Да заборавимо нећемо, да нас покоре не дамо никоме

Godišnjica NATO agresijeПремиjер Aлександар Вучић jе данас на централноj државноj церемониjи обележавања Дана сећања поручио да грађанима може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања. 

“Веруjемо у живот, што показуjемо тиме што одаjемо почаст онима коjи су животе дали. Mожемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред коjима клечимо”, поручио jе Вучић.

Не дамо више ниjедну Mилицу, ниjедну Сању, jер овоj су земљи потребни животи, додао jе премиjер и поручио:

“Oвоj сте земљи потребни живи, потребна су нам деца и школе и сваки облик комуникациjе. Да заборавимо нећемо, а да нас покоре нећемо да дозволимо никоме. Србиjа ће остати земља непокорних и непокорених људи”.

Бог им можда опрости, ми jесмо, али нисмо заборавили

Вучић jе на централноj државноj церемониjи поводом Дана сећања поручио – убиjали су људе покушаваjући да убиjу Србиjу.

“Ноћ 24. марта те 1999. памтићемо заувек као jедну од наjтежих ноћи за нас као народ, али данас зато усправно и поносно тужним гласом  и тихо, али jасно можемо да кажемо – убиjали сте нас, убиjали сте нашу децу, али Србиjу нисте убили, jер Србиjу нико не може да убиjе”, поручио jе Вучић у Варварину.

Oн jе рекао да jе бомбардовање Србиjе био тежак злочин, као и сваки рат, и бесмислена агресиjа и поручио да Србиjа злочин неће заборавити и да неће никоме дозволити да jе покори.

“Србиjа ће остати земља непокорних и непокорених људи”, рекао jе Вучић.

Подсетивши да jе прошло 17 година од jош jедног рата у коjем jе само смрт победила, Вучић jе поручио:

“Нема оправдања ни разлога ни смисла и постоjи само опемена и нама и њима – њима да ће пред богом и собом морати да се изjасне за крв, да jе то била крв, а не случаjност или колатерална штета, да су то била деца, а не борба за демократиjу и слободу. Бог ће им можда опростити, ми jесмо, али нисмо заборавили”.

“Преостаjе нам да клекнемо, да сагнемо главу, ми, коjи смо дужници, да бар на трен ћутимо… Oпростите ако можете и онима коjи не умеjу да моле за опроштаj, онима коjи су убиjали, а не умеjу ‘извини’ да кажу. Наш грч на лицу никада нису желели да виде. Tо jе била агресиjа 19 моћних земаља, бесмислена и беспотребна, jедан од покоља коjи све поруше, а ништа не решаваjу”, додао jе Вучић.

Премиjер jе рекао да нисмо заборавили, да смо запамтили мост на Великоj Mорави, свако наше дете и лицемерjе коjим jе све то оправдано.

Додао jе и да jе рат коjи jе Србиjа доживела, агресиjа, била само вежба за нове ратове и кршење међународног права.

“Данас кад сви заjедно патимо због сулудих напада терориста, не треба заборавити чињеницу како jе покушавано све заташкати и гурнути под тепих, посебно одговорност”, рекао jе Вучић и подвукао да смрт и злочине не знаjу за границе и да се не заустављаjу ни жицом ни декларациjом.

Премиjер jе приметио и да су народи коjи су Србиjу нападили пре 17 године, данас нападнути.

“Пре 17 година смо били на супротним странама, а данас смо на истоj страни, што ниjе знак наше слабости, већ наше снаге, величине, да смо умели да устанемо, не зборављаjући да опростимо и себе мењамо, као и да оставимо прошлост да почива и гледамо у будућност”, рекао jе Вучић.

Данас, рекао jе Вучић, Србиjа има снажне приjатеље на Истоку и искрене партнере на Западу.

Oва земља и оваj народ су некад давно притиснути догађаjима преварени кренули у зачарани круг, враћаjући се стално истим гробовима и истим ратовима, рекао jе Вучић.

Задатак jе, навео jе Вучић, коначно укидање вере у бољи небески живот и излазак из зачараног круга и нови пут у живот.

Вучић jе поручио да jе Србиjа на путу мира и да се неће зауставити, а грађанима да може да обећа само живот, колевке и рад, а да за нове раке, бомбе и смрт више нема оправдања.

“Веруjемо у живот, што показуjемо тиме што одаjемо почаст онима коjи су животе дали. Mожемо само живот да оправдавамо и обећавамо, и то обећавамо пред жртвама пред коjима клечимо”, поручио jе Вучић.

Не дамо више ниjедну Mилицу, ниjедну Сању, jер овоj су земљи потребни животи, додао jе премиjер и поручио:

“Oвоj сте земљи потребни живи, потребна су нам деца и школе и сваки облик комуникациjе. Да заворавимо нећемо, а да нас покоре нећемо да дозволимо никоме. Србиjа ће остати земља непокорних и непокорених људи”.

Oн jе додао да jе Србиjа морала и мора да почне да веруjе у живот и да jе морала да крене новим животним путем.

“Ниjе се свет променио, само су уведени нови изрази и нови назви за бесмислена убињања и jош бесмислениjа оправдања”, поручио jе премиjер.

Tуга и сузе не смеjу да нас одведу у мржњу упркос томе што они коjи данас бесне и нападаjу немаjу поштовања за жртве, додао jе и поручио:

“Сутра ће сванути нови дан у коjем ћемо да наставимо са животима и да бринемо о Србиjи. Ужасе прошлости не смемо да заборавимо, али не можемо да променимо и вратимо време, можемо да оживљавамо прошлост или да уздигнемо главу и да се сећамо и извучемо поуке”.

Србиjе неће да дозволи нападе на Српску

Вучић jе поручио онима коjи пресуду Радовану Kараџићу мисле да искористе за политичке или било коjе нападе на Републику Српску да Србиjа то не сме, не може и неће да дозволи.

“Србиjа има обавезу да води рачуна и о свом народу изван граница Србиjе. Упозоравам оне коjи мисле да данашњу пресуду против некадашњег председник Републике Српске искористе за политички или било коjи напад на Републику Српску, да Србиjа у складу са Деjтонским споразумом то не сме, не може и неће да дозволи”, истакао jе Вучић.

Kако jе истакао, Србиjа ће стати уз своj народ и штити његово право на опстанак, као и право на постоjање и живот Републике Српске.

“Не угрожавамо никога, никоме нећемо да претимо, али никоме не дамо да Србе газе зато што су Срби. Нисмо ничиjа крпа, ми смо поносан, непокоран и непокорен народ”, рекао jе Вучих.

Вучић jе напоменуо и да ће Србиjа упркос ономе сто се десило у прошлости дати све од себе за помирење и сарадњу са комшиjама у региону.

Централна церемониjа обележена у Варварину

Церемониjа обележавања Дана сећања, односно 17. годишњице бомбардовања Србиjе почела jе поменом жртвама коjе су погинуле на мосту у Варварину, а затим jе минутом ћутањха одата пошта свим жртвама НATO агресиjе.

Венци у знак сећања на погинуле 30. маjа 1999. на мосту у Варнарину и цвеће бачени су затим у Велику Mораву, након чега jе воjни оркестар извео химну “Боже правде”, а затим су се зачуле сирене за ваздушну узбуну коjе су грађане Србиjе 78 дана те 1999. упозоравале на долазак бомби.

У бомбардовању моста у Варварину погинуло jе 10 људи, а тешко рањено 14.

Један коментар

  1. Слободан

    А за старе раке,бомбе и смрт имаше ли оправдања?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *