Хашка сенка српских избора

Војислав ШешељПише Никола Врзић

Зашто Хашки трибунал баш сада захтева изручење троје српских радикала, и зашто ће тек сада, скоро 13 година од почетка суђења, изрећи пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу?

Хашки трибунал, с којим смо мислили да смо окончали сарадњу још када смо му изручили генерала Ратка Младића 2011. године, што очигледно није тачно јер и не сме да буде – чему би иначе овај суд служио ако не служи (и) за уцену Србије – поново постаје фактор у овдашњој политици. Можда не онолико значајан и кључан као што је био раније, али довољно значајан да би у Србији могао да изазове тензије какве нам – нама, српској јавности и друштву – у предстојећем времену изазова засигурно нису у интересу.

А коме те (могуће) тензије јесу у интересу? Пошто је реч у суду, помислили бисмо да се ради о стицају околности јер је правда, јел’, слепа, те да скривених интереса нема. Али овде није реч о било којем суду већ о Хашком трибуналу, чијим деловањем – раскринканим захваљујући „Викиликсовим“ депешама америчке дипломатије – не управљају правда и њено политичко слепило него интерес и воља Сједињених Америчких Држава. Што васкрс хашких тензија чини нарочито занимљивим за проучавање.

[restrictedarea]

РАДИКАЛИ НА УДАРУ Елем, удесило се тако да је Хаг, одједном, од Србије затражио четворо радикала у двама (лабаво) повезаним случајевима. Случај један: тражи се хапшење и изручење функционера Српске радикалне странке Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића; оптужница против њих троје, због наводног утицања на сведоке и ометања правде у поступку против Војислава Шешеља, подигнута је још 30. октобра 2012, 13. јануара 2015. издат је и налог за њихово хапшење, а читав случај је обелодањен тек пре два месеца, 1. децембра прошле године. Случај два: Хаг истовремено тражи и трансфер председника СРС-а Војислава Шешеља у Хаг ради изрицања пресуде. „Још нема тачног датума када ће пресуда бити изречена“, рекао је Расим Љајић, председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом. „Трибунал тражи да Шешељ буде на изрицању пресуде. Начелно је речено да ће изрицање бити до 31. марта.“

Сувишно је и подсећати, али ето: и Шешељ, и Јојић, Радета и Остојић, најавили су да у Хаг добровољно отићи неће. Другим речима, на Влади Србије је да их ухапси и пребаци у Хаг, или да због њих уђе у сукоб с Хашким трибуналом и његовим спонзорима. До сада влада је успевала да се задржи у неутралном простору; радикале (очигледно) не хапси упркос хашком захтеву, коме се истовремено и не супротставља отворено како би отворени сукоб избегла. Судећи по појачаним хашким захтевима – трибунал је ове среде „позвао власти Србије да без одлагања ухапсе и изруче“ троје оптужених чланова СРС-а – времена за ову врсту неутралности све је мање.

Све се, при томе, одвија у време у коме Србија очекује ванредне парламентарне изборе, неформално већ расписане. Па отуда и питање какав то план стоји иза овако произведене нестабилности, баш у овом осетљивом тренутку? Под претпоставком, разуме се, да хашка правда заиста није слепа као што би морала да буде.

 

ДВА ЛОША РЕШЕЊА С једне стране, имајући у виду да су радикали показали да обезглављени не умеју да пређу цензус, одвођење Шешеља у Хаг усред предизборне кампање могло би да послужи овој сврси. Јер, како то недавно на америчкој „Слободној Европи“ рече Џејмс Кер-Линдзи, „нико ко има зрно здравог разума не би желео да види повратак Српске радикалне странке у парламент; то је, као што знамо, једна врло непријатна скупина“.

С друге пак стране, повиновање званичног Београда хашком захтеву у виду хапшења Шешеља и његових сарадника, и сав пропратни циркус који би радикали засигурно приредили, премијеру Александру Вучићу и његовој Српској радикалној странци додатне гласове не би донели, а многе би му одузели засигурно. Супротни сценарио, улазак у сукоб са Хагом и Западом због Шешеља, Вучићу много патриотских поена неће донети, али ће зато ојачати проевропски фронт против њега. Што ће рећи да је ова хашка офанзива осмишљена лукаво, тако да актуелном премијеру понуди само избор између два лоша решења. Да ли јој је то и прави циљ, у коме су радикали само средство притиска? Како год, Вучићу ће бити потребно много умешности да не дозволи да ситуација ескалира толико да он заиста буде доведен у позицију да бира само између налога за хапшење Шешеља и троје радикала, и отвореног сукоба с ауторима овог налога. С тим у вези, врло ће интересантно – за посматрање са безбедне удаљености – бити и даље понашање Хашког трибунала и његових евроатлантских инспиратора. Колико ће инсистирати на хапшењу и испоруци четворо радикала? Колико се неће обазирати на потребу Београда да овај захтев не изврши? Када то будемо сазнали, знаћемо и колико је Западу стало да поремети Вучићев рејтинг уочи предстојећих избора. Јер, иако су њихова кожа и слобода у питању, тешко да су радикали права мета ове хашке заврзламе. Како, уосталом, рече споменути Кер-Линдзи, „већ сада је јасно да, чак и кад би екстремно десна Српска радикална странка ушла у парламент, да њених неколико посланика не би заправо имало никакав утицај на одлуке већине“…

[/restrictedarea]

6 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Ово је сенка на политичко стање међу Србима ма где живели. Очигледно наши непријатељи знају добро да успоставе дијагнозу , опомену шта нам је чинити у корист окупатора. Милан Недић спашаво је Србе прогнане из НДХа наци-фашистичке творевине. ЖУТИ-КАРТЕЛ са овима на власти прихвата понизно окупацију и отуђење КОСМЕТА од државе Србије. Србија нема институцију која ће се супроставити издаји. ПОСТАЛИ СМО ШТА ГОСПОДО???

  2. Haska INKVIZICIJA ponovo podgreva lomacu.Moze joj se, jer je Srbija
    jos na Vidovdan 2001 istakla beli barjak ,a kad dogori do nokata
    pise joj “protestna pisma. A nekad ?

    Kada je u septemru 1914 austrougarski general Gustav Golja,u pauzi
    granatiranja Beograda,uputio zahtev za predaju grada, general Zivkovic
    je kuriru odbrusio :”mars u p…. materinu ! ”
    I osuo nekoliko plotuna po zemunskoj obali.
    Eto inspiracije za dalju prepisku.Kad vec nemamo neku troglavu Bulavu.

  3. Navodno, zbog isteka mandata pojedinim sudijama!? Koliko je mandata do sada isteklo sudijama u prethodnih 12 godina “žilavljenja” u procesu Šešelj, pa ni ovog puta to ne mora da bude razlog! Ali perfidnost “tribunala” je dokazana, a bilans je deset “umrlih” / čitaj ubijenih / časnih Srba!

  4. Prestanimo vec jednom kukati ,sliniti i optuzivati sve poredu, od Haskog suda,Amerike, Njemacke , EU…………
    KRIVI SMO SAMI !!!!! Danas nam nista ne bi mogli da , od puca nad Milosevicem, IZDAJICE ne vode Drzavu!!! Niko nam ne moze oteti KOSMET , dok ga mi sami ( IZDAJNICKA ) vlada ne pokloni okupatorima. Ukoliko E U. nema alternative, onda ni VELEIZDAJA nema alternativu i da zavrsim poslovicim ” NAROD ZASLUZUJE KRALJA KOJEGA IMA ” !!

  5. sve su to srbi u srbiji krivi jedni izdajnici odlaze a drugi dolaze na vlast hag je sad pomutija srbe u srbiji za izbore hag dize seselja do ne besa asrbi ga brane i trce da glasaju za seselja srbine srbine znasli izabrati srbina za vladara

  6. izdajnici nam pruzaju sansu da ih se otarasimo svki put kada se raspisu novi izbori. Da li narod zna da prepozna istiunu od lazi saznacemo posle izbora. Ne slusate televiziju ne citajte novine , pa zar jos uvek niste shvatili da nas ovi vode u propast. Pa zar jos ima NE OPREDELJENIH?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *