Бивши агент МИ6: Москва и Асад близу победе у Сирији

Сирија борбеЗахваљујући руској подршци, војска Башара eл Асада нашла се близу победе у Сирији, пише у чланку за Хафингтон пост бивши сарадник британске обавештајне службе МИ6 Алистер Кук.

Почетком фебруара сиријска војска је пресекла главне канале снабдевања милитаната на северу Алепа који воде из Турске. Настављајући офанзиву, снаге Башара ел Асада ће ускоро опколити терористе у Алепу. Ако се сиријска војска уједини са Курдима, скоро све снаге Нусра фронта и ДАЕШ-а наћи ће се у „котлу“.

На граници са Турском остаће само један коридор који контролише ДАЕШ који могу прекинути сиријски Курди који се налазе источно од Еуфрата. Иако је Анкара изјавила да им неће дозволити да пређу западну обалу реке, сами Курди не искључују овакав развој ситуације, пише бивши британски обавештајац Алистер Кук.

Москва је дала на знање да намерава да прекине све канале између Турске и Сирије које контролишу терористи. Министарство одбране Русије је пре неки дан изјавило да има доказе да је Турска извршила инвазију на територију Сирије. Аутор чланка не искључује да је то било упозорење руске стране Анкари. Како год, ако Турска заиста почне војне акције у Сирији, НАТО ће је само на речима подржати, док ће Русија имати очигледну предност у ваздуху, пише Кук.

„Ако се директно говори, ситуација у Сирији, по свему судећи, не развија се према „пукотини“, како су изјављивали многи западни политичари, већ у страну очигледног војног завршетка“, нагласио је аутор чланка. Преговарачки сто, по његовим речима, налази се, не у Женеви, већ „на бојним пољима у Идлибу и Алепу“.

На крају Сирија може постати јака регионална држава, док ће Русија и Иран бити победници, сматра Кук. Западним земљама које су навикле на неодређене завршетке сопствених војних интервенција неће бити лако да то прихвате, закључио је аутор.

http://rs.sputniknews.com/

3 коментара

  1. Sorija je znacajna po nekim pitanjima za Srbiju

  2. Ništa novo mr. Huk! Pokrenuli ste Rusiju i sad će se pitati ona za planetarna dogadjanja! Još koje marketinško koprcanje i vaša misija je završena! Sirija je SAMO simbolika!

  3. Naravno,sad će doći Američka konjica sa svom mogućom silom da se priključi pobedniku i na sva usta posle pobede nahvali svoj učinak i kako ništa bez njih ne bi uspelo a usput opljačkaju sve što vredi od poražene strane počevši od bitnih ljudi pa do novih tehnologija(naravno ne ISIS-ovih već onih koje su pale njima u ruke a nisu Američke),zlata i ostalog plena.O uništavanju dokaza svoje pomoći ISIS-u nema smisla ni pričati.Stara Američka doktrina kojom mažu oči svetskoj javnosti,barem onoj polovini na zapadu koja još uvek gleda BBC i CNN pa još i veruje u to što vidi i čuje…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *