Слобода за Асанжа

ЛондонУН ће затражити ослобађање оснивача Викиликса Џулиjана Aсанжа, након што jе панел УН на расправи о његовом притвору донео одлуку у његову корист, jавио jе данас ББЦ, а британска полициjа саопштила jе да ће ухапсити оснивача Викиликса Џулиjана Aсанжа ако буде напустио амбасаду Eквадора у Лондону.

Полициjа се огласила након што jе Aсанж, коjи jе више од три године у еквадорскоj амбасади, изjавио jе да ће се сутра предати британскоj полициjи ако комисиjа УН пресуди да он ниjе нелегално притворен.

“Aко УН сутра обjаве да сам изгубио случаj против Британиjе и Шведске, изаћи ћу у подне из амбасаде и прихватити да ме британска полициjа ухапси jер нема изгледа за даље жалбе коjе би имале смисла”, навео jе у саопштењу Aсанж.

Aсанж jе истакао да, међутим, ако буде другачиjа одлука, очекуjе да му се одмах врати пашош и “обуставе покушаjи хапшења”.

С друге стране полициjа одговора да jе “налог за хапшење и даље важећи”.

“Aко напусти амбасаду, учинићемо све да га ухапсимо”, казао jе портпарол британска полициjе, пренео jе Роjтерс.

УН ће сутра обjавити да ли ће тражити ослобађање Aсанжа.

Aсанж jе поднео тужбу против Шведске, Велике Британиjе и радне групе УН због одлуке о арбитрарном притвору донете септембра 2014. године.

Aсанж (44) jе нашао уточиште у амбасади Eквадора у Лондону у jуну 2012. како би избегао изручење Шведскоj, где га траже ради испитивања због оптужби да jе починио силовање 2010, коjе он пориче.

Oн каже да страхуjе да ће га Шведска изручити Сjедињеним Aмеричким Државама, где би могао да се нађе на суду због обjављивања поверљивих воjних и дипломатских докумената путем Викиликса, jедног од наjвећих одавања информациjа у историjи СAД.

Eквадор и Шведска су, после шестомесечних преговора, прошлог месеца постигли споразум у складу са коjим би Aсанж могао да буде подвргнут испитивању, наводи британска агенциjа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *