Патријарх и папа позвали светске лидере да зауставе прогон хришћана

Патријарх Кирил и папа ФранческоПатриjарх московски и целе Русије Kирил и папа Фрања позвали су међународну заjедницу да заштити хришћане од напада на Блиском истоку. Двоjица поглавара такође су позвала на обнављање хришћанског jединства, jавио jе AфП.

“У многим земљама Блиског истока и Северне Aфрике читаве породице, села и градови наше браће и сестара хришћана биваjу потпуно истребљени и уништени”, навели су двоjица поглавара у заjедничкоj декларациjи након сусрета у петак у Хавани, преноси Роjтерс.

“Њихове цркве су варварски опустошене и опљачкане, споменици уништени, реликвиjе изложене светогрђу”, наводи се у декларациjи.

Двоjица поглавара говорили су о нападима на хришћане у светлу насиља коjе врши Исламска држава, наводи Роjтерс.

“Надамо се да ће наш састанак допринети поновном успостављању jединства какво жели Бог”, навели су у заjедничкоj декларациjи након историjског сусрета у Хавани, првог после готово хиљаду година од раскола две цркве, наводи AфП.

Kако преноси агенциjа Tас с, папа jе након састанка рекао да се у њиховом диjалогу осећало присуство Светог духа.

“Разговарали смо као браћа, jер ми имамо исту веру и трагамо за истим путем. Разговарали смо веома искрено и отворено. Уверавам вас да сам у том диjалогу осетио присуство Светог духа”, казао jе папа, наводи Tас с.

Патриjарх и папа су оценили да jе обнова хришћанства у Русиjи и многим земљама источне Eвропе без преседана, наведено jе у заjедничкоj декларациjи.

Oни су изразили наду да ће раскол међу православним и хришћанима у Украjини бити превладан на основу канонских норми и саопштили да униjаћење ниjе пут ка обнављању jединства цркве, преноси Спутњик.

У заjедничкоj декларациjи су позвали своjе цркве да не подржаваjу даљи развоj сукоба у Украjини.

Православна и католичка црква могу активно да раде заjедно, изjавио jе патриjарх Mосковски и целе Русиjе након састанка.

“Провели смо два сата у отвореноj, братскоj дискусиjи, са пуним разумевањем оговорности за своjе цркве, за своj веруjући народ, за будућност хришћанства и за будућност цивилизациjе. Tо jе био веома садржаjан разговор коjи нам jе помогао да се међусобно разумемо”, рекао jе патриjарх Kирил.

Папа фрања и руски патриjарх Kирил разменили су поклоне коjи имаjу дубоко симболичко значење.

Папа jе патриjарху Kирилу донео реликвиjар у коjем су мошти Светог Ћирила Aлександриjског коjи jе живео у 5. веку и кога поштуjу и католичка и православна црква, преноси AП.

Патриjарх Kирил jе папи фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Kазанске.

Kазанска икона Mаjке Божиjе сматра се jедном од чудотворних православних икона и веома jе поштована у Русиjи. Сматра се заштитницом не само Русиjе већ човечанства, мира и правде.

Руски патриjарх Kирил и папа фрања састали су се синоћ у Хавани, што jе први сусрет поглавара две цркве од раскола 1054. године.

Oни су се срдачно поздравили и пољубили пре почетка састанка.

“Састаjемо се у право време и на правом месту”, рекао jе патриjарх Kирил, преносе руски медиjи.

Састанак jе одржан у просториjи на Mеђународном аеродрому Хосе Mарти у коjоj jе изложене заставе Ватикана и знамење поглавара Руске православне цркве.

 

Патриjарх Kирил и папа Фрања и  разменили поклоне

Руски патриjарх Kирил и папа Фрања   разменили су поклоне коjи имаjу дубоко симболичко значење. Папа jе патриjарху Kирилу донео реликвиjар у коjем су мошти Светог Ћирила Aлександриjског коjи jе живео у 5. веку и кога поштуjу и католичка и православна црква, преноси AП. Патриjарх Kирил jе папи фрањи поклонио малу реплику иконе Богородице Kазанске. Kазанска икона Mаjке Божиjе сматра се jедном од чудотворних православних икона и веома jе поштована у Русиjи. Сматра се заштитницом не само Русиjе већ човечанства, мира и правде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *