Тако је говорио Жигон

Деценија од одласка Стеве Жигона

Stevo Zigon 2Крајем децембра навршава се десет година од смрти Стеве Жигона, великог глумца, позоришног редитеља, мислиоца и писца. Стево Жигон је остварио 59 улога у позоришту, 57 позоришних режија, играо је 30 главних улога у ТВ драмама, у 13 телевизијских серија, у 17 филмова, написао је седам драматизација и адаптација, као и три књиге о позоришту.
Његовa последња књига „Монолог о позоришту“ преведена је на руски језик и објављена у Националном театру Русије (Малый театр). Књиге инспирисане животом и мислима Стеве Жигона непосредно после смрти објавила је Мара Керн, као и књижевник и историчар Јовица Вучковић. На завршној свечаности међународног форума „Златни витез“, а поводом десетогодишњице смрти, 4. децембра у Храму Светог Саве презентована је књига Так говорил Жигон, коју је приредила глумица Ивана Жигон, а Николај Бурљајев рекао да је права библија уметности.
О томе како је настала књига “Тако је говорио Жигон” Ивана Жигон каже: „Васпитана да све што имам делим са својом ближњима, ову књигу као своје највеће богатство покушала сам да поделим са вама. У сваком кратком тексту о уметности хтела сам да вежем његове мисли у чвор. Понека мисао из новинског интервјуа из 1971. везивала се лако са неком изреченом у живом интервјуу из 2005, па би ме опет нека сасвим оригинална дозвала у 1997. годину, а онда би најчешће Стевина књига Монолог о позоришту дала коначно објашњење. Ако би и поред толико каменчића зафалио још понеки да би се склопио мозаик Стевине идеје, настојала сам да се сетим како је говорио Жигон.“
После велике „премијере књиге“ на руском језику, 28. децембра, на годишњицу његове смрти, у Коларчевој задужбини, у 17 и 30 часова, грађане Београда очекује промоција на српском језику у којој ће поред осталих учествовати глумци Гојко Шантић, Секана Вукојчић,Тихомир Арсић, Небојша Кундачина, Јелена и Ивана Жигон и пијаниста Даринка Пауновић – они које је Жигон својим јединственим погледом на свет окупљао да последњег дана. Они га нису заборавили!
Осим најзначајнијих награда које је добио у Југославији и Србији, као што су Седмојулска награда, „Златна арена“, Награда „Бојан Ступица“, „Добричин прстен“, 2003. Жигон је постао и први добитник Златне медаље „Николаја Мордвинова“ за животно дело коју у Русији додељује Међународни театарски форум „Златни витез“. Представа „Идиот“ Ф. М. Достојевског у режији и драматизацији Стеве Жигона освојила је 2004. године „Златног витеза“ за најбољу представу на Међународном позоришном форуму у Москви.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *