Орбанов скок у Техеран

Orban IranЗa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарска има циљ да због свог изузетно повољног геополитичког положаја буде и дистрибутер енергената из Ирана за многе европске земље

Иако је од потписивања нуклеарног споразума између Ирана и међународне заједнице – којим се Техерану од 1. јануара 2016. године скидају санкције, а он се заузврат обавезује да ће ограничити свој нуклеарни цивилни програм и одустати од развоја атомског оружја – прошло тек пет месеци, Виктор Орбан је међу последњим од европских челника отпутовао у Иран. Орбан, међутим, никада заиста није ни прекидао економске везе Мађарске с Ираном, а крајем октобра на бечком састанку о сиријској кризи заједно са иранским председником Хасаном Роханијем поновио је да пут решења кризе у Сирији „није питање једне особе“ (Запад у склопу преговора о разрешењу кризе у Сирији императивно условљава Асадов одлазак с власти). „У Сирији се најпре мора искоренити тероризам. То је први приоритет… Мора се обезбедити сигурност како би се народ могао вратити кући. Реч је о милионима расељених унутар земље, о милионима који су избегли у суседне државе – од њих стотине хиљада стижу сада у Европу, која због избегличког таласа жели што пре да оконча рат у Сирији“, бечки је резиме Орбана и Роханија.

[restrictedarea]

ПОСЛОВНА САРАДЊА Дводневни сусрет двојице државника у Техерану (30. новембра и 1. децембра), где је Орбан допутовао са осам својих министара и 140 пословних људи (!), у целости је био посвећен пословној сарадњи (закључено је осам уговора и потписано шест писама о намерама). Мађарски аналитичари су, уочи Орбанове посете, поновно враћање Ирана на глобалну економску сцену оценили – најзначајнијим тренутком од пада Берлинског зида. Некада други највећи извозник у склопу ОПЕК-а поседује четврте највеће светске залихе нафте, а по утврђеним залихама гаса заузима друго место, одмах иза Русије… По оцени Виктора Орбана, Иран сада подсећа на Мађарску крајем осамдесетих година прошлог века.

Орбан је у Ирану први пут и јавно потврдио да је мађарски МОЛ, три недеље пре (могућег) склапања нуклеарног споразума Техерана са Западом (не чекајући зелено светло ЕУ и САД!), већ разговарао с иранским званичницима о инвестицијама Мађарске у енергетској индустрији те државе. Да ће први дан у 2016. години (и скидање ембарга Ирану) будимпештански нафтно-гасни гигант дочекати у ниском старту, дефинитивно је потврђено 2. децембра. МОЛ је тог дана у Бечу потписао уговор о трогодишњем вишевалутном револвинг кредиту у износу од 300 милиона америчких долара, с опцијом продужетка за 1 + 1 годину. Дугорочно финансирање по тако конкурентним условима значајно ће оснажити МОЛ у односу на кључне ривале из регије, и што је најважније – омогућиће корпоративно улагање управо у Ирану. Будимпешта, по Орбановим тврдњама, на том пољу има још један циљ – да због свог изузетно повољног геополитичког положаја буде и дистрибутер енергената из Ирана за многе европске земље. „Све компоненте за реализацију овог пројекта постоје и код Иранаца и код Мађара. И остварићемо их“, додао је.

НУКЛЕАРНИ ПРОГРАМ Један од уговора потписаних у Техерану дословце гласи и да ће „Мађарска учествовати у иранском нуклеарном програму“. Два и по месеца пре потписивања уговора Русије и Мађарске о градњи блокова 5 и 6 мађарске НЕ „Пакш“ (24. јануара ове године), 11. новембра 2014. челници „Росатома“ Сергеј Кириленко и Организације за иранску атомску енергију Али Акбар Салехи потписали су уговор по коме ће Русија изградити и два нова реактора нуклеарне електране „Бусхера“, као и сарађивати с Ираном у развоју још нуклеарних блокова у тој земљи. Мађарска, чија су прва четири реактора изграђена по совјетском моделу, у Ирану је на пољу атомске технологије присутна више од три деценије (мађарски патентни систем, заснован на конвенционалном ваздушном хлађењу реактора, први пут је инсталиран у иранске електране још 1978. године). Уз то, Будимпешта има сертификат Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да може да спроводи образовне програме обуке за безбедан рад нуклеарних електрана (а њима присуствују и бројни ирански нуклеарни стручњаци).

Орбан је, на крају посете Ирану, Мађарску етаблирао и као (будући) европски центар персијског језика и књижевности (на Универзитету „Етвеш Лорант“ од 2015/2016. академске године овај језик добиће катедру на Филолошком факултету), и додао да ће ирански студенти који студирају у Мађарској, њих 1.116, бити доминантни политички чиниоци будућих иранско-мађарских односа.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *