Печат недеље

Кери: Америка да спречи потпуно уништење Сирије

„САД су дужне да не дозволе потпуно и неповратно уништење Сирије. Таква перспектива би имала катастрофалне последице за цео регион, а била би пропаст и на плану ‚производње’ избеглица“, изјавио је амерички државни секретар Џон Кери.
Пренебрегавајући чињеницу да је рат у Сирији почео уз финансијску и логистичку подршку САД, Кери је навео да је обавеза Америке да спречи уништење Сирије.
„Сједињене Државе себе сматрају одговорном за судбину Сирије“,истакао је Кери.
Шеф америчке дипломатије има намеру да ових дана о Сирији разговара са руководствима Русије, Саудијске Арабије, Турске и Јордана.

Ко је хаковао Хилари Клинтон?

Скандал са и-мејловима Хилари Клинтон, у време док је ова бивша прва дама Сједињених Америчких Држава била државни секретар САД (2009–2013), већ дуже време се налази у жижи америчких медија, претећи чак и да угрози њену, иначе изгледну, номинацију за кандидата Демократске партије на председничким изборима 2016. године. Укратко, испоставило се да је Хилари Клинтон, мимо свих правила и прописаних процедура, за време свог мандата на важној државној функцији користила небезбедни, приватни и-мејл сервер чак и за службену преписку, за примање и слање порука које су садржале и осетљиве, строго поверљиве информације чиме је – истичу амерички медији а нарочито се то истиче сада, током предизборне кампање – угрозила и националну безбедност Сједињених Америчких Држава.
А у том угрожавању националне безбедности САД изгледа да је учествовала и Србија. Како наводи Асошијетед прес, „приватни и-мејл сервер у подруму куће Хилари Клинтон“ – у месту Чапаква у држави Њујорк – „док је она била државни секретар био је повезан на интернет на начине који су га чинили рањивијим према хакерима.“ Србија? „Користећи компјутер у Србији“, јавља АП, неименовани (непознати?) „хакер је скенирао подрумски сервер Клинтонове у Чапакви најмање два пута, у августу и у децембру 2012. Није јасно да ли је хакер био свестан да сервер припада Клинтоновој, иако се он идентификовао као сервер за и-мејлове за clintonemail.com“.
Каква се тачно прича крије иза ове информације, да ли су наши државни органи овим поводом контактирани из Вашингтона, да ли је спровођена истрага и какве је евентуалне резултате дала, засад није познато.

Американци траже да Обама врати Нобела

Петиција којом грађани САД позивају председника Барака Обаму да врати Нобелову награду за мир, додељену му 2009, објављена је на сајту Беле куће.
У тексту петиције осуђују се одлуке америчког председника које се тичу земаља Блиског истока, и оштро се критикује спољна политика Вашингтона око смене режима у другим земљама.
Такође, потписници петиције осуђују разарања која је америчка војска починила у Либији и Сирији не постигавши никакве резултате и наглашава да би Американци требало позитивно да гледају на ваздушне нападе руске авијације на позиције терористичке организације Исламске државе.

Пајтић против полиграфа

У наставку афере ветропаркови/прислушкивање – у оквиру које су сајт телепромптер.рс и лидер Демократске странке Бојан Пајтић оптужили актуелну власт за рекетирање америчке компаније Континентал винд партнерс, која се бави производњом струје из ветра, а успут и за прислушкивање Пајтића – у полицији је саслушан и сам Пајтић.
Пре њега, иначе, свој исказ полицији дао је и Никола Петровић, директор Електромрежа Србије и кум премијера Србије Александра Вучића, осумњичен у транскрипту спорне аутентичности да је покушао да изнуди два милиона долара од америчке компаније како би јој дао неопходне дозволе за рад. Петровић је подвргнут и полиграфском испитивању, које је прошао пошто се, како је саопштила полиција, показало да није лагао тврдећи да ни рекетирања ни покушаја рекетирања није било.
За разлику од Петровића, главни уредник портала телепромптер.рс Данило Реџеповић одбио је да на питања полиције одговара прикачен на детектор лажи, а исто је, овог понедељка, учинио и Бојан Пајтић, тобоже зато што исход полиграфа „тумачи и резултате представља јавности министар полиције Небојша Стефановић“.
Све ће (можда) постати много јасније када и ако буде саслушана Лидија Удовички, сестра потпредседнице српске владе Кори Удовички и супруга првог човека КВП-а Марка Крендала, од чијег (наводног, јер аутентичност објављеног транскрипта још није утврђена) прислушкиваног разговора с Пајтићем је читава афера и кренула.

НИС представио предности коришћења компримованог природног гаса

На 11. међународном сајму енергетике и 12. међународном сајму заштите животне средине НИС је представио своја достигнућа у производњи и продаји компримованог природног гаса, као и предности коришћења овог енергента. О еколошким и економским користима компримованог природног гаса говорио је Игор Кораћ, заменик директора Блока енергетика у НИС-у, подсећајући присутне да се овај природни гас користи као алтернативно гориво за све врсте возила и као важан енергент у индустрији.
„Компримовани природни гас се сматра горивом будућности, како због својих еколошких особина и одличних перформанси које пружа возилима, тако и због економске исплативости“, истакао је Кораћ.
Иван Блажек, продукт менаџер „Ивека“, навео је да поменути енергент има највећу калоријску вредност од свих горива на тржишту, тако да омогућава боље перформансе возила, и у погледу економичнијег коришћења, и у смислу заштите околине – емисије штетних гасова и буке.
„Важно је напоменути и много мању емисију CO2 у поређењу са другим погонским горивима“, истакао је Блажек.
НИС је прва велика мрежа бензинских станица у земљи која је у своју понуду уврстила компримовани природни гас, а у плану је да до 2020. малопродаја овог енергента почне на 20 бензинских пумпи НИС-а. Компримовани природни гас се већ производи у НИС-овом постројењу на нафтно-гасном пољу Палић, где се и продаје кроз систем велепродаје, за коришћење у индустрији.

Крстићева победа

Хашки осуђеник, бивши генерал Војске Републике Српске Радислав Крстић на суду је победио Велику Британију, која ће морати да му исплати 52.500 фунти одштете због „пропуста“ у заштити током служења тридесетпетогодишње казне у затвору Вејкфилд.
Крстића су, наиме, 2010. године напала тројица муслиманских екстремиста, пресекли му врат и оставили га, мислећи да је мртав.
Крстић је касније пребачен у затворе Лонг Мартин и Вудхил, у којима је такође нападан, али „мање озбиљно“.

Јанукович тужио Украјину

Свргнути украјински председник Виктор Јанукович поднео је тужбу против земље којом је владао Европском суду за људска права, тврдећи да су његова права „серијски кршена“. Према саопштењу лондонске адвокатске фирме која заступа Јануковича, бивши председник од суда тражи да „осуди кршења његових права гарантованих Европском конвенцијом о људским правима, укључујући и право на фер суђење, правно на ефикасну истрагу атентата на њега и право на заштиту, као и право да не буде дискриминисан због свог политичког статуса и ставова“.
Његов адвокат Џо Хејџ рекао је да је „јасно да су украјинске власти одлучне да суде“ Јануковичу пошто су покренуле „неправедне процесе који угрожавају његова основна људска права на то да буде присутан и да се брани од навода које жестоко негира“.

Да се Куран укључи у данско законодавство

Скоро 40 посто муслимана који живе у Данској желело би да се законодавство ове земље делом заснива на Курану, указује анкета коју је објавио Јиландс постен. Према тој анкети, више од 10 одсто муслимана сматра да би данско законодавство требало искључиво да буде засновано на Курану, док њих 25 посто верује да би државно законодавство требало да буде мешавина исламске свете књиге и данског устава.

Тинејџер хаковао мејл шефа ЦИА

Један амерички тинејџер и група која подржава палестинске циљеве тврде да су одговорни за хаковање личних и-мејл налога директора ЦИА Џона Бренана и секретара Одељења за унутрашњу безбедност Џеха Џонсона. ФБИ и Тајна служба истражују ове нападе. Један званичник је изјавио телевизијској мрежи Си-Ен-Ен да за сада изгледа да ниједан тајни документ није процурио. Према писању Њујорк поста, тинејџер је рекао да је успео да дође у посед докумената који садрже информације попут бројева социјалног осигурања више од дванаест америчких обавештајаца.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *