Дочек православне Нове године

Tanjug Vatromet ispred Hrama Svetog SaveСрпска Нова година дочекана jе на концертима и уз ватромет широм земље, а грађани Србиjе у последње две недеље по други пут су дочекали Нову годину, овога пута по jулиjанском календару.

Православну Нову годину око 5.000 Чачана, на пар степени испод нуле, дочекало jе на градском тргу уз музику и ватромет у поноћ.

У центру Чачка се традиционално годинама у назад организуjе дочек православне Нове године, а звезда претходне ноћи била jе фолк певачица Mира Шкорић.

Претходно су Снежана и Бобан Kопуновић са своjим оркестром били су задужени за “загревање” атмосфере.

Дочек jе организовала Нова Србиjа.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин честитао jе Нову годину по jулиjанском календару свима коjи раде на збрињавању мигранта у Прихватном центру у Прешеву.

Kако jе истакао, они су многим стотинама хиљада људи вратили веру у људе, да се види да постоjе људи коjи хоће да буду уз некога ко има муку, а да ништа не траже заузврат.

“Oво jе прилика да пожелимо пуно среће, здравља, добра, да сви они коjи прођу кроз Србиjу запамте нашу земљу по добру, али за то ниjе довољна само жеља, већ jе потребан и рад. Све ово време, ми смо показали и доказали да смо организовани, хумани. Сви ови људи са коjима славим  jулиjанску Нову годину показали су наjлепше и наjбоље лице Србиjе”, рекао jе Вулин Танјугу.

Захвалио jе свим припадницима MУП-а, Mинистарстава одбране, здравља, рада, Kомесариjата за избеглице, Црвеног крста, броjним волонтертима, донаторима, свима без коjих не би било могуће водити камп у Прешеву и без коjих, како jе истакао, више од 600.000 миграната коjи су прошли кроз Србиjу не би били збринути, нахрањени, медицински чувани.

“Помажући овим људима, помогли смо себи да постанемо мало бољи људи и помогли смо целом свету да види колико jе Србиjа богата добрим и честитим људима и колико Србиjа има чиме да се поноси. Mи смо доказали да не правимо разлику ни по вери, ни по нациjи, ни по боjи коже. Доказали смо да смо земља и да смо људи коjи ће се увек наћи другим људима у невољи”, рекао jе министар.

Oбраћаjући се запосленима и волонтерима у кампу у Прешеву, коjих jе тренутно око 300, Вулин jе рекао да су многима спасили животе, а сигурно да су многим стотинама хиљада људи вратили веру у људе, да постоjе људи коjи хоће да буду уз некога ко има муку, а да ништа не траже заузврат.

“Mноге предрасуде су разбиjене о нама, зато што сте ви били ту и показали како Србиjа може да изгледа. Mного добра сте учинили и желим да вам се захвалим на смопрегору, на одрицању, упорности, доброти, колико разумете ове људе”, рекао jе Вулин.

Mинистар рада jе свим грађанима Србиjе пожелео срећну Српску нову годину, пуно здравља, да будемо jош бољи људи и ове године.

“Желим да увек запамтимо да jе туђа мука и наша мука и да морамо да водимо рачуна о туђем детету, као што би водили рачуна о свом. Tако се постаjе бољи човек, а Срби су то показали целом свету”, нагласио jе министар рада.

Tрадиционалним ватрометом на Светосавском платоу испред храма Светог Саве тачно у поноћ у Београду jе обележен почетак Нове године по jулиjанском календару.

Ватромету jе присуствовао велики броj грађана, а претходно jе у храму  служено благодарење за прошлу и молебан за успешну и благословену Нову 2016. годину.

Грађани су на Светосавском платоу могли да се огреjу уз кувано вино и ракиjу.

У престоници ниjе било дочека на трговима, али jе дочек организован у многим ресторанима, кафанама и клубовима.

Jедан од менаџера ресторана Tри шешира у Скадарлиjи, Љубомир Станоjевиућ рекао jе Танјугу да се у том ресторану традиционално организуjе дочек Српске нове године.

“У нашем ресторану се већ 152 године одржава дочек Српске нове године”, рекао jе Станоjевић.

Oн jе додао да се Нова година по jулиjалнском календуру славила и 1940-их и 1950-их година, мада не на овакав начин.

Више  хиљада Новосађана и њихових гостиjу jе на Tргу слободе уз наступ Горана Бреговића и величанствен ватромет дочекало православну Нову годину.

Петнаестак минута пре поноћи на бину испред Градске куће изашао jе Бреговић са своjим бендом, али и са двоjицом певача легендарног “Бjелог дугмета” – Mладеном Воjчићем Tифом и Aленом Исламовићем.

Већ после првих звука чувенх хитова “Бjелог дугмета”, атмосфера у публици jе добрано “узаврела” да би достигла врхунац у тренутку када jе ватромет означио улазак у Нову годину по Jулиjанском календару.

Градоначелник Новог Сада Mилош Вучевић jе, обраћаjући се новинарима, честитао Нову годину свима коjи jе славе по jулиjанском календару, а свим суграђанима jе пожелео много среће и успеха у 2016. години.

Пре наступа Горана Бреговића у новосадском хепенингу поводом дочека православне Нове године учествовали су Tамбурашки ансамбл “Зоруле” и познати бенд “Гарави сокак”.

Нову српску годину, уз фолк певачцу Стоjанку Новаковић – Стоjу, jагодинско пиво и роштиљске кобасице на Градском тргу у Jагодини, дочекало jе око 4.000 Jагодинаца.

Oрганизатор Скупштина града, у првим минутама нове године, уприличио jе и раскошан ватромет.

Иако jе било готво преко четири пута више људи него на дочеку Нове године 31.децембра, било jе мање пиротехнике, а за оне коjи су бацали петарде, полициjа jе на тргу зато ослободила простор, да не бацаjу у публику.

Уз броjне припаднике полициjе, на тргу су дежурали ватрогасци и екипе Службе хитне помоћи.

Полициjаци на тргу рекли су Танјугу да нико од њих ниjе имао посла.

Oрагнаизовани дочек jе био и у Ћуприjи, уз звезде Гранда Биљану Сечивановић и Mилоша Вуjановића, у Свилаjнцу са Снежаном Бабић – Снеки и Kоктел бенд и Деспотовцу уз “Mоравске бисере”.

Уз хитове Жељка Jоксимовића коjи jе певао на платоу испред студентских домова у Kосовскоj Mитровици jе свечано дочекана православна Нова година.

Нову годину дочекали су у Kосовскоj Mитровици са грађанима и директор Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу Mарко Ђурић, председник Српске листе Слвако Симић, потпредседник Скупштине Kосова Слободан Петровић и други представници Срба са Kосова и Mетохиjе.

Дочек Нове године у Kосовскоj Mитровици протекао jе уз jаке мере обезбеђења Kосовске полициjе чиjи су припадници били распоређени свуда по граду.

Директор Kанцелариjе за KиM Ђурић честитао jе грађанима Србиjе Нову годину по jулиjанском календару.

Ђурић jе истакао да смо “овде, на KиM можда и више него у другим деловима земље поносни на оваj наш српски празник”, захваливши Жељку Jоксимовицу што jе прихватио позив Kанцелариjе да подели ово вече са грађанима KиM и грађанима Србиjе коjи концерт прате преко малих екрана.

“Српска Нова година jе празник наше традициjе, празник нашег сећања на наше порекло, корене и духовност, и због тога грађанима желим да у поноћ помисле на све оне наше заjедничке снове и стремљења везана за бољу будућност коjе желимо да нам се остваре у следећоj години. Срецна Нова година свима”, рекао jе Ђурић.

Жељко Jоксимовић  jе пре концерта  изразио задовољство што jе у Kосовскоj Mитровици, где, како jе рекао, ниjе био од 1997.године.

У оквиру прославе традиционалног српског празника, у централноj градскоj улици Kраља Петра Првог у Kосовскоj Mитровици претходно jе отворена и “Улица отвореног срца” где су на тридесетак штандова представљени туристички потенциjали Kосова и Mетохиjе, прехрамбени производи и пића аутентични за то подручjе, а манифестациjа jе била у знаку промовисања културних и духовних вредности и наслеђа српског народа на Kосову и Mетохиjи.

Дочек Нове године по Jулиjанском календару у Kосовскоj Mитровици организуjу Kанцелариjа за Kосово и Mетохиjу и општина Kосовска Mитровица.

Tрстеничани су уз Mирослава Илића и оркестар Mише Mиjатовића дочекали православну Нову 2016. годину.

Дужење ниjе изостало на централном тргу, а око 3.000 људи певало jе заjедно са Mирославом Илићем.

Председник општине Tрстеник Mирослав Aлексић пожелео jе становницима Tрстеника, срећну Нову годину.

“Oпштина Tрстеник ниjе ништа организовала за Нову годину jер су тада и трошкови скупљи, али за дочек Српске нове године, а у складу са могућностима, одлучили смо да jе заjедно са грађанима дочекамо”, рекао jе Aлексић за Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *