Џералд Селенте – Ближи се последњи рат

Селенте 1Разговарала Биљана Ђоровић

Свет је постао једна велика земља робова. Седам милијарди људи поробљено је од стране шачице никоговића и ништарија, и немају храбрости да се боре. Остали су без храбрости, части, самопоштовања и достојанства

Традиционално, почетком нове године, читаоцима „Печата“ представљамо водеће трендове у свету, засноване на анализи Џералда Селентеа, препознатог у глобалним медијима као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“ након што је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом dot.koma, Азијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987, глобалну финансијску кризу 2008. године. Селенте прати и прогнозира трендове од 1980, када је развио јединствену методологију „Globalnomic“ у предвиђању, праћењу, идентификовању и искоришћавању предвиђачке методе. Селенте је издавач интернационалног магазина „Трендови“ и оснивач и директор истоименог истраживачког института.

Ваша предвиђања водећих 10 трендова за 2016. веома су мрачна и апокалиптична.

Да, апокалиптична су у смислу да уколико будемо дозволили да се догоде, трендови ће нас управо тамо и одвести. Међутим, неке нећемо моћи да променимо. На пример: један од водећих трендова јесте глобална рецесија. И како се нова година отвара, светска тржишта се затварају. Глобална рецесија је требало да се одигра одмах после панике 2008, али тржишта су, уместо да се криза одвија природним током, вештачки одржана и ојачана око 2009. године. Због тога се сада налазимо у гротлу највеће финансијске преваре у светској историји. Централне банке широм света, укључујући банке у Кини и Јапану, преплавиле су тржишта јефтиним новцем. Председник Европске централне банке Марио Драги обавезао се да ће „учинити оно што морамо“ да би се повијена економија у Европи одржала на површини, што значи: више подстицаја, више јефтиног новца, више економских лукавстава којима ће додатно нахранити џиновски глобални мехур дуга. Али упркос маневрима, банкстерски мехур дуга од 225 трилиона долара ће пући – и превладаће глобална рецесија/депресија. Да, налазимо се у глобалној рецесији чије ће последице погодити многе људе, али с друге стране, они који знају шта се спрема, могу да се припреме за то.

[restrictedarea]

Kaко се припремити када је водећи и најмрачнији тренд који сте најавили за 2016 – избијање трећег светског рата?

Ми га заправо зовемо Последњи светски рат. И уколико до њега дође, заиста више нећемо морати да бринемо за оно што ће уследити после. Десиће се оно што је Алберт Ајнштајн, када су га, пошто су САД уништиле Хирошиму и Нагасаки атомским бомбама, питали какво ће се оружје користити у трећем светском рату, одговорио: „Не знам какво ће се оружје користити у трећем светском рату, али знам да ће се четврти водити штаповима и камењем.“

И ка томе се свет креће. Видимо како Блиски исток наставља да се диже у ваздух, САД настављају да провоцирају Русију померајући НАТО све ближе њеним границама, расту тензије у Јужном Кинеском мору, стожеру САД у Азији, и догађаји се одвијају у правцу глобалног рата. Цена „рата против тероризма“ је запањујућа: трилиони долара су протраћени; земље и градови уништени; милиони избеглица; небројено радикализованих џихадиста подстакнуто је за „свети рат“ на Западу. Нарастајући тероризам који подстиче више бомбардовања, покретање трупа и ратни разговори, показују да је 2016. на путу да буде обележена историјским нивоима насиља широм света.

Како спречити избијање трећег светског рата?

Раскинимо све односе са НАТО! Апсолутно је одвратно да он још постоји. Дођавола са НАТО! Доста ми је њега: тих убица, горих од варвара!

Даље, изградимо сопствене економије. Престанимо са том глобализацијом. Државе поседују природне ресурсе и способне људе и могу саме да произведу и изграде оно што је потребно. Да ли морамо да купујемо производе из Кине, Бангладеша и Вијетнама? Не! Произведимо их сами. Требало би да увозимо само ствари попут француског вина и италијанског сира, а не оно што можемо сами да направимо. И то би могао и морао да буде један позитиван растући тренд. Сви знају за слоган „купуј локално“. Треба га проширити на „изгради национално“! Поврати национално наслеђе, традицију, порекло! Развијај трговачке односе, тако да народи остану народи, људи остану људи и индивидуе – људи са различитим карактеристикама, уместо да их наковањ система штанцује у једној глупавој форми званој глобализација, мултинационализација и конформизам. Одговор је у индивидуалности дизајнираној за наше националне потребе. Ја сам економски патриота. Желим да мој новац држим у Америци. Не желим да одлазим одавде. Желим да градим ову земљу.

Селенте 2У представљању трендова за 2016. један од водећих је предстојећа председничка трка у САД, коју сте назвали „Највећи шоу наказа на свету“. Шта мислите о Доналду Трампу који привлачи планетарну пажњу?

Мој изборни слоган за 2016. гласи: „Трамп или Клинтон: Хитлер или Хитлери (Хилари).“ Једина добра ствар са Трампом је што он показује о каквој се превари ради – „председничком ријалити шоуу“ – баш како је наш пролећни магазин „Трендови“ показао на насловној страни. То је било пре него што је Трамп – шампион ријалити шоу програма – ступио на позорницу.

То веома добро знам. Одмах након дипломирања, започео сам своју каријеру водећи политичке кампање у Вестчестер Каунтију, најбогатијем округу у САД. Био сам тада и помоћник секретара Сената државе Њујорк, а потом сам дуги низ година радио као експерт владе у Вашингтону. Ти дечаци и девојчице који глуме политичаре су никоговићи, људи које сте мрзели у средњој школи и на колеџу, који су волели да буду председници разреда и председници студентског већа. Изузетно послушне особе које би ишле преко мртвих да би дошле до циља, улизице, неискрени и бескрајно амбициозни. И Трамп зна ко су они. Зато их гази нештедимице. Они му нису никаква конкуренција. Трамп зна помало о многим стварима, али не много о било чему. Он је дакле, веома „танак“, али има исту врсту убеђивачке снаге као Хитлер, као Мусолини. Као Берлускони. Он је амерички Берлускони. И људи мисле, пошто је он милијардер, да ће и они постати богати. Ово је први пут у мом животном веку да људи осећају да је амерички сан одсањан и да је мртав. Људи губе посао и више немају добре послове у изгледу. И верују да ће им Трамп помоћи јер је велики визионар. Не, није. Њему и његовој браћи и сестрама отац је оставио 200 до 400 милиона долара. Трампов отац је био jeдан од највећих градитеља и трговаца некретнинама на Менхнетну. А ми, у Бронксу, обично смо говорили, користећи се термином из бејзбола да је: „Неко рођен на трећој бази како би задао тројку.“ Другим речима, момак је доспео тамо где јесте захваљујући свом оцу, што он никада није био у стању да прихвати и изградио је читав систем опсена како би одржао себе у веровању да је све сам постигао.

Један од најважнијих трендова које сте најавили за 2016. јесте долазак милиона миграната на Запад.

„Велике миграције“ је институт „Трендови“ најавио као један од водећих трендова још 2011, али је ова најава игнорисана од стране медија и исмејана од стране политичара. Пет година касније ти исти политичари и „пресститутски“ медији још увек нису свесни ни припремљени за ефекте велике сеобе. Избеглички таласи ће расти. Држава за државом ће подржати затварање својих граница и ограничавање уласка у земљу. Корени узрока ће наставити да се игноришу и миграција, одн. имиграциона политика постаће окосница политичких кампања, нарочито у Северној Америци и европским државама. А избегличка криза је директна последица деловања САД и њихове коалиције за убијање, која је уништила Авганистан, Сирију, Либију, и помогла земљама северне Африке да униште своје народе. Миграциона криза је поред тога настала као резултат глобалне рецесије. Погледајмо: цене робе су пале у просеку за 25 одсто прошле године. До чега је то довело. Људи напуштају северну Африку, Конго, Нигерију, Алжир, али напуштају и Аргентину, Чиле, Венецуелу… И сви се крећу El Norte, покушавајући да се домогну посла. Тако имамо ситуацију у којој се комбинују социјална дестабилизација настала због економске рецесије, са геополитичким турбуленцијама – а то је формула за рат.

Шта год да се испречи пред транснационално корпоративно тржиште, представљено као космичка машина за благодет човечанства, подлеже сместа анатеми и уништењу. Једна земља за другом су уништене. Методи укључују бомбардовање социјалне инфраструктуре до ућуткивања гласова који износе непорециве чињенице и разобличавају лажи режима. Да ли видите знаке колективног освешћивања људи на Западу као тренд?

Дефинитивно се ради о буђењу. Различите снаге виде све те лажи, убијања, убиства невиних људи почињених од земаља попут САД, Француске, Уједињеног Краљевства до Аустралије. Француска се данас у Нигеру и Малију враћа својим колонијалним данима. Француска је значајна нуклеарна сила, а Нигер је богат уранијумом. Људи су свесни тога, али не говоре уједињеним гласом. А управо то би требало да ураде – да се уједине око главног питања. Једна од таквих ствари могла би да буде – мир. Јер нема ни М од МИРА у било којој „пресститутској“ пропаганди која долази од такозваних медија. То нису медији. Медији су мртви. Корпорације поседују медије у којима се емитује пропаганда од стране људи које су они купили, који их представљају, а које ми називамо политичарима. Они нису ништа више до робови и климоглави такојевићи и такојевићке за мултинационалне корпорације и банкстере. Снаге отпора су ту, и спремне су за покретање у другом смеру, али се расипају јер нема консистенције и заједништва. То видимо у Италији у Покрету пет звезда, и очекивано, бивши комичар Бепе Грило се повлачи из њега, млађи човек долази и докле ће то уопште и трајати? Подемос у Шпанији, УКИП у Британији и други покрети посебно ће се сједињавати око питања избеглица/миграната, али они би морали да се фокусирају на јединствен централни проблем у свом деловању ако заиста желе да промене политички мејнстрим фашизам.

Технократе ликвидирају сваку могућност спречавања изнуде коју човечанству намећу контролори новца. Како карактеришете овај тренд?

Тај тренд је фашизам – у коме корпоративна моћ контролише владе. Баш тако је Мусолини назвао спајање корпоративне и друштвене моћи. Нема никакве сумње да банкстери  повлаче конце, рецимо Марио Драги из Европске централне банке. Одакле је он? Првобитно из „Голдман Сакса“. Шта је са човеком који води Банку енглеске – Марк Карни? – „Голдман Сакс“. Садашњи премијер Аустралије – Малколм Турнбул? – „Голдман Сакс“. Ко су људи који су размонтирали Глас–Стиголов закон из 1933? – Роберт Рубин, бивши генерални директор „Голдман Сакса“. Ко је момак који је смислио да су неке банке „сувише велике да би пропале“ у Бушовој администрацији? Хенри Полсон – „Голдман Сакс“.

Ради се о преузимању власти од стране корпоративних банака. Људи немају апсолутно никакву власт. Они су пиони у рукама ММФ-а – Међународне мафијашке федерације, Светске банке, Европске централне банке и Банке федералних резерви. Исто је и са Кином и Јапаном. Банкстери постављају правила и подижу лествицу, а људима је остављено само да извршавају наређења. Погледајмо како изгледа дивљачка крађа у Грчкој. Они је зову – приватизација. У тој крађи се веома вредна јавна добра продају будзашто; људима се одузимају пензије и отпремнине, укидају се социјални програми како би се давао бејл-аут за европске банке које су направиле лоше процене у Грчкој. И оне сада траже још оштрије „мере штедње“.

Грчка – земља која нам је дала демократију уједно је она која ју је и убила. Видели смо да су јула прошле године Грци гласали против „мера штедње“, а грчка влада је на то рекла: Дођавола са вама! Ви се не рачунате – ви сте само људи. Ципрас, тај мали дечак, тај мали кловн од малог никоговића, још једна ништарија од човека, поручио је грчком народу: „Одлазите и ј… се.“

Које су банке изгубиле новац у Грчкој? То не могу да буду немачке банке, зар нe? Не, наравно. Могу ли да буду француске и холандске банке? Не, не, не. Разуме се.

Свакоме ко има очи да види и уши да чује јасно је да банке и корпорације владају светом, а да се људи претварају у робове. Ради се о глобалном корпоративном и војном преузимању света. Свет је постао једна велика земља робова (Slavelandia). Седам милијарди људи постају робови, поробљени од шачице никоговића и ништарија, и немају храбрости да се боре. Остали су без храбрости, части, самопоштовања и достојанства.

Шта предузети када поједине владе уводе законе који установљавају и учвршћују успостављање полицијске државе?

Селенте 3То се догађа у целом свету. Ми у САД смо остали без уставних права чак и када се ради о Првом амандману – слободи говора. Одузимају нам један по један амандман. Погледајмо шта се догодило у Француској. Искористили су последњи „терористички напад“ како би људима одузели још више права. У Пољској – иста ствар. Владе преузимају све већу контролу како економије опадају, да би људе држали на рубу претварања у робове. И на људима је да устану против тога. Да кажу – НЕ!!! Ко сте ви?! Ко вам је дао за право да одређујете какви би закони требало да буду?! Каква треба да буду наша права? Ко је то ставио у главе ових малих кловнова? Ових малих дечака – никоговића. И жена, такође. Погледајмо шта имамо овде, у САД! Имамо жене јастребове рата, које се боре за место председника, и мушкарце милитаристе. А ниједан од њих није никакав борац. Ниједан! Можете ли да замислите Холанда како улази у борбу? Можете ли да замислите малог Камерона који је као оксфордски студент забио свој пенис у уста мртве свиње, што нисам ја изјавио већ се о томе нашироко расправљало у медијима, укључујући „Гардијан“. Можете ли њега да замислите како улази у борбу?

И те особе нам одузимају права. А људи им се клањају и прихватају све што им такви ништавци сервирају. То је наша грешка. Људи су изгубили храброст и дозволили су да их ови мали кловнови убијају, уништавају, пљачкају, да им одузму права и достојанство. Када људи буду устали и пронашли храброст у себи самима – то ће бити тренутак када ће ствари моћи да се промене.

Какви су трендови за Блиски исток за 2016?

У пролећном издању нашег магазина „Трендови“ показали смо како је амбасадор Саудијске Арабије у САД, из Вашингтона Д. Ц. најавио да ће Саудијска Арабија извести инвазију на Јемен како би „вратила владу“ Абд Рабух Мансур Хадија – марионетску владу. И шта се догодило? То је урађено из САД и уз њихову помоћ – Саудијска Арабија, парадигма радикалног вехабизма, напала је најсиромашнију земљу на Блиском истоку. Арапска лига је свргнула Гадафија у склопу САД/НАТО напада на Либију, предвођена Хилари Клинтон, Самантом Пауер, Сузан Рајс, Обамом и наравно Саркозијем. Затим су дестабилизовали Сирију. Израел непрестано краде земљу од Палестинаца, претворен је у апсолутну државу апартхејда. Палестинци више немају шта да изгубе, а стара изрека каже да су људи, када немају више шта да изгубе, спремни на све. Видећемо даљу ескалацију ратова у Израелу, Израела у Либану и Сирији, а након егзекуције истакнутог шиитског свештеника шеика Нимр ел Нимра од стране Саудијске Арабије, могућа је веома озбиљна ескалација верских и дипломатских тензија: Блиски исток је спреман да експлодира. И већ експлодира. У пламену је. Заборавио сам на Турску. Како сам могао? Погледајмо шта ради Ердоган. Када је изгубио изборе у јуну, започео је рат са Курдима. Он снабдева оружјем и војном опремом фракције које желе свргавање Асада у Сирији. Уколико се не пронађе пут за истинска мировна решења, Блиски исток ће изгорети у пламену ратова.

Један од најзначајнијих трендова који најављујете за 2016. јесте роботизација која представља окосницу преображаја и води даљој трансформацији и нестанку људске врсте.

Роботизација ће заменити индустријализацију, која је, ако се пажљиво сагледа, већ поприлично убила људски дух. Школски систем је изграђен на основу индустријског модела који је налагао смештање људи у фабрике и извршавање наређења. Научили су их да читају и пишу и знају нешто мало математике. И сада улазимо у доба роботизације. Да, ово је прекретница. Људи су већ спремни за то. Подлегли су, а да тога уопште нису свесни. Погледајмо их: они ходају улицама као зомбији. Њихови умови су изгубљени. Није у питању само технолошко преузимање. То су људи којима недостаје дух, култура, динамика, интуиција и самопоштовање. Они су постали робови. Кокошке у паклу, прикључене на технолошке справице којима су запушили уши и затворили очи. Роботизација је само корак даље. Сада ће машине преузети бројне људске послове. Људи су ионако већ изгубили способност да мисле. Тренд роботизације могао би да донесе и неке позитивне помаке у смислу учења и стицања знања. Правог понирања у виртуелну реалност. Методологија школовања у доба индустријализације која почива на утврђеним путевима стицања знања, системски подржана, могла би да буде замењена спознајним потрагама у промењеним околностима.

Купили сте три старе зграде од историјског значаја у Њујорку и ту преместили институт „Трендови“. У вашу мисију спада и одржавање вишедневних конференција које, у форми грчке агоре, служе за уздизање духа и телесног здравља и способности.

Живим у колонијалном Кингстону, Њујорк, који је удаљен два сата вожње од обездушеног и обездуховљеног Њујорк Ситија. Живим ту где је само срце америчке револуције. Недалеко од мене је зграда Сената из 1777 – место у коме је Њујорк постао држава. С друге стране налази се најзначајнији историјски угао у читавим САД. На обе стране тог угла су револуционарне зграде, и све три сам купио. Урадио сам то јер желим да видим следећу америчку револуцију, не ону која се постиже насиљем и оружјем већ револуцију духа, страсти, моралности и интелекта. Једном је била ренесанса и волео бих да доживим другу. То је један од најважнијих трендова чије испуњење зависи од нас самих, нарочито припадника средње и бејби-бум генерације која се приближава седамдесетим – они имају највише знања и животног искуства, веома драгоценог за савремени тренутак. Људи из читавог света долазе на наше конференције – чак и из Јапана и Аустралије. Многи долазе из Европе. И нису у питању само предавања и сусрети људи отвореног ума, ради се о предивном амбијенту који смо створили и коме нема равног у САД. Ту се склапају дивна пријатељства и пословна сарадња. Ми преносимо тим људима своја знања и увиде и истовремено учимо од њих. Недавно је одржана конференција на којој су учествовали Пол Крејг Робертс и Гари Нул, чије петосатно видео-предавање људи могу да преузму са нашег сајта. Током ових конференција приређујемо дивне забаве са сјајном храном и музиком. Овог месеца ће се одржати велика конференција посвећена емоционалном, спиритуалном и физичком уздизању, као и представљање трендова и упућивање људи како да их искористе. У септембру планирамо велику конференцију на коју ћемо позвати многа велика имена. Биће у вези са другом годином од покретања нашег покрета „Окупирајмо мир“ и већ добијамо бројне пријаве за овај догађај.

Ствар је једноставна: људи би требало да науче да не раде много ствари које за њих нису добре, а да ураде све што им је у моћи од онога што је за њих добро. Што су људи у бољој форми, то су способнији да преокрену негативне трендове, без обзира да ли долазе од влада, људи око њих, радног окружења, и тако креирају што више лепоте и радости у свом животу. Када дођете у један од наших простора – ви сте окружени лепотом. У мојој канцеларији, која се налази на централном спрату једне од наших зграда, има око 100 биљака, лично се старам о свима њима. Имамо дивне слике на зидовима. Трудим се да добро једем свакога дана, сам припремам храну. Трудим се да кувам најквалитетнију храну, пијем најбоља вина – што не значи и најскупља, већ она са умереним ценама. То значи: живети у окружењу. А ако живите у њему, ви га и стварате. Такав живот продире у сваку пору вашег бивствовања. Наша прославе Нове године у Колонијал Кингстону је божанствена. Улице су затворене за саобраћај и испуњене људима. Полиција вас овде оставља на миру. тројица чувара реда су дошла код нас за Нову годину. Свуда је одзвањала музика, људи су одисали радошћу, енергијом и спиритуалношћу, и полицајци су ми рекли: „Требало би да ова улица буде затворена барем једном недељно.“ То је то. Људи су овде омогућили да тако буде. Није то осмислила никаква влада него људи, локални ресторани и продавнице. Колонијал Кингстон је најлепше место, какво само могу да буду места која одишу духом слободе, храброшћу и лепотом живљења. Било би заиста лепо када бисте и ви учествовали на некој од следећих конференција и радујем се томе, а читаоцима вашег листа желим да проуче трендове и искористе своја знања и тако учине да им 2016. буде узбудљива и успешна.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *