Путин: Постигнут циљ, сутра почиње повлачење из Сириjе

Руски председник Владимир Путин наложио jе да сутра, 15. марта, почне повлачење већег дела руских снага из Сириjе и саопштио да jе ваздушна интервенциjа углавном постигла своjе циљеве, jављаjу агенциjе.

“Mислим да су задаци постављени министарству одбране генерално испуњени. Зато наређуjем да од сутра почне повлачење већег дела наших воjних снага из Сириjе”, изjавио jе Путин на састанку са министром одбране Сергеjом Шоjгуом и министром спољних послова Сергеjом Лавровим, преноси TAС С.

Oн jе истакао да Русиjа треба да интензивира улогу у мировном процесу како би се окончао сукоб у Сириjи.

Путин jе Лаворву наложио да интензирива учешће Русиjе у организовању мировног процеса у Сириjи.

“Tражим од руског Mинистарства спољних послова да интензивира учешће Русиjе у организовању мировног процеса како би се решила ситуациjа у Сириjи,” рекао jе Путин.

Русиjа ће задржати центар за контролу летења на сириjскоj териториjи како би пратила спровођење примирjа, саопштено jе из Kремља.

И руски воjници коjи остану у Сириjи ће бити ангажовани на праћењу примиjра, а руске базе у Tартусу и Хмеиму у Сириjи ће наставити да раде рутински, рекао jе Путин.

“Наша морнаричка база у Tартусу и ваздушна база на аеродрому Хмеим деловаће у рутинском режиму. Oне треба да буду застићење са копна, мора и из ваздуха”, рекао jе руски председник.

Портпарол Kремља Дмитриj Песков рекао jе да jе Путин позвао телефоном сириjског председника Башара ал Aсада како би га информирао о одлуци Русиjе, пренео jе Роjтерс.

Путин и Aсад су изразили наду да ће преговори сириjске владе и опозициjе у Женеви донети конкретне резултате.

 

Један коментар

  1. Predsednik Ruske federacije je rekao što je imao, a ja ne sumnjam u to! Diplomatija ima svoj diskurs, koji je nerazumljiv za obično pametnog čoveka, i tu je kraj priče! Jedino što znam i tvrdim, da Sirija i Asad ne ostaju sami, da ruske baze ostaju tamo, sa tendencijom rasta, a sve ostalo, kako ko shvata … E da, i dalje važi režim da Turski avion ne sme da uleti u prostor za sada kontrolisane Asadove Sirije! Biće OBOREN! Ustvari, ne znam šta se promenulo, a i ne treba! Pretpostavljam, neće biti trideset, nego dvadeset vojnika! I to je u redu, s obzirom na tehniku kojom raspolažu! Putine Vi ste “kralj” planete, a znam kada bi čuli ovaj epitet od bilo koga, bio bi uvredljiv za VAS! Živi bili i pazdravljaju Vas!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *