„Ненашминкано лице“ уметника

ОмотПише Марија Ћирић

Албум Чембало из моје домовине објављен у издању агенције Музика класика нови је у низу носача звука које је током богате извођачке каријере снимила Смиљка Исаковић

Чембалисткиња, пијанисткиња, музички писац, такође и теоретичар уметности, медија, културе и комуникације, универзитетски професор – др Смиљка Исаковић – свакако је међу најангажованијим афирматорима српске уметничке музике. На више од хиљаду концерата које је одржала широм света (попут оних у сали Даг Хамаршелд у згради Уједињених нација у Њујорку, у дворани Фондације Губелкијан у Јеревану, у затвореном граду Николајеву у Украјини, у концертној сали у Оксфорду из времена Хендла и Моцарта – Hollywell Music Room, у Крунској дворани у Сарагоси, у Палати каталонске музике у Барселони – Palau de la musica Catalana…) своје место редовно су налазиле и партитуре српских аутора: да издвојимо само серију елитних концерата ТИБРА 2006 на Исланду, са програмом Балкана и Иберије; или наступ 2007. у Меморијалном музеју Франца Листа у Будимпешти, са репертоаром посвећеном Николи Тесли; или хуманитарни концертни програм Осу се небо звездама презентован у Београду 2014, посвећен Великом рату и композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, за који је Исаковићева ове године овенчана Наградом града Београда.

Чембало из моје домовине (као лепа референца на Мокрањца и поднаслов који је наменио некима од својих Руковети) нови је у низу носача звука које је током богате извођачке каријере снимила Смиљка Исаковић. Поједина дела чак су и посвећена овој уметници (композиције Мирољуба Аранђеловића Расинског, Димитрија Големовића, Зорана Христића). Албум је објављен у издању агенције Музика класика, угледне београдске музичке куће.

На компакт-диску су жива извођења, снимци са концерата одржаних током последњих неколико година (конкретно, у периоду 2010–2014), сакупљених из више извора, мада превасходно из личне архиве уметнице. Различити звучни записи захтевали су вештину у постпродукцији. Дизајнер звука Предраг Томић успео је да их уједначи, тако да слушалац доиста има утисак да присуствује истом концерту.

Компакт–диск даје опсежан увид у музику за чембало српских композитора, при чему сваки од дванаесторо композитора демонстрира особен приступ овом инструменту. Смиљка Исаковић ће поставити одабрана дела у градирајућу емоционалну нит.

Дела Слободана Атанацковића (Коралне варијације за чембало), Дејана Деспића (Scarlattiana), Душана Радића (Мале варијације на тему Хенрија Персла), Вере Миланковић (Варијације у жутом), Мирољуба Аранђеловића Расинског (Три крокија) осврћу се на епоху цветања репертоара за овај инструмент. Сви они, опет, крећу се различитим поетичким путањама: од реконструкције барокних поступака, преко поступног одвајања од наведених узора, кокетирања са барокним изразом, до интерполирања датог стилског идиома у језик савремене уметничке музике, односно дискретног уплива српског фолклора, што Смиљка Исаковић филигрански формулише у рафиниране звучне призоре.

Дела инспирисана фолклором чине тематску срж албума. Исаковићева бира партитуре којима ће демонстрирати колико се њен инструмент и звуци српске народне баштине одлично међусобно допуњују.

Смиљка Исаковић показује изванредну флексибилност у приступу разнородним партитурама; она се не устручава да слушаоцу пружи најаутентичнији могући одраз свог музицирања. Зато се и одлучује да на носач звука стави снимке са концерата који увек откривају „ненашминкано лице“ уметника – а ово лице је ведро и блиставо, отворено и разоружавајуће!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *