Снаха и свекрва

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Да ли вас је неко учио како је то бити снаха? Да ли вас је неко учио како је то бити свекрва? По закону вероватноће, ако сте женско, много су вам веће шансе да постанете нешто од овога него да научите логаритме

Идем пијацом Бајлони и ухватих крај разговора: „То ти је, што ти је, мој Фотије“, рече један.

„У праву си, Тимотије“, одговори други.

Тихо упитах познаника са околне тезге о чему су ова двојица разговарала и добих очекивани одговор. „Светска ситуација је у питању. Однос Америке и Русије“, рече Раша.

ОД ТОГА ТИ СВЕ ЗАВИСИ Кад светска тема окупира пијац, нема се шта паметно рећи. Зато бих испричао обичну, нашу, српску и словенску причу коју сам давно прибележио скитајући лепом и милом Србијом.

Родиш се као плавоока лепа девојчица, сви те мазе, пазе, постанеш девојчурак, момци облећу око тебе, смешни су ти, али станеш на луди камен и… Не, ниси постала свекрва, тек си снаха. Нови статус даје могућност да упознаш свекрву.

Да бисте постали свекрва, морате извесно време провести у звању снахе. У анегдотама и шалама увек је присутна ташта и њен однос са зетом. Много мање има шала о свекрви и њеном односу са снахом.

За све се у животу треба припремати. Важно је читање и писање. Важна је таблица множења. Логаритми нису за потцењивање. Историја, географија, музичко и физичко васпитање су такође важни.

За све се припремамо, али обично нас некако, скоро увек, живот изненади. Поред свих обука, школовања и припрема увек се деси да оно уобичајено дочекамо неприпремљени. Да ли вас је неко учио како је то бити снаха? Да ли вас је неко учио како је то бити свекрва? По закону вероватноће, ако сте женско, много су вам веће шансе да постанете нешто од овога него да научите логаритме.

[restrictedarea]

За невесту и нечију супругу вас још некако припремају. То раде мајке. Мало користе литературу, али се више ослањају на сопствено искуство. Или искуства најближих, односно своје мајке. Кћерка која прихвати мајчин савет има велике шансе да клонира брак своје мајке.

Мајка је може много научити о почетном односу са будућим мужем. Зна жена – била је у таквој ситуацији. Важно је како се поставиш првог дана – реторичко мајчино питање, које неминовно води цементираном закључку – Од тога ти све зависи!

Мајка о свему ћерци прича, али врло вешто или невешто избегава да прича о односу са мајком свога супруга. Зашто, упитаће се многи? Одговор је једноставан. Мужевљева мајка или свекрва је ћеркина баба. За мајку свекрва а за ћерку: бака, бабуленце, бакица… која је увек спремна да све учини за бакино луче, злато, ружу, паметницу… Све оно што би мајка некад хтела да спречи или забрани, ту је бака да одбрани.

Дете – уосталом и матори – воли да му се угађа. Онај који угађа уме и да погађа.

 

КЉУЧ СТАБИЛНОСТИ ПОРОДИЦЕ Мајка то врло брзо сазна. Чује онако заобилазно, округло па на ћоше за неупућеног, нешто што је у строгом поверењу рекла своме мужу, а сину дотичне. Да ли је могуће да се онај мој излајао мајци? Били смо сами. Онда… сијалица!

Немогуће, па она је мала, играла се, није обраћала пажњу на оно што сам рекла… не би ваљда рођену мајку. Не би можда пред другима, али баба је род рођени. Најрођенији. То ти је што ти је, мој Фотије. Судар са стварношћу. Мајчина љутња је пролазна, дете неће ништа осетити, али опрез ће направити зид и снаха ће избегавати било какве коментаре о свекрви.

Све је могуће и у обрнутом смеру. Да бакино луче пренесе мајци шта баба гугуче.

У томе је суштина. Ту се огледа сва комплексност односа. Однос две одрасле особе који постоји само у међусобном односу. Ако нема снахе, нема ни свекрве. И обрнуто. С тим што је свекрва већ била снаха. Снаху тај положај може али не мора сачекати. Однос између свекрве и снахе је кључ за стабилност породице. Ако је однос коректан и стабилан и породица је стабилна. У противном породица живи са тешким оптерећењем. У обичајној пракси Срба свекрва има велику улогу. Она дочекује снаху хлебом, вином, медом. Свекрва даје снахи пред кућним прагом сито са зрневљем свих житарица. Све што снаха треба да упозна или уради у новој кући учиниће уз помоћ свекрве.

Код свих словенских народа главна улога свекрве је истоветна: увођење невесте у родовске, породичне култове и откривање њихових тајни. Њена моћ долази до изражаја тек у односу са снахом. Пре тога је само супруга, мајка, јетрва, стрина, снаха. Доласком снахе она постаје врло важна особа о којој се иначе јавно мало говори и пише. Бити свекрва то је статус. Да бисте постале свекрве, морате доста времена провести у звању снахе. Многе жене никад не постану свекрве. Имају све, али немају снају.

Молимо се за наше Србе: Ратка Младића, Радована Караџића, Здравка Толимира. Даће Бог те ће се и генерал Владимир Лазаревић жив вратити у Србију. Јунаци су то.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *