МАЗЕН ОБЕИД отправник послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Београду – У БОРБИ ПРОТИВ ТЕРОРА НЕМА МЕСТА ЗА НЕУСПЕХ

Разговарао Никола Мартић

Сиријски председник Башар ал Асад је рекао да коалиција Русије, Сирије, Ирана и Ирака мора да успе у заустављању и уништењу терориста – у супротном цео регион Блиског истока биће разрушен, каже наш саговорник, напомињући такође и да „Сирија позива све да се прикључе коалицији у борби против тероризма али уколико ова подршка изостане – Сирија има и другу визију“

Светски медији јављају о првим значајним резултатима руске интервенције против терориста у Сирији. Ситуација у овој блискоисточној земљи је и даље веома тешка, о чему сведоче и нове хиљаде избеглица које моравско-вардарским коридором журе према Европи. Све то је био повод да затражимо мишљење и коментаре оваквих околности од Мазена Обеида, отправника послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Београду.

 Шта бисте у овом тренутку издвојили као најважније чињенице о актуелној ситуацији у Сирији?

Нехумане санкције које је увео Запад довеле су до веома лоше ситуације за живот цивила у Сирији. У координацији са Уједињеним нацијама и њеним организацијама које раде у хуманитарним областима, сиријска Влада успешно обезбеђује задовољавање најосновнијих потреба грађана Сирије, нарочито оних који су били присиљени да због терористичких напада напусте своје домове. Добар део њих је интерно расељен унутар саме Сирије, док су многи отишли у суседне државе или у друге земље које су их сместиле у кампове или у објекте сличне логорима.

Имали смо прилике претходних месеци да слушамо америчке утицајне сенаторе, конкретно Џона Мекејна, па и самог председника Барака Обаму, да Сједињене Америчке Државе финансијски помажу тј. отворено наоружавају тзв. „опозицију“ у Сирији. Према неким извештајима, највећи део америчког оружја упућеног организацији коју Вашингтон назива „умереним побуњеницима“, заправо заврши у рукама ИСИС-а. Каква је стварна улога Сједињених Америчких Држава, па и стратешког савезника САД – државе Израел, у рату у Сирији?

Постоји одређени број држава које финансирају и наоружавају такозвану опозицију а те државе и даље праве штету Сирији. Израел наоружава терористе и лечи их у својим болницама док израелске обавештајне службе снабдевају терористе информацијама и чувају их на граничној линији између Сиријске арапске војске и Израела који се директно умеша када види да су ослабљени, било путем бомбардовања из ваздуха или гранатирањем. Исту ствар је радила, а и даље ради, и Турска, било да је реч о Алепу или Идлибу. Саудијска Арабија и Катар се такмиче ко ће више пролити сиријске крви кроз различите инструменте. Све те државе раде по директивама САД које наоружавају тзв. „умерену опозицију“ најмодернијим оружјем које је завршило у рукама терористичких организација попут Џибхат ал Нусра, огранак Ал Каиде.

[restrictedarea]

На званичан позив власти у Дамаску Руска Федерација је прошле недеље почела ваздушне ударе на положаје тзв. Исламске државе у Сирији. Има информација да подршка коју влада у Сирији има у Кини, Ирану и неким другим државама на Блиском истоку прераста у шири фронт одбране од тероризма. Ваша Екселенцијо, кажите нам какви су Ваши коментари ове ситуације?

Као што знате, руски председник Владимир Путин је у свом говору одржаном на седамдесетом заседању Генералне скупштине Уједињених нација позвао је свет на формирање регуларне међународне коалиције за борбу против тероризма. Сиријска Влада је са великим интересовањем реаговала на позив руског председника јер верује да се борба против тероризма не може водити само ваздушним нападима који у протеклих годину дана нису постигли озбиљније резултате на терену. Управо супротно, ово бомбардовање довело је до ширења тероризма због тога што напади нису били у сарадњи са Сиријском арапском војском као једином силом на терену која је у стању да се бори против тероризма и да га уништи. Почетак руске интервенције у Сирији на основу захтева званичне сиријске владе, и у координацији са њом, сигурно ће довести до правих резултата и остварења циљева. Сирија ће наставити да се бори против тероризма без обзира на цену и жртве.

Москва је тражила од Американаца да „очисте“ ваздушни простор над територијом Сирије како не би дошло до нежељених инцидената услед недостатка комуникације две стране. Из Вашингтона је саопштено да то не долази у обзир и да ће се америчка интервенција у Сирији ипак наставити. Да ли сматрате да је овакав став Вашингтона заправо опструкција настојања да се коначно уништи тероризам?

Сиријски председник Башар ал Асад је рекао да коалиција Русије, Сирије, Ирана и Ирака мора да успе у заустављању и уништењу терориста – у супротном цео регион Блиског истока биће разрушен. Ми смо уверени да ће ова нова коалиција успети да сачува Блиски исток од потпуног разарања. Подршка коју терористима пружају одређене државе нанеће велику штету не само Сирији него, такође, и тим државама. Уколико би ове државе престале да финансирају тероризам, криза би врло брзо била окончана. Сирија позива све да се прикључе коалицији у борби против тероризма али уколико ова подршка изостане – Сирија има и другу визију.

Највећи број држава света заправо подржава ову нову коалицију која је решена да уништи тероризам; о томе сведоче сами лидери ових земаља који пружају недвосмислену подршку нашој борби и то је оно што нас још више учвршћује у уверењу да ћемо успети да уништимо терористе. Као што је рекао и председник Асад: овде нема места за неуспех. Знамо да је Русија велика сила која неће одустати док се не остваре задати циљеви. Најважнији фактор који ће допринети успеху ове интервенције је управо координација Руских ваздухопловних снага са Сиријском арапском војском која је, заправо, једина оружана сила на терену која је у директном сукобу са терористима.

Први пут у историји човечанства се догађа да је једна терористичка организација толико нарасла да је међународни званичници називају државом. Постоје извештаји који, такође, говоре да тзв. Исламска држава тргује нафтом на међународном тржишту. Како је то могуће и како је, заправо, ИСИС постао толико моћан? Да ли је, и у којој мери, та моћ последица пословне везе терориста са нафташким лобијем на Блиском истоку и на Западу?

Разлог томе је то што различите терористичке организације, као што је тзв. Исламска држава, уживају подршку и финансирање одређених (светска јавност је упућена у то и којих) познатих држава које олакшавају процес продавања нафте и украдених антиквитета на својим тржиштима или путем њихових посредника.

Последице оружане агресије на сиријску државу и легитимно изабрану власт у Дамаску јесу велико страдање и померање становништва. Глобални медији не говоре о том страдању и углавном се баве мигрантском кризом са аспекта европског и Западног интереса и прећуткују збивања унутар Сирије која су изазвала талас избеглица. Председник Башар ал Асад је у интервјуу руским медијима рекао да „Европа једним оком плаче над судбином избеглица, а другим оком их нишани“. Шта је у основи оваквог његовог става?

Председник Сиријске Арапске Републике г. Башар ал Асад је рекао да је, пре него што почнемо да разговарамо о услугама које се пружају избеглицама, потребно да се суочимо са разлозима који су до избеглиштва уопште и довели. Зашто сиријски грађани морају да побегну из своје земље? Већина избеглица не жели да живи ни један дан изван своје земље али постоје разлози који су их на то присилили а то је, пре свега, тероризам и спољна подршка тероризму. Зато од међународних организација тражимо да државе обуставе подршку тероризму као и да изврше притисак на државе попут Турске, Катара, Јордана и Саудијске Арабије да зауставе пролазак терориста кроз своје територије према Сирији, јер би се у том случају криза врло брзо решила и већи део избеглица би се сигурно вратио у своју домовину. Наша земља је некада била једна од најбезбеднијих држава на планети а проблем миграције је једна од главних последица терористичке агресије на Сирију.

Миграција из Сирије и других држава Блиског истока и Африке показала је право лице народа Европског континента. Како коментаришете држање Србије у овој кризи?

Српски став према кризи у Сирији је частан. Србија и српски народ се веома људски понашају према избеглицама које пролазе преко ваше територије. Користим ову прилику да захвалим Србији, Влади Републике Србије и народу Србије, на оваквом ставу према ситуацији у Сирији. Србија је једна пријатељска земља. Са Србијом имамо чврсте и традиционално добре односе. Надамо се да ће се криза у Сирији врло брзо окончати како би наше две земље наставиле да развијају сарадњу у различитим областима.

Какве су активности амбасаде Сиријске Арапске Републике у Београду поводом кризе изазване агресијом на Вашу земљу и миграције стотина хиљада избеглица кроз Србију?

Амбасада Сиријске Арапске Републике стално обавештава Владу Републике Србије о најновијим догађајима у Сирији. Кроз званичне медије се трудимо да јавном мњењу објаснимо истину о овим догађајима зато што се од самог почетка кризе води јака и врло негативна медијска кампања против Сирије, слично оној кампањи са којом је била суочена и Србија деведесетих година прошлог века. Такође, и поједини Сиријци који већ дужи период живе и раде у Србији покушавају да кроз разне медије објасне ситуацију у Сирији, посебно чињеницу да је тероризам главни разлог миграције народа из Сирије.

Дозволите ми да још једном упутим велику захвалност Србији и српском народу на људском понашању и третману према избеглицама. Ово ме, за разлику од појединих држава, уопште не чуди, јер ми је одраније позната традиционална великодушност српског народа.

 

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *