Вучић: Питам Американце да ли су знали да се на тој локацији налазе заточени Срби

Александар Вучић конференција за медијеПремијер Александар Вучић рекао је да је званично потврђено да су двоје отетих српских држављана, Слађана Станковић и Јовица Степић, убијени у Сабрати, у ваздушним нападима америчких снага које су бомбардовале положаје исламиста. Ахмед Абаши, који блиско сарађује са ИД уз велику материјалну корист, је најодговорнији за киднаповање Срба, каже Вучић. Премијер је упитао САД да ли су знали да се на тој локацији налазе заточени Срби.

“Оно што је наша служба са 100 посто сигурности могла да потврди је да су наши држављани у Либији страдали у ваздушном удару америчких снага. САД је бомбардовала положаје Исламске државе”, навео је Александар Вучић на конференцији за новинаре. Премијер је упутио изразе најдубљег саучешћа породицама погинулих.

“Ово је тужан дан за нашу земљу”, нагласио је Вучић и додао да ће тела бити допремљена у понедељак у касним послеподневним сатима.

Вучић је рекао да је, према оперативним сазнањима најодгворнији за киднаповање припадник породице Ахмеда Абашија, која се бави кријумчарењем и пребацивањем људи према Италији, а који није припадник ИД, али блиско сарађује с њима.

Премијер је додао да је то била прва велика талачка криза с којом се суочила Србија, да је српска служба поступала изузетно професионално, и да верује да би грађани Србије били ослобођени да нису убијени у америчком бомбардовању.

Србија није никад директно преговарала с онима који су Србе отели, додао је, али је држала ствари под контролом и недељно добијала доказе о здравствнеом стању двоје држављана, као и да је српска служба сарађовала с руском, америчком и другим службама безбедности.

И данас је, како је рекао, разговарао с америчким службама и да по свему судећи они нису имали сазнања да се особе српске националсноти али и други странци налазе на локацији која је бомбардована.

“У сукобу других земаља, али и туђих интереса, као страшна колатерална штета, страдали су Срби, али и неки други”, рекао је Вучић, додајући да су либијске снаге нудиле Србији заједничку акцију ослобађања, али да је процењено да би таква акција довела до много жртава.

Вучић је рекао и да је амбасадор САД изјавио саучешће Србији.

Ако сам крив за америчке бомбе, прихватам

“Ако сам крив за америчко бомбардовање, прихватам”, рекао је премијер Александар Вучић, одговарајући на наводе и оптужбе појединих медија да је за страдање двоје Срба у Либији одговорна власт у Србији, а да је он већ отпутовао у Лондон.

С друге стране, како је навео, неће да дозволи да неко вређа припаднике службе безбедности, који су радили даноноћно.

“Никада нисмо прошли тако да проблем не решимо, и ово смо били на путу да решимо, већ смо ослободили шесторо наших људи. И ове бисмо ослободили да није било америчких бомби”, поручио је премијер.

“А то да је мој НАТО, на то боље да не одговарам. Једино, што сматрам да Србија има довољно мудрих људи да никад не дођемо у ситуацију да се понове случајеви ни Милице Ракић ни многих других. А они који мисле да је решење у томе да се бијемо с целим светом, у томе нећу да учествујем”, додао је Вучић.

Како је навео, у сваком случају је спреман да постави питање, па и Американцима, да ли су знали ко се налази на локацији коју су бомбардовали.

“За сада смо добили незванични одговор од ЦИА, а ја чекам и званични одговор на то питање”, закључио је премијер.

Понашаћу се у најбољем интересу Србије

Вучић каже да није спреман да заоштрава и квари односе са САД, јер су нам они потребни као пријатељи и партнери, а не као непријатељи, те ће се зато понашати озбиљно и одговорно, у најбојем интересу Србије.

Премијер је рекао да није тешко од САД направити непријатеље, али да то неће вратити животе страдалих.

То, приметио је, није зато што он није храбар, јер, додао је, још два месеца ће бити премијер и имаће петљу и храбрости да сваком каже шта мисли.

“Али, то што ћу некога да опсујем сад неће вратити у живот Јовицу и Слађану. Тако да ћу да се понашам озбиљно, одговорно и у најбољем интересу Србије. Макар то не било у најбољем интересу мом лично, нити политичке странке коју водим”, казао је премијер.

Ако неко зна ко је терориста у Либији, а ко није, нека каже

Вучић је изјавио је да је Србија о ослобађању двоје отетих држављана у Либији преговарала са различитим представницима крила либијских власти, а да се њихова отмица “извесно” није догодила случајно.

Вучић је рекао да је само БИА имала његово одобрење да у потпуности руководи случајем отмице и да су тражени најбољи начини да се отети ослободе.

“Ако ми ви кажете ко је у Либији терориста, а ко није, свака вам част”, рекао је Вучић и додао да је било безброј посредника који су, како је навео, “нудли свакојака чуда”.

“Човек по имену Гануди давао је контрадикторне информације о самој отмици и о његовим контактима са нашим људима постоје веома контрадикторне информације. Ставови присутних Либијаца о самом виђењу отмице драматично су различити у односу на оно што су рекли поједини српски држављани”, рекао је Вучић.

Истакао је да је српска служба разговарала са руском, америчком, аустријском, чешком, италијанском службом безбедности, те да су најконректније информације добијене од Шпаније, 12. фебруара, о локацији отетих, коју је касније БИА проверавала са америчком ЦИА и ФБИ.

Упитан како је и зашто је дошло до отмице и да ли је била циљана, Вучић је рекао да верује да се није догодила случајно.

“Са извесношћу могу да кажем да се није догодила случајно, према информацијама којима наше службе располажу. Питање је само да ли су баш они били мета, ја бих рекао да не. Они су се случајно или грешком нашли у том аутомобилу”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, према његовим сазнањима, Министарство спољних послова није дало налог за путовање током кога су у Либији отети српски држављани, иако је то уобичајена пракса, али је одбацио спекулације да је у конвоју било новца.

Премијер је рекао да у Либији има 250 српских држављана које су власти молиле да напусте ту земљу и додао да се он залаже да се Амбасада у Триполију затвори, али ће се консултовати са Министарством спољних послова.

Породицама погинулих држава ће помоћи колико може, каже Вучић и додаје да је имао најтежи задатак да ту информацију саопшти породицама.

Возач и служžбеник српске амбасаде у Либији, Јовица Степић и Слађана Станковић, отети су 8. новембра проšшле године.

6 коментара

  1. Какав демагог и фолирант! Лепо су га научили Амдриканци и Енглези, али ваљда ни овај слуђени српски народ није без мозга.

  2. Pita on.A ko pazljivo slusa primetice da je on na jucerasnjoj konferenciji za stampu rekao da su znali istina bez potvrde.Traziti potvrdu je mnogo diletantski i kako rece prethodnik demagoski.Mene muci druga stvar.Nije ovo iznudjeni potez,mudrih politicara.Ovo je izdaja sa predumisljajem jer su se oni dolaskom na vlas obavezali da ce ispuniti sve obaveze prethodnih.Mi nismo razumeli sta to znaci.Sada poltroni pisu kako je potpisaso Vuk,izdajnik.Kostunica izdajnik a oni su mudri politicari.Nesecam se da je neko u mom pamcenju uradio ovako nesto.

  3. РАДОСЛАВ

    Преображени Вучић каже питаће Американце дали су знали да у том кампу, свашта нам рече. Кога то његови пријатељи питају када желе некога да бомбардуји или да започну негде рат. Бацили су бомбу на Милицину кућу у селу Батајница и убили дете, бацили бомбе на болницу у Београду, бомбардовали цивилни воз и кога су убијали цивиле. Вучић и Николић јуче у парку Пионир испред председништва Србије добили су одговор на њихову издају српских националних интереса на САБОРУ СРБА да САБОРУ било је више од десет хиљада МЛАДОДОГ СВЕТА САБОРНИКА и неко рече: УСТАНАК који је бурно поздрављен присутне МЛАДОСТИ. Гос, Вучићу, Николићу и Дачићу ВИСТЕ ставили потпис и печат Србије што су вам припремили ЖУТИ-КАРТЕЛ И ВАШИ ПРИЈАТЕЉИ из ЕУ-НАТО ИМПЕРИЈЕ. Време је дасе уразумите!!!

  4. “Вучић је рекао и да је амбасадор САД изјавио саучешће Србији.”

    Od kada se to saucesce najvaljuje?
    Jel to tamo tako na tom zapadu…? … a kooliko puta se najvise moze najaviti?

  5. Sama akcija je bila nelegalna kao i ubistvo svih poginulih, ne samo nasih gradjana. Ako nasoj politickoj gospodi samo smeta to sto su nasi ljudi poginuli, znaci li to da nemaju nista da kazu protiv, prakticno, ubistava bez sudjenja, bombardovanja i intervencija u tudjoj zemlji bez UNO mandata?
    Znaci li to da je njihova poruka Amerikancima: “Ubijajte gde vam padne na pamet, nemamo nista protiv, samo nas ne dirajte ako ikako mozete, ili bar kazite da niste znali”.

  6. Цитат: „А то да је мој НАТО, на то боље да не одговарам. Једино, што сматрам да Србија има довољно мудрих људи да никад не дођемо у ситуацију да се понове случајеви ни Милице Ракић ни многих других. А они који мисле да је решење у томе да се бијемо с целим светом, у томе нећу да учествујем“, додао је Вучић.”

    Из овога закључујем да све земље које нису у НАТО ратују са њим или са ЕУ, па треба поставити питање Швајцарској докле мисли да ратује са НАТО и “целим” светом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *