ТРУСТ МОЗГОВА ТВРДИ: 2016 – ГОДИНА НОВЕ КРИЗЕ

ПРОГНОЗЕ И СУОЧАВАЊА СА БУДУЋНОШЋУ

Вол стритПише Зоран Милошевић

Политичке и економске прогнозе су незахвалан, тежак посао, јер се одређене чињенице прецене, а друге потцене. Зато је мало тачних прогноза, али и поред тога различити научноаналитички центри (тзв. трустови мозгова) и појединци и даље покушавају да се суоче са будућношћу, тачније да предвиде развој догађаја

Амерички аналитичари предвиђају да ће САД 2016. године променити спољну политику државе, јер неће успети да спрече успостављање вишеполарне политике, тј. света. Зато је нужна корекција спољне политике и спољнополитичке стратегије како би се заштитили стратешки интереси. Да САД већ раде на томе сведочи и новопредстављена студија Националног савета за тајне службе САД Глобални трендови 2030: Алтернативни светови (Global Trends 2030: Alternative Worlds). У документу се представља виђење америчких тајних служби какав ће свет бити за 15 до 20 наредних година, а његов упадљив поднаслов Алтернативни светови сведочи о великим променама у светској геополитици.

Амерички Савет за међународне односе је констатовао да „предстоји приземљење Запада који је полетео 1750. године, а његово место ће преузети Азија“.

Виђење света дао је и Атлантски савет у студији Предвиђање 2030: Америчка стратегија за постзападни свет (Envisioning 2030: US Strategy for a Post-Western World). Овај „труст мозгова“ предлаже да се почевши од наредне године (2016) Бела кућа „смири“ и окрене изградњи властитог дома, тј. државе, као првом приоритету спољне политике, али не заборављајући глобални контекст. Другим речима, да ревидира политику савезништва и окрене се Кини, као јединственој држави која ће дефинисати међународни систем у периоду до 2030. године. Председник и извршни директор Атлантског савета Фредерик Кемпе, приликом представљања студије, изјавио је да ретко која велика држава има другу шансу да обнови своју моћ, али се она САД указује, те је не сме пропустити.

[restrictedarea]

ПРЕДСТОЈИ НОВА ЕКОНОМСКА КРИЗА, СУКОБ НА БАЛКАНУ Светски познате агенције попут Мудис и Стандард енд Пурс такође су објавиле своја предвиђања за нову 2016. годину, која, према њиховом мишљењу, доноси не само на економске него и бројне политичке изазове. Будућност за њих јесу „ниске цене нафте, бег капитала са Запада, раст буџетског дефицита и нови конфликти“. Америчке банке и листови посебну пажњу су посветили за њих кључном енергенту – нафти! Цена нафте је стратешко, глобално питање, јер представља репер за економију. Америчка Инвестициона банка (Bank of America), на пример, предвиђа даљи пад цене нафте марке Брент током 2016. године, а кретаће се од 48 до 53 долара за барел, док банка Голдман Сакс предвиђа пад цена нафте за исти период на 20 долара за барел. Волстрит џурнал, позивајући се на властите аналитичаре, такође сматра да ће цена нафте остати ниска пошто су пронађени нови извори, па то слаби тржиште. Са овим је сагласна и америчка банка Мерил Линч. Но ниска цене нафте усмерава предвиђања ка могућности рата.

Због тога, нова економска криза, сматра портал god2016.su, удариће с пролећа 2016. године, што може довести до распада Европске уније и нестанка евра. Такође, нова економска криза може произвести нову велику кризу, упоредиву са кризом у САД 1929–1933, која пак може довести до невероватних појава попут глади, чак и у Европској унији. Исти портал предвиђа да ће 2016. избити нови сукоб на Балкану, али и у Аргентини поводом аграрне реформе.

Социолози покушавају да на основу расположења становника по свету предвиде кретања у 2016. години. Закључак је да се широм планете становништво трезни од пропаганде, пре свега деловањем снижавања властитог благостања, појавом невероватне количине различитих проблема, од миграната, што даје уверење да се ради о организованом пресељавању народа, односно „необичној агресији на стару Европу“, до страха од светског рата због укључења Русије у рат у Сирији, као и објављивањима различитих пророштава религиозних мистика. На другој страни увођење западних санкција Русији, пад цена нафте, незапосленост, разарајућа корупција, терористички напади у Европској унији дају нестабилности невероватан замах, и то продукује не само страх од будућности него и уверење да су пророчанства тачна.

Бројне владе продужавају радни век људи за две године, како би уштеделе на пензијама, али и постојећим пензионерима се смањују примања или се пак планира њихово умањење, не само на Балкану већ и у Европској унији, Русији, САД, Јужној Америци и другде. Такође, да би растеретили буџет, многе земље отпуштају раднике из државне службе, а да добили нови новац, планирају продају државних фирми и чак природних ресурса. Истовремено, значајан број земаља започиње модернизацију својих армија.

Златне резерве РусијаКАКО ЧИТАТИ ЗНАКОВЕ Јасно је, пише портал zerohedge.com, да свет са великом ратно-економском кризом дочекује 2016. годину. Као илустрацију својим тврдњама портал је објавио податке о економском стању на „11 забрињавајућих графикона“, који јасно показују да ће се права и потпуна криза тек догодити. Криза се најавила 2008. године и од тада се шири и са тржишта некретнина и финансија на друге економске сегменте: нафта је невероватно појефтинила, као и бакар и низ других метала. Инвеститори престају да улажу у нове пројекте, а број банкрота корпорација незадрживо расте. Производња се умањује, а у малопродаји се купују само неопходне ствари.

Аналитичари из познате Ситигруп предвиђају да ће у 2016. години америчка економија ући у рецесију са шансама 65:35, при чему је ова оцена оптимистичка. Наиме, у САД су током 2015. нагло опале наруџбине различитих роба, што значи да ће прве страдати компаније које се баве транспортом. Све ово указује на суморну будућност америчке економије, где само једна лоша вест може да испровоцира дефлацију, а она би нанела тежак ударац тржишту некретнина на ком влада неприродна разлика у цени кућа и станова у односу на зараде Американаца.

Одређен број експерата тврди да је банкарски сектор САД већ у „слободном паду“, што ће током 2016. довести до лавине банкротстава домаћих банака.

Иначе, инсајдери на берзи говоре о чудном понашању мултимилијардера последњих дана. Шта то, дакле, може да се догоди ускоро?

Судећи према понашању западне елите, догодиће се нешто велико. Сорош је продао акције испод реалне цене и мења их за злато! У скоро свим државама САД откривено је да је армија изградила концентрационе логоре за милионе људи. Зашто милионери попут Сороша и Џона Полсона купују злато?

За америчке аналитичаре ово је показатељ да ће се у овој држави, али и ван ње, ускоро догодити велики финансијски крах. На овакав закључак наводи понашање Сороша који је недавно, између осталих, продао и све акције најпознатијих светских банака (JP Morgan, Goldman Sachs) и за добијени новац купио злато. Чему куповина злата ако се не очекује финансијски крах?

Заправо, Сорош је у интервјуу листу Њузвик прогнозирао крах финансијског система, који ће привреди нанети теже последице од оног тридесетих година прошлог века. Крах ће довести до нереда на улицама САД, а то значи да ће влада ограничити права људи, тј. суспендовати демократију, тако да ће све оне који се буду бунили послати у концентрационе логоре (ево одговора зашто су се градили).

Ако је, дакле, судити по делању Џејкоба Ротшилда, Џона Полсона и Сороша и њиховим тврдњама да ће евро ускоро доживети крах, то је онда знак да ће читав светски финансијски систем пропасти, пише портал vseneobichnoe.livejournal.com

 

АЛТЕРНАТИВНЕ ВАЛУТЕ У САМОЈ АМЕРИЦИ Други феномен је захтев све већег броја држава које су у саставу САД да уведу своје валуте, јер су политичари узнемирени информацијама да су Федерални резервни систем и долар пред крахом. Због тога, између осталих, Минесота, Тенеси, Ајова, Вирџинија, Ајдахо, Јужна Каролина, Џорџија, Индијана итд. су затражиле право од владе из Вашингтона да пусте у оптицај властите алтернативне валуте или су то већ урадиле (Јута).

Још три године раније три америчке државе разматрале су такав сценарио. Устав САД не дозвољава државама-чланицама да штампају своје валуте, али дозвољава да израђују „златну и сребрну монету која је законито средство плаћања дугова“. Иначе у САД злато је све траженије, а амерички долар наставља да губи позиције и због тога је идеја о сопственој валути све примамљивија за законодавце држава у саставу САД.

Јута је прва увела алтернативну валуту марта 2011, када је гувернер Хари Херберт потписао закон којим признаје златне и сребрне монете законитим средством плаћања. Вредност неких златних и сребрних валута износи 50 америчких долара, нешто мање од цене злата и сребра. Овим монетама се купују аутомобили, али и исплаћују плате. Поред тога држава Јута је развила систем у ком клијенти могу да користе платне картице које исплаћују било који рачун у злату или сребру.

С друге стране, све је више противника тенденције да државе у саставу САД имају своју валуту. Тако Дејвид Парсли, професор економије и финансија на Универзитету Вандербилт, сматра да је валута америчких држава – „ужасна идеја“! „Алтернативне валуте могу да униште долар, али и државу!“, наводи поменути професор.

Али САД нису једине, мада је познато да њихов пад значи и пад многих економија. Међу првим кандидатима за банкрот је Украјина која треба да уплати три милијарде долара дуга Русији до 20. децембра 2015, при чему нема тај новац у девизним резервама и буџету, а нема ни шансе да добије кредит од ММФ-а до краја године, наводи портал lenta.ru. Са своје стране ММФ је предложио Украјини да се око дуга договори са Русијом, што у условима екстремне антируске политике Кијева представља фантазију. Довољно је подсетити се енергетске блокаде Крима, а да не говоримо о свакодневним бомбардовањима Донбаса и шуровања са Турском да би се нашкодило Русији.

Светлост на крају тунела даје стање руске привреде, јер је доларски дуг руских компанија решен захваљујући Централној банци, те је агенција Мудис повисила рејтинг облигација Русије са „негативног“ на „стабилни“, преноси немачки „Дојче веле“. Такође, Русија има довољно девизних и златних резерви да одржи стабилан курс националне валуте рубље. Од почетка 2015. године до децембра Русија је повећала златне резерве за 164 тоне и сада износе 1.370 тона. При томе, у Русији по економским питањима није све идеално. Инфлација је око 15 одсто, цене роба су пале, појефтиниле су некретнине и услуге, смањена је куповина материјала за грађевинску индустрију итд.

Разлог је јасан – пад прихода становништва узрокује мање трошење, што у условима погоршавања услова може увести руску привреду у стагфлацију – крајње непријатну форму кризе када дохоци падају а расходи расту (стагнација плус инфлација). Међутим, руски економски аналитичари су условни оптимисти, јер дају следећи закључак: „Уколико се одбранимо од финансијског напада Запада који треба да се догоди у неколико наврата 2016, 2017. и 2018. године, стећи ће се услови за велики раст. Ипак, 2016. година неће бити спокојна. Нашу планету очекују велике промене.“

РАЗОЧАРАЊЕ У АМЕРИЧКИ САН

Интересантно истраживање је урађено међу популацијом старости од 18 до 34 година у САД: дата су им иста анкетна питања као генерацији 1986. године, а која се односе на „амерички сан“ и на виђење будућности. За три деценије број оних који сматрају националну идеју САД мртвом порастао је са 12 на 29 процената, при чему највише међу становницима беле боје коже – од 10 на 29 одсто.

Са овим је сагласан и сваки трећи омладинац који није завршио факултет, док је у прошлости такав став манифестовао сваки пети. Но, има још једна важна чињеница – што је човек образованији изражава и веће разочарање.

Број жестоких присталица националне идеје САД смањио са на 16 одсто (1986. било их је 32). Остали сматрају да је остваривање „америчког сна“ постало знатно теже.

Променили су се и приоритети. Ако је 30 година раније 80 одсто Американаца сматрало најважнијим слободу у избору сопственог пута, а 76 одсто је маштало о свом стану или кући, односно 73 одсто је маштало о томе да упишу дете на факултет, данас је то знатно другачије: 68 одсто младих САД машта о радном месту, 67 о томе да упише дете на факултет, а 65 о властитом уписивању факултета. Слобода избора овог пута није више међу три најважнија приоритета.

Такође, кључни елемент америчког сна – жеља за богаћењем – међу младима је изгубила важност. Само 29 америчких омладинаца машта да се обогати (30 година пре та бројка је износила 40 одсто).

Према мишљењу истраживача резултати су повезани са последицама светске финансијске кризе из 2008. године, после које је младом човеку у САД заиста постало тешко да нађе посао. Ипак три деценије раније тадашња омладина је, за разлику од савремене, сматрала да се „амерички сан“ може остварити.

[/restrictedarea]

 

Један коментар

  1. Милена Његован

    Пишући овај чланак, није ми био циљ, да било коме покушам да наметнем свој став или мишљење, о свему што се дешавало и дешава око нас, и што нам, хтели ми то или не, било на директан или индиректан начин, великим делом кроји наше судбине.

    Не мирим се са ставом, многих које сам имала прилику слушати, да треба да се препустимо другима, да мисле, говоре, раде уместо нас и одлучују у наше име.

    Сматрам, да свака држава има много радно, морално и интелектуално способних људи, да се ухвате у коштац са било којим проблемом, и да га решавају , на најбољи могући начин.

    Сведоци смо изјава и упорних настојања појединаца, који су се већ препустили глобалној стихији, са циљем, да уведу – ставе читаве генерације својих грађана у подређени положај, нудећи им лажну наду, да ће се нетко други борити и изборити за њихов статус , и да ће нетко други њихове послове, одрађивати и одрадити , уместо њих самих.

    Живимо у време великих светских промена, које ме сваким даном све више брину , јер се великом броју човечанства, без обзира на расу, пол, вероисповест, социјални статус и слично, нуди неки нови поглед на свет, иза кога стоји моћ, оружје, сила, углавном криминал, који је у свом пуном замаху и упорорно срља у провалију и ПРОПАСТ.

    Сведоци смо догађаја, што све може да се деси, када се таква моћ, оружје и сила, истргне како цивилној, тако и војној контрили, тада се улази у фазу безнађа, када сватко може очекивати, да постаје потенцијална жртва, од тек рођене бебе, па до времешних стараца.

    Човечанство је на огромном испиту, хоће ли закорачити у ту провалију безнађа, или ће сакупити своје разумне потенцијале, чији задатак треба да буде, заустављање говора оружја, силе , криминала….ратова, војних хунти и успостављања центара моћи, где ће главну реч водити РАЗУМ, политика РАЗОРУЖАВАЊА СВИХ, а не само МАЛИХ и НЕМОЋНИХ.

    Нигде у свету, моћни војни савези – блокови и војне хунте, нису развијали и спроводили оружјем и силом демократију, већ се све углавном сводило на владавину силе, присиле и моћи, што нема везе са грађанским слободама.

    У делу света, где је све подређено да се повинује моћи, диктату силе и оружја, нема демократије, нема слободе, газе се људска права, граде се диктатуре фашистичког типа, док истовремено , моге земље постепено прихватају полу колонијални и колонијални статус, који за последицу има ГЛОБАЛИЗАЦИЈУ СИРОМАШТВА, БЕДЕ, РАЗАРАЊА и УНИШТАВАЊА.

    У великом броју држава, војни блокови су се одвојили од њиховог народа, јавно воде политику силе, диктата и удара, газе права туђих суверених држава, народа и грађана, приказујући их својим интересима.

    У свету такве глобализације, човек постаје средство економских циљева, уништава се његово психолошко и духовно стање, урушава се његов его, немилосрдно се експлоатишу радници и СВЕСНО прихвата подређени положај у друштву, док прича о демократији и слободи, све више постаје лаж.
    Све већи утицај на друштвене и економске токове, имају моћне групе а не изабрани представници народа и грађана.

    Грађанима се у великом делу нуди простачка забава, скупе и неретко просте рекламе моћника, које обично садрже и ноту прогона оних, који не желе да се повинују моћи, криминалу, фашизму, уместо да им се понуди образовање , култура, стицање радних навика и вредновање властитих резултата рада – образовања и развоја.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *