Aгресијa НАТО, 17 година после

Смедерево - КовинКао и сваке године почев од 1999, и овог 24. марта одајемо почаст жртвама НАТО агресије и шаљемо поруку и позив да се оне никада не забораве, да их памте и садашње и све будуће генерације, да се страхоте и разарања које смо преживели никада и нигде не понове. Пошта жртвама одаваће се широм Србије, у њеном суседству, у српском расејању широм света

Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, СУБНОР, ратни ветерани, Друштво српских домаћина, Удружења породица киднапованих и несталих, Покрет за Косово и Метохију, студентске организације Београдског универзитета и многа друга независна, нестраначка удружења, и ове године ће (као и до сада протеклих), одржати у среду, 23. марта трибину „Агресија НАТО 1999. и глобализација интервенционизма“, у сали Скупштине општине Нови Београд, са почетком у 10 часова. У четвртак, 24. марта, у 11 часова положиће цвеће код споменика деци – жртвама агресије у Парку Ташмајдан, а потом, у подне, код споменика жртвама агресије „Вечна ватра“, у Парку пријатељства, на Новом Београду. У свим овим активностима, поред чланова и пријатеља поменутих удружења, учествоваће гости из Белорусије и Бугарске, дипломатски представници пријатељских земаља, као и породице и родбина страдалих, државни органи, верске заједнице, у првом реду Српска православна црква, удружења грађана, политичке партије, грађани појединци.
Агресија НАТО трајала је непрекидно 78 дана. Извршена је у савезу НАТО и терористичке „ОВК“. Током исте убијено је око 3.500, а рањено 12.500 грађана. Од тога, према званичном, објављеном списку, у редовима војске и полиције погинуло је 1.008 бораца, од којих 659 војника и 349 полицајаца. НАТО никад није објавио своје губитке.
Списак цивилних жртава НАТО агресије још увек није прецизно утврђен. Најчешће се у јавности користи процена да је погинуло око 2.500 и рањено око 6.000 цивила. Удружења грађана као што су Београдски форум за свет равноправних, СУБНОР, Клуб генерала и адмирала Србије, Удружење ветерана Србије, Удружење српских домаћина, Удружење породица несталих и отетих лица, Покрет за Косово и Метохију и друга упорно захтевају од надлежних власти да, преко јединица локалне самоуправе, направе комплетан списак страдалих цивила. Сада је то могуће и знатно лакше, него што ће бити како време пролази. Иако је и са највиших нивоа власти било јавних обећања на ту тему, нажалост, ништа није остварено. Зато тај захтев поменута удружења грађана обнављају верујући да је то дуг према недужним жртвама, дуг према историји, према садашњим и будућим генерацијама. Важно је и да би се прекинула недолична јавна спорења око тога да ли неко преувеличава или смањује број жртава. И без тога превише је подела које троше енергију и одвлаче пажњу од извора и правих узрока проблема са којима су држава и друштво суочени.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *