Печат недеље

Власник Демократске странке

Бивши председник Демократске странке Драган Ђилас постао је њен, тако рећи, власник.
Ђилас је преко своје фирме „Мултиком“ откупио преосталих 50, од укупно 360 милиона динара кредита који је уочи другог круга председничких избора 2012. године ДС узео у Развојној банци Војводине. Због неуредног плаћања овог дуга, иначе, рачуни ДС-а су својевремено били у блокади, а занимљиво је и да је – обнародовањем ове вести коју су потврдили и власник и председник ДС-а, Драган Ђилас и Бојан Пајтић – у лаж утерана сама Демократска странка, која је 8. априла ове године саопштила да је вратила целокупан кредит РБВ-у. Очигледно да није, јер онда Ђилас не би имао шта да откупљује.
Ђилас је, како је изјавио, дугове ДС-а откупио „јер је претила опасност да банка прода некретнине које су под хипотеком, међу којима је и стан у којем живим. Плаћање дуга био је једини начин да спречим отуђење станова“. Станови о којима је реч, и који су под хипотеку стављени као залог за кредит РБВ-а, припадају, осим Ђиласу, и Оливеру Дулићу, Душану Елезовићу, Александру Сенићу и Александру Шапићу. „‘Мултиком’ је са ДС-ом потписао уговор покојем се странка обавезује да врати дуг. Мислим да ће им за то реално бити потребно од годину и по до две. Најважније је да је тиме отклоњена опасност активирања хипотеке којом смо своју имовину заложили за опстанак ДС-а“, рекао је Ђилас.

Петооктобарске асоцијације

Поводом 15. годишњице 5. октобра странка Трећа Србија извела је у Београду „акцију посвећену обележавању неславне годишњице петооктобарске револуције“, у виду „изложбе карикатура које приказују све фазе уништења Србије као државе, од паљења Скупштине, преко заузимања државних институција од стране наоружаних људи са фантомкама на главама, до пљачкашке приватизације која је уништила привреду и без посла оставила на стотине хиљада људи“.
„Мени када данас неко спомене петооктобарске промене, прво на шта помислим је да су људи попут Млађана Динкића, Чедомира Јовановића, Бојана Пајтића и њима сличних и даље на слободи, док Србија грца у дужничком ропству, а готово милион људи нема посао“, рекао је Мирослав Паровић, председник Треће Србије.

Јуриш на Бастиљу

Више стотина запослених у компанији Ер Франс напало је у понедељак седиште француског авио-превозника у близини аеродрома „Шарл де Гол“ у Паризу док је управни одбор фирме одржавао састанак током којег је требало да се финализира план о реструктурирању што подразумева отпуштање око 300 пилота, 900 кабинетског особља и око 1.700 земаљског особља. Директори су се суочили са незадовољним радницима док су пристизали на састанак, а неколицина њих упала је касније и на саму седницу и исцепала одећу својих менаџера. Генерални директор Ер Франса Фредерик Гаже успео је да побегне, али потпредседник огранка за аеродром Орли, Пјер Плисоније, није био те среће па су му радници исцепали одећу и приморали га да прескочи жичану ограду како би се докопао безбедности. Камере су снимиле и заменика директора Кадровске службе Ксавијера Бросета, такође је био полунаг. И њему је обезбеђење помогло да прескочи ограду како би нашао спас од бесних радника.

Азиланти затворили Евротунел

Евротунел био је приморан да суспендује своје активности пошто су азиланти и мигранти који желе да се докопају Велике Британије покушали да га у суботу заузму на јуриш. Око две стотине људи упало је у тунел чији се улаз налази у северној француској луци Кале и повезује континент са Британијом. Азиланти су се сукобили са полицијом и железничким радницима, што је довело до суспензије саобраћаја. Сви имигранти су истерани из тунела, а полиција је ухапсила 23 људи због насиља у којем је повређено шест особа. „Ово је нешто сасвим ново. Никада се нисмо суочили са нечим оваквим. Њихова одлучност и агресивност расту“, рекао је један полицијски званичник агенцији Ројтерс. Евротунел је саопштио да је „јасно да се ради о организованом нападу са циљем да се укаже на ситуацију у којој се налазе мигранти заглављени у Калеу“.

Сарадња Архива Србије и турских архива

У Архиву Србије потписан је Протокол о сарадњи између Архива Србије и Генералне дирекције државних архива Републике Турске. Протокол су у име двеју институција потписати директори др Мирослав Перишић и др Угур Унал (Uğur Ünal). Потписивање протокола о сарадњи са турским архивима од стратешке је важности за Архив Србије и српску науку и културу с обзиром да предвиђа истраживање архивске грађе значајне за историју српског народа чувану у турским архивима. Иницијативу за успостављање сарадње покренуо је др Мирослав Перишић, приликом званичне посете делегације Архива Србије Отоманском архиву у Истанбулу децембра 2013. године, а имајући у виду да се изузетно велика архивска грађа о историји Србије и српског народа чува у турским архивима и да до сада, осим појединачним напорима историчара, истраживање није организовано на нивоу институција.
После потписивања протокола представљен је двотомни зборник докумената „Дипломатско представништво Србије у Цариграду 1830-1868“.

Јуан постао четврта светска валута

Кинески јуан постао је четврта најкоришћенија светска валута у међународним трансакцијама у августу, претекавши јапански јен, саопштила је глобална организација за финансијске трансакције SWIFT. Дошло је до „значајног“ повећања употребе кинеске валуте у последњој недељи августа, навео је SWIFT, додајући да је ово изазвано забринутошћу због успоравања кинеске привреде и девалвације јуана. Занимљиво је, међутим, да је пре само три године, јуан био тек 12. валута на ранг листи SWIFT-а.

Срби и Руси заједно кроз векове

Односи Србије и Русије утемељени су вишестолетном сарадњом, али треба радити на њиховом даљем продубљивању, сложили су се учесници на Међународном форуму „Срби и Руси заједно кроз векове“, одржаном у Руском дому у Београду у организацији Српског сабора „Заветници“.
Најуспешнији студенти катедре за историју Универзитета Ломоносов из Москве и студенти из Србије и Црне Горе говорили су на тему политичке, војне, културне и духовне сарадње руског и српског народа кроз историју. Портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић истакла је да овај скуп шаље поруку да је однос Срба и Руса ланац који се никад не може покидати.
Форум је отворио Игор Фиљук, аташе за политичка питања Амбасаде Руске Федерације у Београду.

 

Један коментар

  1. Priča i iskazi gospodina Đilasa su kao kafanski razgovori, a možda i alasa.Sve se čini jasnim i istinitim, a nama građanima je ostalo samo da im se veruje.Neko je rekao davno, sve mi možete oduzeti, ali veru nikad.Dalji komentari su suvišni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *