Излог књиге

Борис Белингар и Бошко Мијатовић
Илустрована историја београдских кафана
Архипелаг, Београд, 2015

Ilustrovana istorija beogradskih kafanaНа 250 страна великог формата, у тврдом повезу и штампи у боји, књига Илустрована историја београдских кафана доноси обиље непознатих чињеница, узбудљивих епизода, као и мноштво ексклузивних фотографија проистеклих из дугогодишњих истраживања двојице врсних хроничара Београда.
Илустрована историја београдских кафана је узбудљива историја приватног и јавног, културног и друштвеног, економског и политичког живота у Београду и Србији од почетка 19. века до почетка Другог светског рата, представљена кроз причу о кафанама и хотелима који су у то време постојали у престоници.
Аутори показују како су кафане у Београду у 19. веку, све до почетка четрдесетих година 20. века ,биле „најважнији прозор у свет“, место јавног и приватног живота, место где се оснивају и где делују политичке странке, место где се одржавају избори и воде најжешће политичке борбе, али и место где се ствара културна историја и где се, поред славних писаца који су обележили живот неких кафана, појављују прва позоришта, први биоскопи или прва џез музика у Београду и Србији.
Готово сви председници српских влада у 19. веку, као и многи министри, па и поједини владари били су власници неких од београдских кафана. Читав јавни живот одвијао се у кафанама, јединственим позорницама догађаја, активности, процеса, настанка информација. Неке од најузбудљивијих или најзаноснијих прича из модерне историје Београда читалац ће пронаћи у овој књизи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *