давид вероватно ИНТЕРНАЦИОНАЛУ где су Јевреји главни због својих интереса. Установа као штоје народна библиотека није место политичких обрачуна па макар то био Филип Давид. Гос, Николић је председник свих грађана Србије.

  • Nisam neki strucnjak za srpsko-jevrejske odnose,posebno ne za “jevrejsko” pitanje.
   Mislio sam da nesto znam o “srpskom” pitanju,ali sve manje,jer sve manje razumem same Srbe u “resavanju” sopstvenog pitanja.
   SRPSKE UNISTITELJE RAZUMEM 100%.
   Oni su,na zalost,istrajni,jasni,dosledni…
   Danas ,na 25 godina od PRVOG NATO USTANKA u Srbiji,koji je 9.marta 1991.g., predvodio cetnicki radikal Vuk Draskovic,koji je sve nas pretvorio u svoje OVCE,koje sisa i dan danas…secam se i cetnickog vojvode Seselja,ali i cetnickog Vojvode Nikolica…koji su BILI PROTIV MILOSEVICA,koji su na mitinzima po Republici Srpskoj Krajini,vise pljuvali Milosevica nego Tudjmana…!
   Nikolic,kao nekada cetnicki “romanijski vojvoda”,danas se predstavlja kao evropski “vojvoda od Edimburga”…a mi,”promenom svesti”,to treba da ovencamo slavom i PRESTANEMO BITI SRBI.
   Nisam siguran da su oni time,RUSECI MILOSEVICEV REZIM… “branili srpske nacionalne interese”,jesu branili cetnicku ideologiju,koja je bila deplasirana i nanela nam je trajnu stetu…pogotovu ne danas,transformisani u evropske radikale.
   I DANAS NAM NANOSE STETU.
   Ta Bejkerova izjava,ako je takva,da “nece niko sa Srbima”…je najsmesnije nesto sto sam cuo o ovoj tako strasnoj i ozbiljnoj temi.
   Dakle,Nikoliceva cetnicka ideologija je nanela stetu i “mondijalisti” Davidu,kako on kaze, i obicnom srpskom gradjaninu,recimo meni…a mozda i vama?!
   SAMO ZATO SAM PISNUO…

 4. Društveni sistem je do te mere dezavuisan, da i kriterjumi u svim društvenim segmentima trpe najniži nivo “zahteva” za kvalitet, dokazivanje, referencu, znanje, afirmaciju, moral, vaspitanje, proveru …. a David je samo potvrda destrukcije intelektualca! Neko mu je to i rekao da jeste, a on shvatio ozbiljno, pa se još i uživeo u ulogu!! I predsednik države to može i mora stoički da podnese, jer ON nije Nikolić, a david je ostao david! Mizerija! Kapu dole promašeni čoveče!

 5. Ponovo su poplave iznenadile domaće izdajnike i strane kvislinge u vladi kažu pomoć će vojska, zašto mi nemamo srpsku vojsku nego vojsku Srbije do kuda ide izdaja petokolonaša. Kako Hrvatska ima hrvatsku vojsku bez obzira što su u njoj i Srbi, Bošnjaci, Albanci, Talijani i drugi koji tamo žive.
  U Srbiji je najteže biti Srbin pravoslavac jel to svi guše jasno mi je to za Hrvatsku ali da je Srbija samo kolonija to je stvarno dno dna ma zamisli vojska Srbije.

 6. РАДОСЛАВ

  @.MAJK.Четничка- КОмитска била је национална борба а партизанска је интернационална, није поент Вук, Томислав или Шешељ поштовани Гос, Мајк. Институције српског народа растурили су слуге тог ВРЛОГ ЗАПАДА. Како се сазнаје од сечења главе Карађорђу па до Бљеска и Олује. Девети Март је био ВЕЛИКИ ПАШЊАК за залутало стадо тај предводник испаде магарац са својим ЊАКАЊЕМ са јелте оног БАЛКОНА. Срби су лоши политичари али зато су веома цењене слуге.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *