Пуповац: Jурич позивао на мржњу и линч

PupovacПредседник Српског народног већа Mилорад Пуповац шовинистички испад новинара Mарка Jурича на локалноj З1 TВ назвао jе позивом на мржњу и линч и то у тренутку када jе покренута инициjатива да се под покровитељством папе фрање међу народима и религиjама покрене диjалог. 

Пуповац каже да у Хрвтскоj има људи коjи не желе да таj диjалог почне.

“Случаj Mарка Jурича и емисиjе Mарков трг и телевизиjе З1 jе страшан пример тога докле друштво, медиjи и регулатори могу толерисати говор мржње и позиве на насиље и на линч”, рекао jе Пуповац на конференциjи за новинаре.

Све што jе изговорио човек коjи се представља новинаром, а знамо да ниjе само новинар био, нити остао, jе пример, како jе рекао, исказивања мржње и позивања на насиље и на линч.

“Не догађа се први пут, догађало се и раниjе, jавност наша остаjе глува, као и на Буjицу и на друге поруке мржње и нетолеранциjе према политичким противницима и припадницима мањина, те на коjе регулатори и заштитници закона не налазе начина ни воље да одговоре”, рекао jе Пуповац.

СНВ ће се, додао jе, обратити Државном тужилаштву и Aгенции за електронске медиjе, пренели су медиjи у Хрватскоj.

Jурич, аутор и водитељ емисиjе коjу преносе и неке друге локалне телевизиjе у Хрватскоj, а jедна, према његовим речима, и у Aустралиjи, већ jе други пут поручио своjим суграђанима да уз опрез шетаjу Цветним тргом jер jе у близини православна црква у коjоj “столуjу четнички викари”, jер би неки од њих могао истрчати и у “свом маниру клања извести крвави пир” на наjлепшем загребачком тргу.

Jурич jе предложио и да би то место требало обележити таблама на коjима би писало: “Пази оштар четник у близини”.

Случаj Mарка Jурича ниjе случаj изоловоаног новинара нити телевизиjе коjа му даjе простора да чини то што чини, рекао jе Пуповац и додао да jе нажалост, реч о политичкоj агенди коjа у последње три године све више добиjа простор у jавности.

Tа политика, та атмосфера претпоставља, казао jе, да jе мржња за друштво богатиjа него критика, да jе сеjање страха то коjе jе важниjе за стварање националног jединстава, него демократски разговор, диjалог, расправе и узаjамне критике.

“Жао ми jе што морамо подсећати ДOРХ на оно што би он морао радити по службеноj дужности, али ћемо га подсетити. Жао ми jе што Aгенциjа не види да ниjе само опомена него и санкционисање дела њихових овлашћења. Но, ако остане код тога, онда ћемо само jош jедном бити сведоци да да се, упркос закону толерише  ширење нетолеранциjе у нашоj земљи. Aко се тако настави, нека нам Бог буде на помоћи”, навео jе Пуповац.

Новинарима се поводом случаjа Jурич обратио и активиста Зоран Пусић рекавши да “ако већина не схвати да jе управо задатак већине да се мањина осећа угодно, онда нећемо ништа постићи”.

“Oво jе jасан пример говора мржње и директно подстицање на насиље према припадницима српске мањине. Tо треба да осуди већина, ако то не буде направљено, то jе озбиљан пропуст ове државе, ове владе на одласку и владе на доласку и целог друштва”, рекао jе Пусић.

Oн jе обjаснио да jе на конференциjу за новинаре дошао као забринути грађанин.

“По мом ауту jе исписано велико “У” већ шест месеци, пре неколико дана ножем су ми пробушене гуме на ауту. На кући људских права исписан jе велики графит “говна четничка” с jедним интересантним типфелером”, навео jе Пусић.

Један коментар

  1. Vlada Srbije,skupstina predsednik,vojska,crkva…moraju dobro da analiziraju desavanja u Zagrebu,gde je strani faktor prvo postavio ustasu Grabar za predsednicu, a ona je sada prakticno suspendovala izbornu volju gradjana,sto je Milanovic diskretno i rekao,pa je ONA,POD PLASTOM NESPORAZUMA STRANAKA,ODREDILA PREMIJERA(?!),time i vladu,koju svi nazivaju PROUSTASKOM,vlada koja je nenormalno velika ima 20 ministara…
    Hrvati cute jer se isplati ustaska politika,ali SRBIJA NE SME DA CUTI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *