Потврда поверења у „Дунав осигурање“ − 1,7 милиона полиса

Дунав осигурање ЛогоКопаоник, 10. март 2016 – Компанија „Дунав осигурање“ задржала је у 2015. години лидерску позицију у Србији, како по висини укупне премије, тако и по другим бројним критеријумима пословања, изјавио је данас генерални директор „Дунав осигурања“ Мирко Петровић

Прошла година за Дунав осигурање била је изузетно успешна, завршили смо као лидер на тржишту осигурања са растом тржишног учешћа у индустрији“, рекао је Петровић ТАНЈУГ-у.
Према његовим речима, прошле године „Дунав осигурање“ је продало 1.732.221 полису, што је раст од 19,82 одсто.
„Продате су 286.543 нове полисе у поређењу са 2014. годином“, прецизирао је Петровић.
Како је објаснио, раст је најизраженији када је реч о ауто-одговорности, где је повећан број полиса за 26,27 одсто. Број закључених полиса за ауто-каско осигурање бележи раст за 28,95 одсто, а осигурања имовине од пожара за 31,55 одсто, додао је Петровић.
„Остала осигурања имовине повећана су прошле године за 8,74 одсто, док је осигурање од опште одговорности забележило пораст од чак 58,4 одсто. У свим битним врстама осигурања неживота Компанија је направила искорак“, рекао је Петровић.
Прошлогодишњи нето добитак Компаније износи 370,3 милиона динара, док је у истом периоду 2014. остварен губитак у износу од 1,4 милијарде динара, казао је Петровић.
Он је истакао и да ће Компанија 45 одсто добити уплатити у републички буџет, будући да Република Србија учествује у капиталу „Дунав осигурања“ 45 одсто.
Компанија је прошле године имала око 29 одсто тржишног учешћа, које је 2014. године било око 27 одсто.
„Дунав је повећао своје тржишно учешће, које је ионако било јако високо, што није једноставно. Ово је једна од најуспешнијих година у пословању Дунав осигурања у последњих петнаестак година“, рекао је Петровић.
Према његовим речима, бруто премија осигурања лане је износила 21,5 милијарди динара, што „Дунав осигурање“ чини првом компанијом у индустрији осигурања која је прешла „магичну цифру“ од 20 милијарди динара премије.
Она је виша у односу на 2014. годину за 22,3 одсто или за 3,9 милијарди динара.
Петровић је истакао да је укупна наплаћена осигуравајућа премија достигла прошле године 21,8 милијарди динара, те да је већа од бруто премије, што је куриозитет у индустрији.
Додаје да је нето прилив из основне делатности 3,2 милијарде динара.
„Побољшана је и структура наплаћене премије, па је добитак из инвестиционе активе 718 милиона динара, и за 56,2 одсто, односно 258,4 милиона динара виши него у истом периоду 2014. године“, навео је Петровић.
Укупна инвестициона актива за 2015. годину износи 19,9 милијарди динара, односно повећана је за 3,6 милијарди динара у односу на 2014. годину, подвукао је Петровић.
Према његовим речима, трошкови Компаније су смањени.
„Компанија је подигла фактурисану премију за 22,3 одсто, наплаћену премију за 21, 3 одсто, а своје трошкове је смањила за 307 милиона, односно 4,1 одсто“, објаснио је Петровић.
Како наводи, повећани су трошкови прибаве, али су драматично смањени трошкови управе, и то за 21,3 одсто.
„Тиме је Компанија направила куриозитет који је тешко остварити у индустрији, да има смањене трошкове за четири одсто, али повећане премије за 22 одсто. То је реткост и биће тешко то постићи у овој години“, казао је Петровић.
Он је објаснио да је за разлику од 2014. године, када је „Дунав осигурање“ било у губитку, комбиновани рацио сада 94,83 одсто, што је значајно побољшање.
„Рацио трошкова и рацио штета у збиру чине комбиновани рацио и показују колико у премији одлази на трошкове, колико на штете, а колико и шта остаје осигуравачима. Прошле године је комбиновани рацио био 94,83 одсто у односу на 103,64 одсто 2014. године“, објаснио је Петровић.
Техничке резерве прошле године су премашиле 18,8 милијарди динара, што је за 1,8 милијарди динара, односно за 11 одсто више него 2014. године, казао је Петровић.
Према његовим речима, „Дунав осигурање“ је завршило процес усклађивања са новим Законом о осигурању, који уводи далеко више стандарде за техничке резерве.
„Нови закон је строжи и Компанији је било потребно око пет милијарди динара средстава из текућег пословања да би могла да обезбеди покривеност техничке резерве“, казао је Петровић.
„Дунав осигурање је постигло захтевану активност капитала, по којој Компанија има расположиву маргину солвентности већу од захтеване 1,79 пута“, закључио је Петровић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *