Саудијска Арабија: Прекид односа са Ираном, дипломатама рок од 48 сати

Saudijska Arabija 660x330Саудијска Арабија саопштила је данас да прекида односе са Ираном због упада у саудијску амбасаду у Техерану, а особљу иранске дипломатске мисије је наложено да у року од 48 сати напусте земљу, пренео је Танјуг.

Овај потез представља погоршање дипломатских односа два регионална ривала после погубљења шитског свештеника Нимр ал Нимра у Саудијској Арабији, пренео је Ројтерс.

Саудијски министар спољних послова Адел ел Џубеир изјавио је на конференцији за новинаре да Ријад неће дозволити да Исламска Република угрози безбедност сунитске краљевине.

„Краљевина, у светлу ових дешавања, објављује прекид дипломатских односа са Ираном и тражи од представника дипломатских мисија амбасаде, конзулата и канцеларија да оду у року од 48 сати. Амбасадор је позван да би их о томе обавестио”, казао је саудијски министар.

Џубеир је навео да је напад у Техерану изведен, како је казао, у складу са ранијим иранским нападима на стране амбасаде и иранском политиком дестабилизације региона стварањем „терористичких ћелија” у Саудијској Арабији.

Саудијска Арабија погубила је јуче 47 људи осуђених за тероризам, укључујући истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимра, који је био централна личност 2011. године у демонстрацијама против режима инспирсаних „арапским пролећем”.

Његово погубљење је изазвало жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона.

Ирански демонстранти упали су рано јутрос у амбасаду Саудијске Арабије у Техерану, гневни што је Ријад погубио истакнутог шиитског свештеника.

Демонстрати, који су се у знак протеста окупили испред амбасаде, упали су у зграду и почели да пуцају, након чега их је полиција удаљила, јавила је иранска новинска агенција ИСНА.

На фотографијама које су се појавиле на Твитеру виде се делови унутрашњости саудијске амбасаде у пламену и уништени комади намештаја.

Саудијска тв станица „Ал Арабија” је јавила да су саудијске дипломате, евакуисане из Ирана после напада на амбасаду, допутовале у Дубаи и да су на путу за домовину.

Иранска Револуционарна гарда запретила је „тешком осветом” саудијској сунитској краљевској династији због погубљења Нимра, кога Ријад сматра терористом, али који је у Ирану слављен као заговорник права маргинализоване шиитске мањине у Саудијској Арабији.

Нимр, најгласнији критичар саудијске династије међу шиитском мањином, важио је за лидера млађих шиитских активиста који више не толеришу неуспех старијих, умеренијих лидера, у постизању равноправности са сунитским становништвом.

Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи напао је Саудијску Арабију због погубљења овог истакнутог шиитског свештеника, рекавши да ће политичари из сунитског краљевства бити „суочени са божанском одмаздом због његове смрти”.

„Неправедно проливена крв овог потлаченог мученика ће без сумње ускоро показати своју снагу и божанска освета ће задесити саудијске политичаре”, рекао је Хамнеи, известила је државна телевизија.

Он је описао погубљење као „политичку гршку”.

Хамнеи је јуче одао на свом Твитер налогу омаж истакнутом шиитском свештенику. Поред фотографије ал Нимра написао је да „буђење није угушено”.

Иако су већина од 47 мушкараца, колико их је убијено у највећем масовном погубљењу у Саудијској Арабији у последњим деценијама, чинили сунити осуђени због напада Ал Каиде у тој краљевини пре 10 година, случај Нимра и још тројице шиита, који су оптужени за умешаност у пуцњаву на полицију, привукао је највише пажње у региону и шире.

Овим потезом су, изгледа, покопане све наде да ће појављивање заједничког непријатеља у облику Исламске државе довести до збилижавања међу водећим регионалним сунитским и шиитским муслиманским силама, које подржавају супротне стране у ратовима који тренутно бесне у Сирији и Јемену, закључује британска агенција.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *