Печат недеље

Весни Капор уручена Награда „Милош Црњански“

Vesna KaporНаграда „Милош Црњански“, која се од 1981. сваке друге године додељује домаћим писцима за најбољи књижевни првенац, уручена је Весни Капор за књигу „По сећању се хода као по месечини“.
Приче из књиге „По сећању се хода као по месечини“ (Издавачка кућа „Агора“) елеганцијом приповедања, високом концентрацијом речи, емоција и стања, потврђују да када се препозна душа, макар и на трен, ни приче не бивају баш увек изгубљене. Тражећи затурене емоције усред вртоглавице свакодневице, приповедајући другачије од већине онога што се данас оглашава приповедањем, Весна Капор усред ужаса хипермодерног света у ком живе њени јунаци, приказује стварност која би да потоне испод површина предвидљивости материјалног света по коме се крећемо.
До данас је додељено 54 Награде „Милош Црњански“, а међу лауреатима су значајна имена наше савремене књижевности попут Борислава Пекића, Борислава Михајловића Михиза, Радослава Петковића, Душана Ковачевића, Александра Гаталице и многих других.

Сорош забрањен у Русији

Канцеларија руског државног тужиоца прогласила је Фонд за отворено друштво Џорџа Сороша и друге повезане организације за „непожељне групе“, и забранила руским грађанима и организацијама да учествују у њиховим пројектима. Тужилаштво је саопштило да активности ових организација представљају претњу за темеље руског уставног поретка и националне безбедности. Додали су да ће министарство правде бити обавештено о закључцима и ставити ове групе на листу непожељних страних организација у Русији, на којој се налазе и Национална задужбина за демократију, Међународни републикански институт, Национални демократски институт, Фондација Мекартур и „Фридом хаус“.

Kалифат постоји, зове се – Света Рус

DALGAT TADZUTINШеф Централног муслиманског верског одбора Русије, муфтија Талгат Таџутдин поручио је онима који желе да створе калифат да дођу у Русију јер калифат већ постоји на територији те државе.
На отварању XIX Светског руског народног сабора у Москви муфтија Таџутдин је рекао да када смо заједно то и јесте калифат.
„Код нас се тај калифат зове Света Рус. Ако не верујете, дођите и уверите се како ми, 193 народа, православни, правоверни, Jевреји, будисти, па чак и комунисти, живимо заједно“, додао је муфтија.

ОЕБС у Београду

OEBSУ Београду се овог четвртка и петка одржава 22. савет министара Организације за европску безбедност и сарадњу, што је и круна овогодишњег српског председавања ОЕБС-ом.
Како је најављено уочи скупа који се одржава у Комбанк арени, на министарском састанку ОЕБС-а учествују дипломатски представници 57 земаља чланица ОЕБС-а и 11 земаља медитеранских и азијских партнера, а свој долазак потврдило је и 40 министара спољних послова, међу њима и шефови дипломатије Русије, Сједињених Америчких Држава и Европске уније, Сергеј Лавров, Џон Кери и Федерика Могерини. Скуп у Комбанк арени представља највеће дипломатско окупљање у Београду још од Самита несврстаних 1989. године.
Министарски састанак у Београду, уосталом, баш као и читаво овогодишње српско председавање ОЕБС-ом, одвија се у периоду изузетне напетости на светској дипломатској сцени, уздрманој украјинском, сиријском и мигрантском кризом, кризом која је додатно погоршана прошлонедељним турским обарањем руског бомбардера СУ-24 изнад Сирије.
С тим у вези, уочи почетка Савета министара ОЕБС-а амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин изјавио је да Русија очекује да на састанку буде оцењено да је Турска извршила чин агресије: „Ангажман руских снага у Сирији је у складу с међународним правом. Желим да истакнем да СУ-24 ни у једном тренутку није угрожавао безбедност Турске. Што се тиче ОЕБС-а, надам се принципијелној оцени да је Анкара де факто извршила акт агресије.“

Продаја делова обореног авиона МХ-17

MH17Један холандски полицајац ухапшен је због сумње да је преко интернета продавао делове обореног авиона МХ-17 који се срушио у Украјини јула прошле године. Полицајац је приведен на саслушање пошто је откривено да је покушао да прода предмете пронађене на месту пада авиона и ухапшен је под оптужбом за проневеру. Истражитељи су одбили да објаве његово име и било које друге детаље у вези са овим случајем. Портпарол Марктпласа, сајта преко којег је ухапшени полицајац покушао да прода предмете, рекао је да је његов оглас уклоњен као „неетички“, те да сајт у потпуности сарађује са полицијом и да је непознато да ли је неки предмет већ продат.

Градоначелница имала листу терориста

Франсоаз Шепманс, градоначелница Моленбека, бриселске општине где се налазило легло терориста који су извршили покољ у Паризу, имала је детаљну листу осумњичених терориста, укључујући и људе који су организовали напад, месец дана пре злочина. Она је, међутим, рекла да није њена одговорност и посао да следи такве информације, пише Њујорк тајмс. „Шта је требало да урадим с тим? Није мој посао да јурим могуће терористе. То је одговорност федералне полиције“, изјавила је она. Градоначелница је наводно имала листу са адресама и именима више од 80 осумњичених терориста састављену на основу информација белгијских безбедносних служби, на којој су се налазила имена организатора напада Абделхамида Абауда и двојице нападача Салаха и Ибрахима Абдеслама.

Свети Стеван на референдуму

MILORAD DODIKКада је прошле недеље – прегласавањем, захваљујући гласовима страних судија који су гласали иако им је мандат истекао – Уставни суд Босне и Херцеговине уважио захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се Дан Републике Српске, 9. јануар (Свети Стеван), прогласи неуставним, Република Српска одговорила је сложним одбијањем одлуке Уставног суда БиХ.
Представници власти и опозиције у Републици Српској састали су се у понедељак увече, на позив председника РС Милорада Додика, у Бањалуци у Палати Републике, и после састанка иступили са заједничким ставом да остају при априлској декларацији Скупштине РС у којој је било наведено да Дан Републике, 9. јануар, неће бити укинут као државни празник чак и ако Уставни суд БиХ тако наложи, као што је сада и учинио.
На истом састанку политичких лидера Срба из БиХ одлучено је и да се „у наредном периоду“ распише референдум на коме ће се грађани РС изјаснити о (не)прихватању одлуке Уставног суда БиХ и одговорити на питање да ли су за то да 9. јануар остане Дан Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *