Хафинтон пост: Хрватска забраздила у радикалну десницу

Huffinton post logoНакон Mађарске и Пољске, Хрватска jе jош jедна чланица Eвропске униjе коjа jе забраздила у радикалну десницу, пише амерички Хафингтон пост, уз опаску да се мало о томе прича, али да jе оно што се догађа у тоj држави узнемируjуће из демократске и европске перспективе.  

Нова хрватска влада блиска jе Oпусу деи, jедноj од наjутицаниjих организациjа у крилу Римокалтоличке цркве, у њоj има министара склоних ревизионизму и фундаментализму.

Након избора коjи су донели изjедначени резултат леве и десне опциjе и дужих постизборних преговора, десница jе ушла у коалициjу са независном листом Mост, констатуjе амерички дневни и додаjе да jе то “згодно име”, али и да се та “млада страначка формациjа”, покушала представити као опциjа ближа центру, но, блиска jе радикално верском миљеу.

O новом се министру културе (Златку Хасанбеговићу) се пуно прича. Долази из главне десне странке али савршено спаjа ову радикалну коалициjу. Oн jе млади историчар  склон ревизионизму. За њега jе историjа Другог светског рата „хипотеза“ коjу су диктирали побjедници. Oн сам склониjи jе пораженоj страни. наводи Хафингтон пост, преноси портал Индеx.хр.

Већ неко време, указуjе се, у медиjима се врти његова слика у усташкоj униформи. Реч jе о пронацистичкоj странци коjа jе водила геноцидну политику уперену против Jевреjа, Срба и Рома. С обзиром на своjе године, он у томе ниjе учествовао али jе ипак био члане неуоусташке групациjе.

Његова слика у усташкоj униформи, коjа jе сада предмет полемике, изашла jе деведесетих година у jедном екстремно десном часопису. Прво jе то негирао, да би се касниjе изговорио на грехе из младости. “Ниjе уверљив”, констатуjе оваj дневник.

Kао научник jе веома посвећено писао о jедном аспекту усташког проjекта. Идеjа jе била да се удруже муслимани и пронацистички католици против заjедничких неприjатеља.

Изjавио jе и да су они коjи говоре о исламофашизму до моћног jевреjског лобиjа чиjи jе циљ наштетити перцепциjи коjа постоjи о муслиманима.

“Прецизираjмо да jе нови министар бошњачки муслиман, што га не спречава да има заjедничке опсесиjе с радикалним католицима. На пример,  противљење хомосексуалном браку. Приjе три године удружење “У име обитељи”,  потпомогнута црквом, организовала jе референдум како би се брак уставно дефинирао као искључиво мушко-женска заjедница.

СДП jе тада узвратио доношењем Закона о животном партнерству, што jе еквивалент ПаЦС-а. (то jе француски закон тог типа коjи jе постоjао до правог отварања брака свима, 2013.) Tаj jе закон данас неупитно угрожен због нове владе коjа би такође могла довести у питање право на побачаj и интервенисати у слободу медиjа.

Нови премиjер подржава свог министра културе. Његов саветник за међународне односе jе такође члан Oпуса деи и баш као и министар културе, водио jе кампању против хомосексуалног брака.

Наjлуђа ствар у читавоj причи, пише Хафингтон пост,  jе пут самог премиjера (Tихомир Oрешковић) коjи jе, како се наводи, изронио ни од куда. Службено не припада ни jедноj странци, ниjе био на изборима. Jедва говори хрватски, са снажним канадским нагласком. Долази из канадске диjаспоре, претходно jе био везан уз фармацеутску индустриjу. Потпуно неочекивано таj привидно неутрални човек, католички ориjентисан, постао jе премиjер. “Mакар на папиру”, констатуjе лист.

“Стварни шеф те чудне коалициjе заправо jе Tомислав Kарамарко. Непопуларан и радикалан, подржава министра културе, свог штићеника. Слави што jе влада напокон састављена од оних „коjи знаjу да се прекрсте”. Tо jе терминологиjа коjа се у доба усташтва користила за стигматизирање конвертита (православаца или Jевреjа) коjи су емигрирали да би избегли злу коб.

Иако грађани нису гласали за овакву опциjу, ова би чланица EУ могла закорачити уназад, наводи Хафингтон пост, преноси Индеx.хр.

2 коментара

  1. Koja sramota kvislinzi i strani plaćenci koji provode vlast u Srbiji za svoje zapadne gazde morali su odustati od danskog dokumentarnog filma „ Masakar u Dvoru na Uni“ koji se bavi zločinom počinjenim za vreme „ Oluje“ Da ne bi uvredili Hrvate čiju povest zapad ulepšava do bola dok u isto vreme hrvatski premijer govorom mržnje objašnjava princu Čarlsu o srboćetnicima kako su granatirali banske dvore i ubijali Hrvate širom Hrvatske. Ko to stalno od vremena Broza Srbima ne dozvoli istinu dok drugi plasiraju svoje laži, to samo dokazuje da Srbijom ne vladaju Srbi nego strani plaćenici. Srpski narod se za ništa ne pita potpisuju se bitni dokumenti bez podrške naroda. Marionete će izvršiti sve za novac rasprodaju njive i fabrike hrvatskim tajkunima, Todoriću, Ergoviću, Tedešiju i drugima dok naše tajkune uništavaju na sve načine.

  2. Kad paganska Amerika i Evropa nekog kude, znaj da su ti na dobrom putu. Ja smatram da su Hrvati potpuno u pravu sto zele da zabrane abortus i gej brakove. Tu treba da im dignemo kapu. Kod nas nesrecnih Srba niko u vlasti i ne pomislja na to. a i mi sami i nasa Crkva (mislim na odgovorne za odnose sa javnoscu) ne radimo nista povodom toga: ‘Pleme moje snom mrtvijem spava’. Samo pojedinci koji se smatraju fanaticima i odbaceni su od sredine. Treba da nas je sramota, da jereticka rimokatolicka crkva vise brine o Bozjim zakonima nego mi, kod kojih se osvecena vodica ne kvari, kojima se Oganj pali svake godine u Jerusalimu, ciji Sveci cine cuda po svetu. Ne bi nama vladali izdajnici da mi valjamo, ne bi se u Crkvi desavali lomovi da mi idemo u tu Crkvu. Nedeljom u Crkvu dolazi pola procenta Srba. Doduse nije lako biti Srbin Pravoslavac. To je najvisi domet. Al nema nam druge nego da se pomolimo Bogu da nas vrati na svoj put. Onda ce Hrvati i moderni pagani da nam lizu noge i mole za oprost koga cemo da im damo ako se stvarno pokaju i vrate sebi tj nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *