ПАРИЗ, ПОГЛЕД ИЗ РУСИЈЕ

Pariz vojniciПише Зоран МИЛОШЕВИЋ

Руски медији су категорични: иза терористичког напада на Париз, „европског 11. септембра“, стоје америчке тајне службе које диригују исламским терористима. Поставља се питање зашто би Американци били заинтересовани за терористички напад у Француској

Руски медији и портали објавили су невероватан број анализа везаних за терористички напад у Паризу 13. новембра 2015. године, који већ називају „Француским 11. септембром“. Овај назив терористичком нападу дат је пошто ће, очигледно је, свет бити другачији, као што је био и после 11. септембра.

Руски аналитичари су сагласни да је Француска платила и да ће још плаћати за то што следи политику САД на Блиском истоку и Северу Африке, у које је Вашингтон извезао нестабилност и хаос. За боље разумевање догађаја ваља се присетити недавне изјаве француског министра Матиаса Фекла: „Француска ће одустати од преговора о Трансатлантском партнерству ако се њени захтеви не уваже.“ То је изјава против једног од два главна пројекта економске глобалне доминације САД – Трансатлантског и Транстихоокеанског, који су били табу тема на Западу док их у Скупштини Уједињених нација није поменуо руски председник Владимир Путин. На ово се надовезује и захтев Вашингтона Европској унији да мора платити Америци за своју безбедност, јер је до сада она обезбеђивана на штету америчког буџета. Другим речима, Вашингтон покушава да рекетира Европску унију и то у економском и геополитичком смислу.

Француска и Немачка су дале до знања Вашингтону да нису заинтересоване да плаћају рекет, па је терористички напад у Француској био предвидив, као што је сада предвидиво да ће следећи терористички напад бити изведен у Немачкој (која је такође против трансатлантског партнерства и рекета за геополитичку безбедност).

Другим речима, САД преко терористичких напада објашњавају Европљанима да је безбедност могућа само ако им плате услуге њихове владе, НАТО-а, Пентагона, Агенције за националну безбедност и ЦИА и то отварањем својих тржишта за америчке корпорације.

Уколико Унија прихвати амерички предлог за све би била оптужена Русија (да је дестабилизовала Сирију, извела терористички напад у Паризу итд.)

[restrictedarea]

ИМА ЛИ УНИЈА ИЗЛАЗА? Европску унију од плаћања рекета САД могу спасти само Руси и зато део политичара и француске интелигенције говори да је „против тероризма могуће борити се само уз сарадњу са Москвом“. Да је другачије, свака држава би могла да се избори са шаком фанатика. Но овде се не ради о шаци исламских фанатика.

Интересантно је, али и очигледно, да сада руски и кинески дипломати даноноћно делају како би Европљани извели правилне закључке из новонастале ситуације. Москва и Пекинг игноришу хистерију и емоције Запада и развијају пројекат евроазијске економске интеграције („Нови пут свиле“, „Европа од Лисабона до Владивостока“) и раде на томе да извуку Европу из смртоносног загрљаја САД. Безбедност Европе, дакле, није везана за борбу против исламских терориста већ за ослобађање од доминације САД.

Са горенаведеним сагласни су, што је интересантно, и многи Пољаци. Наиме, на њиховим порталима појавила се инфорамција „да су, по свему судећи, терористички напад на Париз разрадиле тајне службе САД“, при чему су траг усмерили „према Русији“. Као главни аргумент наводе изјаву агента америчког утицаја у овој држави Андреја Иларионова, који је годину дана раније, тачније 27. новембра 2014. године, за пољски портал Telewizja Republika рекао: „Мислим да европске државе неће бити одушевљене ако се следеће, 2015. године, догоди масовни покрет, својеврсна Исламска држава, али не у арапским државама већ у Европи. Овај покрет биће усмерен ка дестабилизацији неких европских држава, како би се скренула пажња и енергија европских лидера са оживотворења Путиновог неоимперијалног плана на територији бившег СССР-а.“ У овој изјави препознаје се америчка пропаганда, али је њеним „дешифровањем“ јасно да је Иларионов заправо поручио следеће: почетак операција тајних служби САД биће казна Европској унији због отпочињања мировног процеса у Украјини без учешћа Вашингтона и све веће непослушности; друго, из изјаве се види да ће сви терористички напади бити означени као руски, односно „Путинови“, а не исламистички.

Иларионов је, да подсетимо, током 2000. до 2005. године био Путинов саветник за економска питања, те пошто су му све економске прогнозе биле погрешне, није наставио са саветовањем – Путин је његове савете користио као илустрацију „како не треба мислити“. Као такав постао је вашингтонски „експерт за Кремљ“, а у актуелном терористичком нападу 13. новембра „прославио“ се ставом да иза њега стоје „руке Кремља“. Но довољно је чути Франсоа Оланда и схватити да је мишљење „експерта за Кремљ“ најобичнија пропаганда. Француски председник је напад у Паризу назвао „актом рата“ иза кога стоји Исламска држава.

 

ЕВРОПА ПРЕД МАТОМ Доктор политичких наука Александар Шпунт, иначе директор руског Института за политичке анализе, за портал geo-politica.info, са великом увереношћу тврди да Европска унија уопште није способна да прихвати борбу са тероризмом. Главна блокада су тзв. европске вредности. Ко је крив за напад у Паризу, наглашава Шпунт, „неће бити познато никада, као што је све замућено и око 11. септембра у САД“. То што је Исламска држава преузела одговорност за напад, ништа не значи.

Најгоре је што Француска нема инструмената да спречи слична дела, с обзиром на структуру становништва, вредности и методе деловања терориста. Док постоје овакве вредности, Европска унија неће имати решење за тероризам, те ће годинама бити изложена ударима. Тек кад промени усвојене вредности, може се доћи до решења. Ако човек 20 година проповеда у некој европској држави џихад, а ви му не можете ништа, јер то закон и вредности забрањују, шта очекивати? Уколико Европа жели да се мења, мора мењати систем и наравно вредности.

Следеће питање које се отвара јесте оно како ће терористички напад утицати на политику и јединство Европске уније?

Необично брзо се огласила Варшава са ставом да одбија даље да прима избеглице са Блиског истока и из исламских држава уопште. Тиме је наговестила крах јединства унутрашње политике Уније. Наиме, министар за послове Европске уније Конрад Шимански је у коментару за пољски портал wPolityce.pl написао да после трагедије у Паризу Пољска „не види политичке могућности да испуни обавезе о пријему избеглица“. Исти министар је у интервјуу радио-станици RMF FM рекао „да су се политичке околности промениле и да Пољска неће примати избеглице јер нема гаранција безбедности“. Судећи према реакцијама Братиславе и Прага, Варшава ће имати бројне савезнике на тему неприхватања избеглица, а то значи и велики политички раздор са непредвидивим правцем кретања. Другим речима, Брисел лагано али сигурно постаје место свађа и нејединства европских лидера.

Zastave unijeОБАВЕШТАЈНИ ДЕБАКЛ Питање је и како је могуће да су западне тајне службе, па у том контексту и француска подбациле. Анализирајући организацију и моћ у овим службама, руски портал politikus.ru је закључио, уважавајући мишљења руских аналитичара, да су западне тајне службе способне да се изборе против терориста, али само на филмском платну. У реалности не!

Наиме, за експерте терористички напад у Паризу отвара питање: зашто су тајне службе допустиле извођење истог?

Прво што се јавља после оваквих напада су шок и сузе, затим следи блесак завереничких теорија, а тек потом почиње суштинска, рационална анализа. Због јаких емоција и убедљивости теорија завере увек страда истина, а понекад се и не отвори простор за рационалне информације и размишљање. Опште место емотивног приступа је да су тајне службе у обавези да све знају (у овим речима има истине). Но западне тајне службе су се увукле у интелектуално надмудривање са терористима, без опипљивих резултата, а тиме и без шанси за победу. Проблем је у томе што обавештајци и агенти из целог света имају склоност да се „заиграју“ са „клијентима“ не схватајући шта се догађа у стварности. Ступајући са њима у комуникацију и психа професионалаца пада, јер свака нова терористичка ћелија је затворенија од претходне. Агенти који раде су по правилу вишеструки (двојни и тројни) и питање је да ли пренесу праву информацију, као и да ли су још увек лојални или су променили „послодавца“. Свет тајних служби се одавно претворио у паралелни и отуђени свет, а већина материјала, односно информација које доставе владама је више за холивудске филмске сценаристе него за реалну политику. Постоји још један раскорак: тајне службе су технички све опремљеније, али то је узалуд, јер терористи примењују најпримитивније технике и поступке. „Свемирска“ техника тајних служби постаје некорисна гомила гвожђа, јер је са друге стране само жива реч. Нажалост, констатује Јевгениј Крутников, за руски портал vz.ru, ради се о великој кризи унутар тајних служби Запада, које су се претвориле у скупу, али некорисну играчку, при чему се „не могу репрограмирати“ већ се морају стварати нове, за шта треба време.

 

АМЕРИЧКИ ФАКТОР Напад на Париз је шокантан, али не и неочекиван развој догађаја за већину експерата. Међутим, могу ли Европљани зауставити нови терористички напад – овај одговор пренеражава – не могу! Не могу јер су своју безбедност предали у руке Американцима. Да би се поново обезбедио мир – мора се платити. Наравно, Американцима.

Антон Крилов за портал vz.ru каже да је трагедија у Паризу омогућена из три разлога: слаб систем безбедности, који је уз све, постао и корумпиран. Друго, формирана је терористичка интернационала, док (треће) антитерористичке нема. Најгоре је што је Европска унија ставила своју безбедност у руке НАТО-а са претпоставком да ће је напасти Русија. Но, Русија, као што се види, није напала никога, али јесу терористи. У тим околностима НАТО је немоћан и не може да заштити ниједну државу чланицу, па ни Француску.

Пошто је Европска унија властиту безбедност предала Американцима у руке, као и самосталну спољну политику, те је одговорност за терористички напад и америчка. Даље, Европска унија је одбила да ствара заједнички безбедносни систем са Русијом, сада се види колико је погрешна таква одлука.

Пред Европском унијом је једноставан избор: или послушати глас разума и „заборавити“ пропаганду о руској опасности и заједно са Русијом, Ираном, Кином и другим државама кренути против Исламске државе, или зажмурити и наставити као да је све у реду и терористичке нападе посматрати као случајне и незакономерне.

Ипак, Пјотр Акопов (за руски портал vz.ru) сматра да шок после Париза може бити спасоносан. Наиме, сви су очекивали напад, само нису знали где ће бити изведен, па нису могли да га спрече. Највише јер се Француска одрекла самосталне спољне политике, при чему је следила самоубиствену политику САД. Притом, француска држава и друштво налазе се у очигледној кризи. Међутим, шок од напада може покренути нацију ка оздрављењу и променама.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *