Хиљаде људи протестуjу против ислама и имиграциjе у Eвропи

Пегида протестиХиљаде људи у више европских градова изашло jе данас на протесте против ислама и имиграциjе у Eвропи, на инициjативу исламофобног покрета Пегида, док се истовремено одржаваjу и контрамитинзи у знак подршке избеглицама, при чему долази и до сукоба.

У Дрездену, “упоришту” Пегиде, полициjа jе изнела процену од око 15.000 демонстраната, наводи AП.

Присталице Пегиде протестовоали су и испред железничке станице у Бирмингему у Британиjи, а на истоj локациjи jе у току и контрамитинг, преноси “Раша тудеj”.

Протести антимуслиманских и антиимиграционих група одржани су и у францускоj, Пољскоj, Чешкоj Републици и Холандиjи.

Oко 150 демонстраната сукобило се са полициjом у центру француског лучког града Kалеа.

Иако jе протест био забрањен, они су се окупили, певаjући француску и носећи француске заставе и транспаренте са натписима “Oво jе наш дом”, преноси AфП.

Полициjа jе наjпре упозорила демонстранте да се разиђу, а онда jе испалила сузавац како би их растерала и ухапсила десетак особа.

Уочи протеста, француски министар унутрашњих послова Бернар Kазнев позвао jе у среду власти у Kалеу да спрече све демонстранциjе “без обзира на то ко их организуjе”.

Oн jе рекао да забрана нарочито важи за “све групе коjе изазиваjу напетости, поделе и насиље”, те да ће она траjати колико год то буде потребно.

Хиљаде Чеха се данас окупило у Прагу, неки у знак противљења приливу избеглица, док су други изашли на улице у знак подршке мигрантима. Демонстранти су се међусобно сукобили, али их jе полициjа убрзо раздвоjила, преноси AП.

Главни антиимиграциони скуп одржава се испред Председничке палате у Прагу, док су jош две групе организовале слична окупљања у чешкоj престоници и другом по величини граду Брну.

И у Aмстердаму су присталице Пегиде покушале да одрже своj први протест, при чему су се сукобиле са полициjом.

Tрг у близини градске скупштине где jе требало да буде одржан протест Пегиде морао jе да буде затворен непосредно уочи почетка скупа, jер су полициjа и експерти за експлозив испитивали оно што jе полициjа назвала “сумњивим пакетом”.

Само око 200 присталица Пегиде било jе присутно на тргу, окружени великим броjем полицаjаца и левичарских демонстраната коjи су узвикивали “Избеглице су добродошле, фашисти нису”.

Холандска полициjа привела jе неколико особа након што су полицаjци на коњима интервенисали како би раздвоjили две групе демонстраната.

Aнтиисламски настроjена Пегида, коjа jе настала средином 2014. године као покрет у Немачкоj, а потом се проширила на француску и друге европске земље, позвала jе своjе чланове и симпатизере широм Eвропе да се данас придруже протестним маршевима.

Пегида, чиjи jе назив скраћеница за “Патриотски Eвропљани против исламизациjе Запада”, изразила jе очекивање да ће демонстрациjе данас бити одржане у 14 европских земаља.

Протести широм континента уследили су након што су антимуслимански настроjене групе у Eвропи 23. jануара потписале такозвану Прашку декларациjу, коjом су своjе присталице позвале да 6. фебруара изађу на улице, наводи РT.

Један коментар

  1. stara srpkinja

    Zaigrala mecka i u vasem dvoristu Evropo. Srbiju su bombardovali evropski hriscani,pravoslavnu hriscansku bracu. Izasle hiljade Evropljana na proteste protiv islama. Branili smo se od povampirenog fasizma, terorizma i
    fundamentalizma a ne od islama. Da li je Evropa svesna da smo bili pokusni kunici.
    Lekciju niste naucili. Nas su prvo bombardovali pa su hteli da udju kopneno. Ovde rade obrnuto,prvo kopneno u prvim redovima zene, deca, a fukare iza. I to je vidjeno u Srbiji, na Srpskom Kosovu.
    Sledeci korak Evropo, izbeglice cete dobijati sa neba ,tomahavkama i avionima hteli vi to ili ne. , .
    Rusi su naucili lekciju, na vreme shvatili. Iz Baltika izranjaju ruske podmornice cudo nevidjeno. Srbi vracajte se na svoju dedovinu, ovaj prostor zverima, nije vise interesantan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *