Печат недеље

Русија држи четвртину светског тржишта оружјем

Русија оружјеСАД и Русија и даље су највећи трговци оружјем у свету, заједно заузимајући 58 одсто глобалног светског тржишта, указује најновије истраживање Стокхолмског института за истраживање мира. Остале земље на листи далеко заостају за ове две државе. Стокхолмски институт, један од најуваженијих у свету, „освежио“ је своју статистику о међународној трговини оружјем у фебруару. Међу првих пет, поред САД и Русије налазе се и Кина, Немачка и Француска. Према овом истраживању, у периоду од 2011. до 2015. Русија је држала четвртину укупног светског тржишта оружјем, док САД обухватају 33 посто. Руска војна индустрија продала је оружје у 50 земаља, а главни клијент јој је Индија, која је купила 39 одсто свег продатог оружја. Главни клијенти САД били су Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и Турска. Све ове три земље дубоко су умешане у сукоб у Сирији, као и многе друге сукобе на Блиском истоку.

Гашићев наследник

У суботу увече, пред истек законског рока, премијер Србије Александар Вучић предложио је Скупштини Србије да, уместо разрешеног Братислава Гашића, за новог министра одбране именује Зорана Ђорђевића, (до)садашњег државног секретара у овом министарству а уз то и председника Политичког савета за родну равноправност Владе Републике Србије и националног директора за наоружање.
Према најавама, посланици Скупштине Србије ће о Гашићевом наследнику можда гласати већ до краја текуће седмице.
Ђорђевић се сматра привременим решењем за функцију министра одбране, будући да се очекује да ће на овом месту остати само до сазива нове Владе Србије, после избора најављених за ово пролеће.

Мустафин коментар

Виши суд у Нишу донео је прошле недеље првостепену пресуду којом су – у одсуству – на по 15 година затвора осуђена осморица припадника терористичке Ослободилачке војске Косова, због убиства шесторице наших војника – Владимира Радоичића, Илије Павловића, Миладина Гобељића, Милана Бундала, Милоша Павловића и Мирослава Јоцића – у рејону карауле Кошаре на граници с Албанијом 30. септембра 1998. године.
Наше војнике, како је утврдио нишки суд, убили су Шићер Миљоку, Џафер Гаши, Дермуш Гацафери, Дем Маљоку, Аргон Исуфи, Антон Чуни, Алија Рабит и Рустем Бериша.
Посебну пажњу, међутим, а уз то и бес, изазвала је реакција приштинског премијера Исе Мустафе на пресуду Вишег суда у Нишу: „Дошли су да убијају и истребе наше људе са наше земље и из њихових кућа, и добили су одговор какав су заслужили.“
Иса Мустафа, иначе, као председник приштинске власти предводи бриселске преговоре о нормализацији односа са Србијом.

Пензионисање напредњака

Партија уједињених пензионера Србије, ПУПС Милана Кркобабића, на предстојећим изборима наступиће у коалицији са Српском напредном странком уместо са Социјалистичком партијом Србије и Јединственом Србијом, с којима је наступала још од избора 2008. године.
Одлука о изборном савезу СНС-а и ПУПС-а јавности је саопштена прошлог петка, после састанка лидера двеју партија који је трајао мање од сата. Интересантно, само дан раније је Александар Антић, заменик председника СПС-а, изразио очекивање да ће до краја те недеље ПУПС саопштити да остаје у досадашњој коалицији, као што је нешто раније већ учинила Јединствена Србија Драгана Марковића Палме. ПУПС-ов (не)очекивани заокрет, ипак, није изазвао бурнију (јавну) реакцију СПС-а, лидер напредњака и актуелни премијер Александар Вучић изјавио је: „Нисам заинтересован за замерке… Не интересује ме да ли се неко љути или се не љути. Ко хоће, може да се удружује, могу и сви да иду против нас.“
Овакав развој догађаја сугерише да ће СНС, у предстојећој кампањи, покушати да смањи рејтинг коалиције окупљене око СПС-а и његовог лидера Ивице Дачића, али и да ће Дачић настојати да интензитет сукоба са СНС-ом сведе на што мању меру, рекло би се, због жеље да остане у власти и након предстојећих избора што ће, како сада ствари изгледају, пре свега зависити од (добре) воље СНС-а.

Сеул и Вашингтон вежбају инвазију на Северну Кореју

Више од 90.000 јужнокорејских војника и око 15.000 америчких спровешће војну вежбу „превентивног удара“ на симулиране севернокорејске ракетне силосе, у знак одговора на прошломесечне ракетне тестове Пјонгјанга. „Овогодишње операције укључују заузимање кључних објеката који се налазе дубоко на територији Северне Кореје, у близини њене северне границе“, рекао је један високи јужнокорејски војни званичник. „Сценарио укључује и употребу специјалних снага у пограничним подручјима близу Кине и Русије“, додао је он прецизирајући да ово има за циљ одвајање Северне Кореје од својих савезника Москве и Пекинга, у случају рата. Број јужнокорејских трупа укључених у вежбе које почињу 7. марта биће један и по пут већи од прошлогодишњег, а број америчких маринаца и других снага учесника у вежбама биће већи четири пута. Иако су до сада спроведене бројне заједничке војне вежбе, ове су највеће од како је 2008. усвојен садашњи формат војне сарадње САД и Јужне Кореје. Обично, ове војне вежбе за циљ имају одговор на севернокорејску инвазију и контранапад, али сада ће бити офанзивне.

Џеб Буш одустао од кандидатуре

Бивши гувернер Флориде Џеб Буш одустао је од трке за републиканску номинацију за председничког кандидата на овогодишњим изборима будући да је изгубио на страначким изборима у Јужној Каролини од Доналда Трампа, Марка Рубија и Теда Круза. „Вечерас прекидам своју кампању“, рекао је Џеб Буш својим присталицама пошто је Доналд Трамп однео значајну победу у Јужној Каролини. „У овој кампањи држао сам се својих принципа одбијајући да се повинујем политичким ветровима“, додао је он. Буш је кампању за републиканску номинацију за председничког кандидата званично покренуо 15. јуна 2015, шест месеци након што је најавио да ће се укључити у ову трку. Бушов неуспех да обезбеди значајнију подршку за своју кандидатуру произашао је из негативне репутације коју ужива његов брат, бивши председник Џорџ Буш, па многи не желе да виде и трећег члана ове породице у Белој кући. Џеб је отворено рекао да је његов брат његов најважнији спољнополитички саветник, те да је од њега научио „како се штити домовина“. У овом смислу залагао се за повећање војних трошкова и „оштрији“ приступ Русији. Буш је руског председника Владимира Путина називао „силеџијом“ и тражио распоређивање више НАТО трупа у Пољској и балтичким државама, као и повећање америчких војних вежби у региону. Овакав приступ Бушу је обезбедио шесто место у Ајови, а четврто у Њу Хемпширу и Јужној Каролини – био је далеко испод осталих претендената, Трампа, Круза и Рубија.

СНП: Подићи мере безбедности на мигрантској рути

Поводом најновијег жестоког окршаја групе миграната из Алжира и Марока на београдској аутобуској станици (среда 24. фебруар), у коме је један човек озбиљно повређен, Српска народна партија (СНП) захтева подизање мера безбедности у главном граду и на целој мигрантској рути кроз Србију како би се наше становништво заштитило од неконтролисаног излива насиља које прети од миграната.
СНП примећује да и повређени Мароканац и Алжирци који су га напали долазе са подручја у којима није ратно стање, и пита надлежне органе откуда мигранти из ових земаља у Србији када постоји одлука да се у Србију и, даље, у Европску унију, не примају мигранти из земаља које нису погођене ратом.
СНП још од првог таласа миграната са Блиског истока и северне Африке који су почели да пролазе кроз Србију упозорава на опасност од миграната на територији Србије. Данас међусобни обрачун међу тим људима − следе ли сутра, као пре неки дан када је мигрант из Ирака напао продавачицу и ранио полицајца у центру Београда, све чешћи напади на недужне грађане − пита СНП.

Инцидент на предавању Мајкла Дeвенпорта

Пред почетак предавања шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Дeвенпорта на ФПН-у троје присутних је протестовало због његовог доласка. Они су почели да звижде и да вичу „Окупација, ово није демократија, ми смо присиљени на вас“. Две особе које су протестовале одмах су изведене из сале, а трећа је накнадно натерана да изађе. Девенпорт је прокоментарисао да му се чини да то постаје уобичајена пракса на оваквим догађајима и да је недавно имао сличну ситуацију на скупу у Хотелу „Метропол“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *