Камеронов пакет у Будимпешти

Камерон и ОрбанЗa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Договор премијера Мађарске и Велике Британије Виктора Орбана и Дејвида Камерона представљаће нови проблем за Брисел

Турнеја британског премијера Дејвида Камерона по Европи, у склопу његове кампање за придобијање присталица за реформе које од Брисела захтева Велика Британија – као услов останка у Европској унији – настављена је већ у другој недељи јануара. После посете Немачкој, где се састао с представницима Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), баварске сестринске партије немачке владајуће Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел, Камерон је 7. јануара стигао и у Мађарску.

 

КАМЕРОНОВ ПАКЕТ Реформски „пакет“ за који је тражио подршку премијера Виктора Орбана садржао је четири предлога. Сва четири су у колизији са основним принципима на којима Унија у овом тренутку функционише.

Првим својим предлогом Камерон жели да Велика Британија буде заштићена од политичке интеграције и економских одлука држава чланица еврозоне (нарушава се принцип равноправности). У другом тражи да Лондону остану трговинске привилегије које је стекао придруживањем Европској економској заједници (ЕЕЗ), претечи Европске уније (поништавање принципа конкурентности). У трећем захтева да Унија смањи бирократски апарат и знатно више овлашћења са Брисела пренесе на парламенте земаља чланица (елиминација принципа обавезне примене одлука). Четврти спорни предлог састоји се у Камероновој жељи да укине бенефиције за мигранте из других чланица Европске уније током прве четири године боравка у Великој Британији (нарушава се принцип недискриминације и слободе кретања између земаља ЕУ).

[restrictedarea]

ОРБАНОВА ПОДРШКА „Мађарска подржава три од четири Камеронова предлога. Једино се не слаже с предлогом о укидању социјалне помоћи европским држављанима током прве четири године боравка на Острву. Ми смо грађани ЕУ и не желимо да будемо третирани другачије. Не желимо да будемо ’паразити’. За нас је веома важно да се 55.000 Мађара, колико их је у овом тренутку у Уједињеном Краљевству, не сматрају мигрантима“, рекао је после састанка с Камероном премијер Мађарске Виктор Орбан, закључујући своје обраћање питањем: „Како би се колега Камерон осећао када би Будимпешта применила реципрочну меру за 700 Британаца који раде у Мађарској?“

Камерон је пред будимпештанским новинарима рекао да се о британским предлозима може преговарати, да „треба тражити решења а не компромисе“, али да договор може да се постигне. Британски премијер још је истакао да разговори о реформи ЕУ „иду добро“ и изразио уверење да ће кључна питања – попут миграције и конкурентности – бити решена на начин који задовољава Велику Британију.

„Желимо да систем социјалне помоћи не постане нешто што ће привлачити људе ка Великој Британији, јер већ осећамо притисак прекомерне миграције последњих неколико година. Од укупног броја људи из унијских земаља који долазе на Острво, 60 одсто њих стиже с циљем запошљавања – а немају понуду за посао. У првој години свега 20 одсто га с успехом проналази, док две трећине дошљака живи од социјалне помоћи. У неким случајевима она се креће од 8 до 10 хиљада фунти годишње, што је, с обзиром на број новопридошлих – врло озбиљан износ који може да елиминише британски систем социјалне заштите. А ми желимо да га сачувамо“, рекао је Камерон у мађарској метрополи.

Премијер Орбан на крају је подвукао да верује да ће земље централне Европе постићи договор са Великом Британијом у вези с њеним предлогом о ограничавању социјалне помоћи мигрантима у ЕУ, закључујући да ће државе Вишеградске групе (Мађарска, Словачка, Чешка и Пољска) дефинисати заједнички став према реформи социјалних бенефиција.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *